Huawei esitteli eilen Pariisissa P20- ja P20 Pro -lippulaivapuhelimet. Mullistavinta niissä on kameratekniikka. Pro-mallin takana komeilee Leican kanssa yhteistyössä kehitetty kolmoiskamera, joka on uutta älypuhelimissa.

Siihen kuuluu peräti 40 megapikselin kennolla ja f/1,8-aukolla varustettu “hirviökamera”. Vastaavan kokoluokan kenno on nähty aikaisemmin Nokia Lumia 1020:ssa. Muutakin yhteistä kyseisen puhelimen kameraominaisuuksista löytyy, sillä P20-mallien kamerat käyttävät Nokian tavoin viereisten pikselien sisältämää dataa kuvanlaadun parantamiseksi.

Kakkoskamera on varustettu sekin kunnioitettavan kokoisella 20 megapikselin kennolla. Se on monokrominen ja aukkoluvultaan f/1,6. Kolmannessa takakamerassa taas on optinen kuvanvakaaja, telelinssi, kahdeksan megapikselin kenno ja f/2,4-aukko. Kolmoiskameralla onnistuu myös kolminkertainen optinen zoomaus, ja kaikkia kolmea kameraa hyödyntävä hybridizoom on viisinkertainen.

P20-perusmallissa on kaksoiskamera, jonka kennot ovat tarkkuudeltaan 20 ja 12 megapikseliä. Etukameran kenno on molemmissa malleissa sama eli tarkkuudeltaan 24 megapikselinen ja varustettu f/2,0-aukolla. Kameroiden hämäkuvausominaisuuksien luvataan olevan aiempaa paremmat.

Videokuvauksessa Huawei liittyy Samsung Galaxy S9:n ja Sony Xperia XZ2:n rintamaan 960 fps kuvausnopeudellaan 720p hd -laatuisena. Niiden tavoin myös P20:ssa huippunopeus onnistuu vain lyhyinä pätkinä.

Tekoälyn lisääminen kameroihin on tämän hetken lippulaivapuhelinten trendi. Mate 10 Pro -puhelimessa esitellyt älytoiminnot ovat nyt myös P20:ssa. Kamera pystyy tunnistamaan kohteita, koirarotuja, ruokalajeja ja kuvaustilanteita, joiden pohjalta se pystyy mukauttamaan valokuvan asetuksia. Lisäksi kuvanvakautustoiminto käyttää tekoälyä hyväkseen, minkä ansiosta käsivaralta pitäisi onnistua neljän sekunnin valotukset. Tekoälytoiminto myös pyrkii ennustamaan automaattitarkennusta. Tekoälytoiminnon saa halutessaan kytkettyä pois päältä.

Yhteistä puhelimille on esimerkiksi 18,7:9-kuvasuhde, puhelimen etupuolella oleva sormenjälkilukija ja huippupuhelimissa tällä hetkellä muodikas lovi näytön yläreunassa. Käyttöjärjestelmä on Android 8.1 Oreo, joka on varustettu EMUI 8.1 -käyttöliittymällä. Suoritin on molemmissa sama kuin Mate 10 Prossa eli Kirin 970. Se on kahdeksanytiminen ja sisältää tekoälylaskentaosion. Tallennustila on molemmissa sama 128 gigatavua, eikä sitä pysty lisäämään muistikortilla. Puhelimet tukevat myös Dolby Atmos -tilaääntä.

Eroavaisuuksiakin löytyy. Pro-mallissa akun kapasiteetti on 4 000 milliampeerituntia, kun se on perusmallissa 3400 milliampeerituntia. Prossa on myös perusmallista poiketen IP67-luokitus veden- ja pölynkestävyydelle. Muita eroja perusmallin ja Pro-mallin välillä on esimerkiksi näytön koko ja tekniikka. Pron näyttö on 6,1-tuumainen ja tarkkuudeltaan 2240 x 1180 kokoinen amoled. Perusmallissa on pienempi 5,8 tuuman näyttö 2244 x 1180 pikselin tarkkuudella, ja sen tekniikkana on rgbw lcd. Keskusmuistia Prossa on kuusi gigatavua perusmallin neljään gigaan verrattuna.

Puhelimet tulevat ennakkomyyntiin tänään ja toimitukset alkavat 16.4. Hinnat ovat
P20: 649 euroa. Värivaihtoehtoina Suomessa ovat musta, sininen ja pinkki-kulta.
P20 Pro: 849 euroa. Värivaihtoehdot Suomessa ovat huomiota herättävä Twilight-liukuväri, musta ja sininen.

www.huawei.com