Hiljattain kymmenenteen versioonsa päivittynyt Reason on länsinaapurimme lahja maailman musiikintekijöille. Tässä kymmenen syytä, miksi ohjelmaa kannattaa kokeilla.

Teksti: Heikki Kivelä / Kuvat: Propellerhead
Julkaistu AVPlus-lehdessä 1/2017.

1. Monipuolisuus
Reason 10 on yksi työkalu moniin tietokonepohjaisen musiikinteon haasteisiin. Käytännössä ohjelmistolla voi työstää kappaleen demomuodosta masterointiin asti äänittäen osuuksia sisään, editoiden ja lisäten niihin efektejä, tuomalla mukaan syntetisaattoreita sekä rumpukoneita ja niin edelleen.

2. Käyttöliittymä
Vaikka näyttöpinta-alan käyttö on versio versiolta kasvanut, Reason 10:n ulkoasu on hyvällä tavalla yksinkertainen. Sekvensserinäkymän, kirjastojen ja työkaluvalikkojen ympäröimänä kaiken keskellä on tavanomainen räkki, johon käyttäjä voi lisätä erilaisia instrumentteja ja efektejä.

3. Syntetisaattorit
Alusta asti klassikkosyntetisaattorien mallintamisen parissa touhunnut Propellerheads on pitänyt oman hyvän linjansa edelleen. Tarvitsitpa sitten aivan tavanomaisen monofonisen syntetisaattorin perussäädöillä tai tuomiopäivän urkuja mimikoivan ääniseinän, kaikkea löytyy.

4. Äänikirjastot
Jos taas kaipaat autenttisen kuuloisia akustisten soitinten ääniä tai kuoroja, Reason 10 on mennyt hyvin pitkälle. Se avaa oven uusiin äänimaailmoihin monipuolisilla äänikirjastoillaan, jotka on samplattu aidoista instrumenteista ja ihmisäänistä. Mukana on myös ennestään hyväksi havaitut piano- ja kosketinsoitinvarannot, koko laidallinen orkesteri-instrumentteja puhaltimineen ja jousineen sekä liuta erikoisempia äänenlähteitä.

5. Laajennettavuus
Edellisen Reason 9.5 -version myötä ohjelmistoon tuli myös tuki VST-plugineille. Nytpä siis kolmansien osapuolien suosikkiefektit ja -instrumentit toimivat sulassa sovussa Reasonin kanssa.

6. Keveys
Vaikka Reason sopii myös ammattilaiskäyttöön, se on silti saatu pidettyä suhteellisen kompaktina ja yksinkertaisena. Suurimmat vaatimukset kohdistuvat äänikirjastojen datan viemään muistiin, mutta itse ohjelmisto hyrrää suhteellisen kevyesti vähän köykäisemmälläkin koneella.

7. Opettavaisuus
Paljolti käyttöliittymänsä ansiosta Reason 10 on hyvin opettavainen ohjelmisto käyttää. Sen tapa esittää instrumenttinsa mukailee täysin hardware-puolta, joten kyseessä on eräänlainen syntetisaattorisimulaattori – myös tab-näppäimen takaa löytyvän reitityksen puolesta.

8. Helppous
Vaikka monet ammattilaistason musiikkiohjelmat ovat helpottuneet vuosien myötä, Reason on silti eräs yksinkertaisimmista käyttää. Mukana tulevien demobiisien rakennetta ja reititystä tutkailemalla oppii nopeasti sen, miten ammattilaiset ohjelmistoa käyttävät.

9. Rajallisuus
Vaikka Reason on monipuolinen, se ei silti yritä hypätä liian isoihin kenkiin. Vaikka joitain eksoottisimpia ominaisuuksia puuttuukin, yleinen käytettävyys ja rullaavuus korvaavat puutteet melko hyvin.

10. Hinta
Reason 10:n täysversio maksaa 349 euroa, mitä voidaan pitää ominaisuuksiin nähden maltillisena summana. Ohjelmistoa voi myös kokeilla täysin rajoituksitta 30 päivän ajan ilmaiseksi. Suosittelemme!


Reason 10
Hinta: 349 €
Lisätiedot: www.propellerheads.se
Tekniset vaatimukset: Verkkoyhteys, Intel/AMD-moniydinprosessori,  4 GB keskusmuistia, 4–20 GB tallennustilaa, 1 280 x 768 näyttöresoluutio, ASIO/Core Audio -yhteensopiva äänikortti, Windows 7 tai uudempi (64-bit) tai Max OS X 10.7 tai uudempi (64-bit), midi-koskettimisto tai -ohjain (suositeltu)