Varavirtalähde tavallisella 230 voltin pistorasialla on harvinainen herkku idean yksinkertaisuuteen nähden. Polaroid PS100 pitää huolta sähköntarpeesta sielläkin, missä verkkovirtaa ei ole saatavilla.

Teksti: Joni Nikkola
 / Kuva: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 4/2018

Usb-varavirtalähteet ovat suosittuja, mutta niiden tarjoama virta ei riitä tietokoneille ja järeämmille tableteille. Monet tietokoneiden varavirtalähteetkin on varustettu vain tietokoneen omalla liittimellä. Erityistä Polaroidin PS100:ssa onkin perinteinen pistorasia.

Aivan kaikki töpselillä varustetut laitteet eivät PS100:lla kuitenkaan pyöri. Tehosuositus on enintään 80 wattia. Se on tarpeeksi useimpien kannettavien tietokoneiden virtalähteille ja pienelektroniikalle muttei esimerkiksi kahvinkeittimille tai leivänpaahtimille, isoista kodinkoneista puhumattakaan.

Usb-käyttöäkään ei ole unohdettu, sillä laitteessa on usb-liitännät. Esimerkiksi 5,5 wattitunnin kännykälle luvataan 15 latauskertaa, mikä riittää pitämään puhelimen valmiudessa pidemmälläkin erämaavaelluksella. Laite tukee myös QuickCharge 3.0 -pikalatausta.

Laite on mainospuheiden mukaisesti jotakuinkin puolen litran juomatölkin kokoinen. Niinpä se sopii olkalaukkuun ja kulkee mukana. Rakenne on järeä, mikä herättää luottamusta. Sen luvataan kelpaavan myös lentokoneeseen käsimatkatavaroihin.

Polaroidin virtapankin käyttö on suoraviivaista. Akku ladataan mukana tulevalla virtalähteellä. Lyhyt virtakatkaisimen painaminen kertoo varaustilan prosentteina, pidempi käynnistää laitteen. Luvattu seitsemän tunnin latausaika piti kokeilussamme melko tarkkaan paikkansa.

Testasimme laitteen 60 watin virtalähteellä varustetulla MacBook Prolla. Kytkettäessä tietokoneen akussa oli latausta jäljellä yksi prosentti. Tietokone jaksoi pyöriä pelkän virtalähteen antamalla virralla yhteensä noin kaksi tuntia ja 20 minuuttia.

Käyttö oli perussurffailua raskaampaa, sillä käynnissä oli useita ohjelmia ja selain oli täynnä välilehtiä. Virtaa riittää siis kokeilemaamme pidempäänkin maltillisemmassa käytössä. Jos lataa myös tietokoneen akun täyteen ennen lähtöä, voi hyvinkin viettää valtaosan työpäivästä vaikkapa puistossa. Huomionarvoista on, ettei PS100 lämmennyt käytännössä lainkaan. Se selittyy melko ärhäkällä tuulettimen hurinalla, joka onkin laitteen ainoa miinuspuoli.

Mittasimme usb-lähdöstä viidellä voltilla ja yhdellä ampeerilla kapasiteetiksi 67 wattituntia, mikä vastaa hyvälaatuista 20 000 milliampeeritunnin varavirtalähdettä. Sillä lataa iPhonen kokonaan noin kahdeksan kertaa. Qc-portista 12 voltilla tulos on hieman parempi, 72 wattituntia.

Käytettäessä 230 voltin lähtöä kokonaisenergia riippuu kuorman tyypistä. Esimerkiksi 60 watin hehkulampulla kapasiteetti oli 65 wattituntia ja loistehoa synnyttävällä 24 watin loistelampulla 50 wattituntia, mikä antaa paremmin osviittaa kapasiteetista esimerkiksi läppärin laturia käytettäessä.

Jotta kapasiteetista saa mahdollisimman paljon irti, kannattaa laite jättää laturiin vielä noin tunniksi sen jälkeen, kun sen varaustilaindikaattori näyttää täydet 100.


YHTEENVETO

Sanansa mittainen

Polaroid PS100 on helppokäyttöinen ja kätevästi mukana kulkeva kaveri esimerkiksi sähköttömälle mökille, patikkaretkelle, lintubongaukseen tai miksei vaikka etätyöpäivään luonnon helmassa. Vaihtoehdot ovat lähes rajattomat. Olennaisin mutisemisen aihe on tuuletin, joka pitää melko kovaa ääntä, vaikka se toisaalta pitääkin laitteen viileänä.

+ Käteviä käyttöliittymä
+ Kompakti koko
+ Jämäkän oloinen
– Melko pitkä latausaika
– Tuulettimen kova ääni


Polaroid PS100

Hinta: n. 170 € (vaihtelee jälleenmyyjittäin)
Edustaja: Protechnic (www.protechnic.fi)
Lisätietoja: www.polaroid.com

Teho: 80–100 W
Kapasiteetti: 84 Wh
Usb-ulostulot: 1 x USB 5 V / 3 A, 1 x USB 5 V / 2,4 A
Verkkovirtaulostulot: 1 x AC 110/230 V 50/60 Hz (max 80 W)
Input: 1 x USB Type-C 5 V / 3 A
Paino: 700 g
Mitat: 160 x 65 x 65 mm
Muuta: Quickcharge 3.0