DZ09 -älykello maksaa Suomessa alle kolmekymppiä veroineen. Siitä huolimatta siinä on mun muassa puhelinyhteys, bluetooth ja Android Wear -käyttöjärjestelmä. Testasimme, voiko tuolla hintaa saada kelvollista älykelloa.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat:Joni Nikkola ja valmistaja

Välillä osuu kohdalle jotain niin halpaa, että mielessä herää välittömästi epäilyksiä. DZ09-älykello on juuri sellainen, sillä sen teknisiä tietoja selaillessa on vaikea uskoa silmiään. Kolmenkympin älykelloja on ylipäätään melko vähän tarjolla, sillä useimmat sellaiset maksavat vähintään kolminumeroisia summia. Tällä hinnalla ei myydä edes kovin monia aktiivisuusrannekkeita.

Kenties tunnetuin vaikkakaan ei edullisin älykello eli Apple Watch maksaa halvimmillaankin kymmenkertaisesti. Siihen nähden onkin hauskaa, että juuri Apple Watchin Suomessa myytävässä versiossa ei ole puhelinta, koska kotimaiset operaattorit eivät tue sen käyttämää eSIM:iä. DZ09 sen sijaan toimii täysverisenä puhelimena, sillä se käyttää perinteisempää SIM-korttia. Muilta ominaisuuksiltaan halpiskello toki jää vaatimattomammaksi, eikä näitä kahta sinänsä olekaan järkevää verrata.


Mukiinmenevän näköinen ja luonteva käyttää

DZ09- on ulkoasultaan perustyylikäs, ranneke istuu napakasti käteen ja pysyy siinä mukavasti.  Kello on varsin kevyt, joten se ei tunnu ranteessa raskaalta. Viimeistely ei ole viimeisen päälle, mutta mikään ei myöskään häiritse silmää.

Kellossa on yksi näppäin, joka toimii kotinäppäimenä ja virtanäppäimenä. Loput kellon hallinnasta hoituu kosketusnäytön avulla, joka 1,56 tuuman kokoinen ja resoluutioltaan 240 x 240 pikseliä. Takana on irrotettava kansi, jonka alta löytyy paikat nano sim -kortille ja tf-muistikortille.

Näyttö on varsin helppolukuinen ja suhteellisen tarkka. Värintoistokaan ei ole hullumpi. Ruudulta pystyy lukemaan lähes vaakasuorasti sivultakin katsoessa. Android Wear -käyttöjärjestelmä tuntuu loogiselta kenelle tahansa älypuhelinta joskus räpeltäneelle. Halutessaan kellotaulua ja taustakuvaa pystyy vaihtamaan.

Näytön pienen koon takia päivämäärien ja kellonaikojen asettaminen sekä muun pikkutilpehöörin napauttelu on melko vaikeaa, mutta lopulta se osuu melko hyvällä prosentilla kohdalleen, kunhan hoksaa painaa näppäimiä tarpeeksi päättäväisesti.

Näyttönäkymien ja sovelluksien avaaminen sujuu suhteellisen sutjakasti, vaikka kello ei varsinainen suorituskykyhirmu olekaan. Kelloon ei pysty asentamaan sovelluksia, mutta esiasennetuista sovelluksista huomionarvoisimpia ovat Twitter, Facebook ja WhatsApp.

Ajan voi asettaa käsin tai synkronoida puhelimen välityksellä. Hieman kömpelösti kellon asetuksista ei ollut mahdollista asettaa kotikaupungikseen Helsinkiä eikä mitään muutakaan kotimaista kaupunkia. Epäselväksi tosin jäi, mihin kello sitä olisi käyttänyt. Jos aikavyöhykkeen määrittelyyn, niin se jää hieman vajavaiseksi. Myöskään kielivaihtoehdoissa ei ole suomea eikä ruotsia, joten englannin kielen taito on tarpeellinen.

Kello on yhteensopiva Android- ja iOS-käyttöjärjestelmää käyttävien mobiililaitteiden kanssa. Sovelluksina voi käyttää monista halvoista kiinalaisista älykelloista tuttua Fundoa tai yksinkertaisempaa BT Notifieria. Bluetoothin kautta kello voi synkronoida kalenterimerkinnät, näyttää ilmoituksia ja tekstiviestejä sekä ottaa vastaan puheluita. Yhteys ei ole aivan viimeisintä huutoa, sillä versionumero on 3.0.

DZ09 käyttää useiden halpojen kiinalaisten älykellojen tavoin BTNotification-yleissovellusta. Sillä saa puhelinsovellusten ilmoitukset sekä tekstiviestit ja puhelut näkymään kellon ruudulla.

Riittävästi potkua peruskäyttöön

Ram-muistia on 128 megatavua, mikä riittää kellon käytössä aivan mukavasti. Sisäinen tallennustila on vaatimattomat 64 megatavua, mutta sitä voi kasvattaa tf-kortilla aina 32 gigatavuun asti. Se on jo mukava määrä muistia eikä yleensä maksa monta euroa.

Akun kooksi ilmoitetaan 380 milliampeerituntia, ja sen lataaminen sujuu mukana tulevalla usb-johdolla. Liitäntänä on kumisen tulpan alle piilotettu micro-usb. Latausajaksi ilmoitetaan noin tunti, jolla saa kolme tuntia puheaikaa, kuusi tuntia musiikinkuunteluaikaa ja noin 180 tuntia valmiusaikaa.

Vaatimaton kamera

Kellossa myös kamera, joka tukee videotallennusta. Sen kennon koko on vaatimattomat kaksi megapikseliä. Kameran kuvanlaatu on auttamattoman kehno rakeinen. Käytännössä sen käyttäminen myös vaatii muistikortin hankkimista, sillä laitteen sisäiseen muistiin ei kuvia saati videoita mahdu.

Kamerasta ei juuri ostokriteeriksi ole, sillä se muistuttaa lähinnä alkuaikojen puhelinkameroita. Sijoittelu on myös hieman erikoinen. Kamera osoittaa eteenpäin, joten ainakaan videopuheluihin se ei sovellu. On vaikea keksiä, mihin se on oikeastaan tarkoitettu.

Bluetooth-yhteyden kautta voi myös komentaa puhelimen kameran suljinta. Se voi olla ainakin teoriassa käytännöllinen otettaessa esimerkiksi ryhmäkuvaa niin, että puhelin on jollain tavoin tuettuna pystyasentoon. Kuvan sommittelu tosin on pieneltä näytöltä melko summittaista.

Puheluissa kelpo, mutta tekstarin kirjoitus tahmaa

Kellossa on paikka yhdelle microSIM-kortille. Kello tukee neljää eri gsm-taajuutta (800, 900, 1800 ja 1900 MHz). Puhelua soittaessa vastaanottava osapuoli kertoi äänessä olevan samantapaista häiriötä kuin esimerkiksi radiossa silloin, kun kännykkä on lähistöllä. Puhelu kuului melko hiljaa mutta selkeästi.

Audiokäytössä kaiuttimen äänenlaatua ei voi kehua, mutta se on selkeä etenkin puheäänen taajuuksilla. Toisaalta se ei myöskään ole pistävä tai ärsyttävä. Musiikin ja videot kuuntelee mieluummin muuta kautta, mutta esimerkiksi puheohjelmien ja podcastien kuuntelemisessa se on passeli. Sitä voi verrata tavalliseen kännykkäkaiuttimen tasoon.

Äänenvoimakkuus yltää myös riittävän hyviin lukemiin. Korkeimmilla voimakkuuksilla ääni tosin säröytyy. Kaiutin ei ole erityisen häävi paras musiikin kuunteluun, mutta parempaa soundia kaipaavat voivat käyttää bluetooth-kuulokkeita. Sellaiset toki ovat joka tapauksessa tarpeen, sillä aivan joka puhelua ei joka tilanteessa mielellään laittaisi kaiuttimelle. Jostain syystä mikrofoni on sijoitettu kameran viereen eteen.

Tekstareitakin voi kirjoittaa, mutta se on melko lähellä sietämätöntä. Teksti kirjoitetaan pienellä ruudulla olevilla numeronäppäimillä samaan tapaan kuin näppäinpuhelinten aikaan – sillä erotuksella, että ne ovat pienemmät ja tunnottomammat. Esimerkiksi c-kirjaimen saadakseen samaan numeronäppäimeen pitää siis osua kolme kertaa peräkkäin.

Moniko sitten oikeasti hankkii omaa puhelinliittymää kolmenkympin älykelloonsa ja käyttää sitä aktiivisesti puhelimena? Se jääköön jokaisen omantunnon ja mielikuvituksen varaan.

Paljon puhuvalle kellosta ei välttämättä ole puhelimen korvaajaksi, sillä akunkesto on siihen liian vaatimaton. Mutta ehkä harvoin rupattelevalle DZ09 sopisikin mökkipuhelimeksi hätävaraksi – niin että lähtee vaikka viikonlopuksi mökille ja jättää tahallaan älypuhelimen kotiin. Kellon vois silloin mainiosti laittaa yöksi lataantumaan. Kuulostaa äärimmäiseltä, mutta miksei myös tervetulleelta.

Joka tapauksessa puheluominaisuus on voimannäyttö nimettömältä halpiskellovalmistajalta. Silti mahdollisuus puhua puheluita bluetoothin kautta kunnon kännykän välityksellä tuntuu houkuttelevammalta.

Kätevät perusominaisuudet

Aktiivisuusominaisuuksista kellossa on askelmittaus päivittäisen kävelyn seurantaa varten, uniseuranta ja muistutus liikkumisesta, joka on hyvä esimerkiksi istumatyöläisille. Niistä jokainen täytyy laittaa erikseen päälle, mikä on fiksua akunkeston säästämiseksi, mutta ei aktiivisuuden seurannassa kovin käytännöllistä. GPS-satelliittipaikannusta ja sykkeenmittausta kelloon ei ole laitettu, mutta ominaisuudet ovat jo tällaisenaan häkellyttävät hintalappuun nähden.

Muina ominaisuuksina kellossa on ääni- ja videosoitin, herätys, synkronoitava kalenteri ja puhelimen etsintäominaisuus. Laskimessa näppäimet ovat hieman suuremmat, joten sen käyttö on yllättäen miellyttävämpää kuin tekstiviestiä naputellessa tai puhelua soittaessa. Myös ääninauhuri löytyy, ja se vaatii kameran tavoin muistikortin.

YHTEENVETO

Hämmästyttävä halpis

Nimettömän valmistajan BZ09-kello yllättää suoriutumalla kokeilussa mallikkaasti. Kaikki mukaan kelpuutetut ominaisuudet ovat sinänsä järkeviä ja suhteellisen toimivia, vaikka eivät edustakaan lajinsa huippua.

Kello on ehdottomasti kolmekympin hintansa arvoinen. Puhelut onnistuvat, musiikkiakin voi kuunnella, mutta tekstiviestien kirjoittaminen on älykelloille tyypilliseen tapaan tuskallista pieneltä näytöltä. Jos jotain jäi kaipaamaan, niin se olisi pulssin mittaus. Sitä tällä rahalla ei voisi odottaa olevankaan mukana.

+ Uskomattomat ominaisuudet olemattomalla hinnalla
+ Toimii puhelimena
+ Helppo ja sujuva käyttää
– Tekstiviestien kirjoitus tuskallista
– Pieni sisäinen muistitila


DZ09

Hinta: 29,95 e
Hankintapaikka: www.sunmarket.fi
Järjestelmäpiiri: 533 MHz, MTK6261D
GSM-taajuudet: 850/900/1800/1900 MHz
Bluetooth: 3.0
Näyttö: 1,56 ” tft lcd
Resoluutio: 240 x 240 pikseliä
Sim-korttipaikkoja: 1
TF-muistikorttipaikka: Kyllä (max. 32 Gt)
Kamera: 2,0 MP
Kalenterin synkronointi: Kyllä
Aktiivisuusominaisuudet: Askelmittaus, unen seuranta, paikallaan olon muistutin