Reilu satanen kodin langattomasta valvontajärjestelmästä on pikkuraha. Sen mukana ei saa vartiointipalvelua mutta ainakin hieman turvallisuuden tunnetta ja mielenrauhaa. Kokeilimme, miten edullinen turvajärjestelmä Kiinasta toimii.

Teksti & kuvat: Joni Nikkola
Julkaistu AVPlus-lehdessä 3/2018.

Perustarpeet sisältävä turvalaitepaketti sopii asennettavaksi niin mökille, kotiin kuin toimistoonkin. Yksinkertaisellakin laitteistolla voi onnistua välttymään suurilta vahingoilta, jos avun pystyy kutsumaan ajoissa paikalle.

E-ville-verkkokauppa myy kattavan oloista "Smart Home Alarm Kit” IPDH08K -turvajärjestelmää reilulla 130 eurolla. Setti sisältää turvakameran, kaksi magneettikytkintä oveen, liiketunnistimen, palohälyttimen sekä seinäkiinnikkeen kameran asentamista varten. Sillä pystyy siis varautumaan niin varkaisiin kuin tulipaloihinkin. Paketissa tulee mukana kaikki tarvittavat ruuvit, holkit ja teipit myös tunnistimien kiinnittämistä varten

Järjestelmän kamera on kompakti, ja jo alussa tulee tunne pystyvästä laitteesta. Viimeistely on hintaan nähden tasokasta, ja liikeratakin vaikuttaa ulottuvalta. Kamera toimii ikään kuin järjestelmän keskusyksikkönä. Järjestelmän asennus ja hallinta tapahtuu ilmaisella iEye-sovelluksella, joka on saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Asennusvaiheessa kamera liitetään aluksi sovelluksen kanssa kodin langattomaan tai langalliseen verkkoon. Tämän jälkeen kaikki järjestelmän lisätunnistimet liitetään sovelluksen avulla langattomasti kameraan.
Järjestelmää pystyy laajentamaan lisätunnistimilla maksimissaan 20 tunnistimen kokoonpanoon asti. Nekin ovat edullisia, sillä kallein osa eli palohälytin maksaa vajaat 13 euroa.

Kattoon kiinnitettävä palovaroitin on optinen, ja se toimii yhdeksän voltin paristolla. Päällisin puolin se ei eroa perinteisestä palovaroittimesta. Se huutaa kovaa ja lähettää samalla tiedon hälytyksestä kameraan ja edelleen puhelimen sovellukseen.

Englanninkielinen käyttöohje opastaa sinänsä hyvin kameran asennuksen, mutta tunnistimien asentaminen tuotti vaikeuksia. Asia selvisi lopulta luovalla päättelyllä, mutta ohjeesta ei ollut siinä vaiheessa apua. Lisäksi osa ohjeen kuvista viittaa sovelluksen vanhempaan versioon. Kerromme nettijatkossamme ohjeet sensorien liittämiseen.


Hyvin toimii

Pienen säätämisen jälkeen järjestelmä oli toiminnassa. Kaikki tunnistimet toimivat moitteettomasti ja lähettivät tiedon kameralle sekä edelleen verkon kautta puhelimen sovellukselle. Kameran sisältämän hälytyssireenin ääni on kohtalaisen voimakas, mikä voi itsessään riittää karkottamaan heikkohermoisemman ryövärin. Palohälyttimessä ääni on vielä kameran sireeniä voimakkaampi piipitys.

Sovelluksella pystyy olemaan live-yhteydessä kameraan ja kääntelemään näkymää siirtämällä kuvaa sormella. Liikerata on sivusuunnassa 360 astetta ja pystysuunnassa 120 astetta.

Kamera tottelee kääntökäskyjä mukavasti myös mobiiliyhteyden kautta. Kuva on yllättävän laadukas. Kamera näkee myös pimeässä infrapunaledien avulla. Kameraan voi olla myös ääniyhteydessä puhelimen kautta. Silloin voi luoda keskusteluyhteyden tuntemattomaan kulkijaan tai saada äänen perusteella lisätietoa siitä, mitä paikan päällä tapahtuu.

Live-tilassa voi nappailla myös still-kuvia. Kameraan voi myös liittää sd-muistikortin, joka tallentaa videokuvaa. Kameran voi asettaa kuvaamaan videota joko manuaalisesti, hälytyksen lauetessa tai erikseen määritettyinä aikoina. Jos valitsee vaihtoehdoista kuvauksen hälytyksen lauetessa, niin videon tallennusajaksi on valittavissa yksi, kaksi tai kolme minuuttia.

Hälytysten sammuttaminen tapahtuu vain sovelluksesta. Selkeämmin ilmaistu stop-nappi voisi olla tosipaikan paniikkitilanteissa kätevämpi. Alkuasetuksia ja sovellusta ihmetellessä soimaan pärähtänyt ulina tuli katkaistua kiskaisemalla virtajohto irti.

Niin, laite tosiaankin vaimenee, kun töpselin nappaa irti. Se tarkoittaa, että myös sähkökatkon sattuessa kuva katkeaa. Pelkkää verkkovirtaa parempi vaihtoehto olisikin, jos kamerassa olisi varalla edes muutaman minuutin kestävä akku. Toki tieto hälytyksestä on ehtinyt jo siinä vaiheessa yleensä lähteä puhelimeen. Kun kameraa ei asettele aivan näkyvimmälle paikalle, saa hieman pelivaraa siltä varalta, että mahdollinen pitkäkyntinen keksii nypätä johdon pois. Tulipalotilanteessa tämä ei ole ongelma.


Led-valojen ansiosta kameralla pystyy kuvaamaan myös pimeässä. Live-tilassa pystyy ottamaan ruutukaappauksen, luomaan puheyhteyden ja kääntelemään kameraa sivu- ja pystysuunnassa. Viime hetkellä tulleen päivityksen ansiosta sovellus pystyy tallentamaan myös videonpätkän kännykkään kolmella eri laadulla.

Sovelluksen havainnollisesta aloitusnäkymästä pääsee nopeasti kytkemään hälytyksen päälle, siirtymään live-näkymään ja säätämään sekä kameran että sovelluksen asetuksia. Viesteissä näkyy viimeisimmät hälytykset, kuvissa puolestaan ruutukaappaukset ja tallennetut videot.

YHTEENVETO

Hintaisekseen suorastaan hyvä

Kameran laatu ja koko järjestelmän toiminta yllättivät positiivisesti. Kamera, tunnistimet ja sovellus toimivat odotetusti. Käyttöönotto ei kuitenkaan ole aivan helpoimmasta päästä. Kameran asennus sujuu kyllä englannin kieltä taitavilta, mutta tunnistimien kanssa oli vaikeampaa. Paremmat ja selkeämmät käyttöohjeet suomeksi helpottaisivat työtä merkittävästi. Myös akku olisi kamerassa tarpeen sähkökatkojen varalta. Muilta osin järjestelmä ajaa asiansa mainiosti edullisena mutta toimivana turva- ja valvontajärjestelmänä.

+ Kätevä käyttää
+ Hinta–laatusuhde
+ Hyvä kameran kuva
– Vaikeaselkoinen ohjeistus
– Ei akkuvarmennusta


Smart Home Alarm Kit IPDH08K

 

Hinta

Noin 112 € arvonlisäveroineen

Hankintapaikka

E-ville.com

Tallennusmedia

Micro-SD, CMS

Videon kuvauslaatu

h.265, 720p, 1 280 x 720

Verkkoyhteys

WiFi, Ethernet

Sensorit

Liiketunnistin, 2 ovisensoria, palovaroitin

Laajennettavissa

Kyllä, max. 20 sensoria

Sovellus

iEye: Android, iOS

Muuta

Kaksisuuntainen puheyhteys sovelluksesta kameraan, englanninkielinen käyttöohje, kameran seinäkiinnike, ruuvit ja holkit