Maineikas brittiläinen hifikaiutinmerkki Ruark teki vuonna 2004 melkoisen kurssinmuutoksen ja päätti keskittyä perinteisiin pöytäradioihin. Kuluneet vuodet ja palkitut tuotesukupolvet ovat sittemmin osoittaneet, että valmistaja on nostanut koko konseptin aivan uuteen potenssiin.

Sisältöyhteistyö:
Teksti: Heikki Kivelä – AVPlus Media Oy
Kuvat: Valmistaja
Yhteistyössä: Audelec Oy

Keittiö, makuuhuone, autotalli, toimisto tai työtila. Nämä ovat vain muutamia niistä paikoista, joissa musiikkia mieluusti kuuntelisi, mutta useinkaan tila saati tarpeetkaan eivät varsinaisesti puolla erityisen monimutkaisen äänentoistojärjestelmän hankkimista ja asennusta. Siispä ratkaisuksi nousee nopeasti yksinkertainen ja kompakti äänentoistojärjestelmä, jossa kuitenkin pitäisi olla riittävästi ominaisuuksia eri käyttötarpeisiin sekä tietysti paitsi puhdas mutta myös tarvittaessa voimallinen toisto.

Erilaiset matka- ja pöytäradiot ovat tuttuja kuluttajaelektroniikkatuotteita jo yli puolen vuosisadan takaa, mutta koko tuotekategoria sai ikään kuin uuden ja monellakin tapaa vakavasti otettavan elämän vuosituhannen vaihteessa. Tivoli Audion johdolla muutama muukin valmistaja hoksasi, että pieni koko ja edullinen hinta ei välttämättä tarkoita kompromissia äänenlaadun suhteen – päinvastoin.

Hyvä esimerkki taidokkaasti toteutetuista pikkujärjestelmistä on brittimerkki Ruark, jonka asiantuntemus hifiäänen parissa ulottuu 1980-luvun puoliväliin saakka. Vuodesta 1985 aina vuoteen 2005 saakka Ruarkin päätehtävä oli suunnitella ja valmistaa laadukkaita perinteisiä jalusta- ja lattiakaiuttimia.

Kilpailun ja kuluttajien kysynnän vuoksi yritys päätti kuitenkin perustaa Vita Audio -tuotemerkin, jonka kautta he toivat markkinoille laadukkaita mutta edullisia pöytäradioita aina vuoteen 2012 saakka, jolloin Vita sulautui virallisesti osaksi Ruarkia. Tämä muutos oli lähinnä nimellinen, ja mallisto säilytti vanhat tuntomerkkinsä: kompaktin koon, tarvittavat ominaisuudet sekä huokean hinnan.

Tällä hetkellä Ruarkin tuotesortimentti on ehtinyt kolmanteen sukupolveensa. Saimme mahdollisuuden tutustua Mk3-sarjan malleihin R1, R2, R4, R7 sekä MR1, joista kukin yllätti kokoaan suuremmalla äänellä.

Älä anna ulkomuodon hämätä

Ruarkin tämänhetkisen malliston pienin, yksinkertaisin ja edullisin edustaja on 299 euroa maksava R1, joka on samalla myös se lähtökohta, josta valmistaja pöytäradiomarkkinoille ponnisti. Kyseessä on yksinkertainen ja kompakti toteutus, jonka äänentoistolliset kyvyt ovat kuitenkin kokoaan huomattavasti suuremmat.

Ruark R1 on pieni mutta pippurinen pöytäradio hyödyllisillä lisäominaisuuksilla.

R1 sisältää perinteisen fm-radion rds-toiminnolla sekä myös dab-radion, joskin jälkimmäisestä ei Suomessa ole varsinaisesti hyötyä johtuen siitä, ettei kyseinen digitaalinen lähetysstandardi koskaan yleistynyt maassamme. Radion lisäksi R1:n kautta voi toistaa musiikkia bluetoothin kautta tai 3,5 millimetrin linjatulosta. Ponnekkaasta äänestä huolehtii 3,5-tuumainen kaiutinelementti sekä nimellisteholtaan 9-wattinen vahvistin. Toistoa voi lisäksi hienosäätää basson ja diskantin osalta, ja varsinkin maltillisemmalla äänenvoimakkuudella kuunneltaessa musiikkiin saa muhkeutta loudness-toiminnolla, joka korostaa sopivasti taajuuskaistan reunoja.

Äänenlaatunsa suhteen R1 on rehellisesti sanottuna yllättävä tuttavuus. Sen kohdalla mielikuvat muovisesta kelloradiopurkista voi heittää saman tien menemään, sillä toisto on hämmästyttävän isoa ja tanakkaa. Maksimiäänenvoimakkuudella bassotoistossa kuitenkin kuuluu hivenen kompressoitumista, mutta tätä voi hallita laskemalla bassoa muutaman pykälän alaspäin. Näin ääni on selkeää ja helposti kuunneltavaa myös vaikkapa autotallissa nikkaroidessa.

R1:n ehdottomia plussia ovat sen laajalle ulottuva toistokaista ja innostava ääni. Lisäksi hyödyllisiä ominaisuuksia ovat muun muassa usb-latausliitäntä esimerkiksi älypuhelimelle, älykäs herätyskello ja stereokuulokelähtö. R1:n selkään voi myös liittää Ruark Audio BackPack 2 -akkujärjestelmän (suositushinta 69 euroa), jolloin laitteesta tulee täysin langaton. Sen avulla musiikkia voi kuunnella yhdellä latauksella äänenvoimakkuudesta riippuen jopa 12 tuntia.

Kaksin verroin mahdollisuuksia

Kompaktien musiikkikeskusten ohessa Ruarkilla on tarjolla myös 429 euroa maksava MR1-aktiivikaiutinpari, jonka ydinolemus istuu luontevasti muiden tuotteiden linjaan. Kyseessä on tyylikkäästi viimeistelty ja näppärän kokoinen kaiutinpari, jonka voi sijoittaa vaikkapa television kaveriksi, kirjahyllyyn tai työpöydälle.

Ruark MR1 -aktiivikaiutinpari tarvitsee kumppanikseen vain medialähteen, ja kattaus on valmis.

MR1-pari on perusluonteeltaan varsin yksinkertainen tapaus – hyvällä tavalla. Käsityönä valmistetuissa bassorefleksikoteloissa sykkii pitkäiskuiset 75-millimetriset basso–keskiäänielementit ja diskanttitoistosta huolehtivat 20-millimetriset tekstiilikalotit. Vahvistin puolestaan toimii ab-luokassa ja tarjoaa 20 watin nimellistehon.

Vaikka esimerkiksi edellä esitelty R1-malli kuulostaakin kokoaan isommalta, on kahdesta kaiuttimesta koostuva kokonaisuus aina stereotoistoltaan luonnollisempi vaihtoehto. MR1:n tapauksessa ääni onkin aidosti avarampaa, ja eri sijoituksilla on mahdollista hakea sopivia painotuksia. Yleisellä tasolla toisto on tasapainoista, voimakasta ja helposti kuunneltavaa sorttia.

Myös MR1 hyötyy valmistajan loudness-ominaisuudesta, jolloin hiljaisempikin kuuntelu on taajuuskaistan suhteen miellyttävästi korostettua. Bassotoisto on tämän mittaluokan kaiuttimelle yllättävänkin puhdasta ja isoa, ja jos jytinää haluaa vielä lisää, mukana on myös lähtö erilliselle subwooferille.

Kaiuttimien välinen kahden metrin yhdyskaapeli yltää hyvin esimerkiksi 65-tuumaisen television laidoille tukevoittamaan telkkariääntä. Itse television voi kytkeä kaiuttimiin digitaalisesti optisella liitännällä. Lisäksi mukana on 3,5 millimetrin linjatulo sekä bluetooth aptx-tuella. Radiota mallissa ei ole, mutta sen saa soimaan esimerkiksi älypuhelimen ja bluetooth-yhteyden avulla.

Erityisesti MR1-mallin kohdalla myös yksinkertainen kaukosäädin on kätevä lisä pakettiin, sillä sen avulla perussäädöt hoituvat etänä eikä kaiuttimiin juurikaan tarvitse kajota enää asettelun jälkeen. Ja samoin kuin R1-mallissa, myös MR1:n selkään voi napsauttaa akkurepun, jolloin kaiutinparista saa langattoman ja mukaan otettavan vaikkapa terassille. Lisäksi kaiutinparin voi myös erottaa, jolloin mukaan voi napata vain yhden kaiuttimen, joka soi monona.

Astetta päivitetympi pöytäradio

Siinä missä R1-malli tyydyttää takuulla peruskäytön tarpeet, 549 euroa maksava Ruark R2 puolestaan on merkittävä pykälä ylöspäin paitsi äänen myös ominaisuuksien saralla. Se sisältää pienemmästä sisarmallistaan tutut kelloradio-ominaisuudet fm- ja dab-viritin mukaan luettuna, mutta kehittyneiden verkko-ominaisuuksiensa ansiosta siitä muodostuu samalla moderni joka paikan musiikkikeskus.


Ruark R2 on pöytäradio toisessa potenssissa niin äänivarojensa kuin ominaisuuksiensakin puolesta.

Kello- tai pöytäradioissa harvemmin törmää esimerkiksi langattomaan dlna-toistoon, mahdollisuuteen linkittää useampia R2-malleja toisiinsa langattomasti monihuonejärjestelmässä, kahteen voimakasääniseen 3,5 tuuman kaiutinelementtiin sekä 20 watin ab-luokkaiseen vahvistimeen, ja niin edelleen. Lisäksi mukana on myös aptx-yhteensopiva bluetooth sekä Spotify Connect, joka langattoman verkon asetusten määrittelyn jälkeen pelasi testissämme varsin näppärästi. Samalla laitetta voi myös komentaa iOS- ja Android-laitteille saatavalla ohjainsovelluksella. Ja radion ystäville mukana on myös nettiradio, jonka tuhansista kanavista ei varmasti kuunneltava lopu.

R2 on kuitenkin vielä mitoiltaan ja massaltaan melko helposti sijoitettava laite, joten se ei vie mainittavasti pinta-alaa. Tietty kompaktius määrittelee myös sen äänentoistollisia kykyjä, mutta toiston yleisluonne on kuitenkin miellyttävän tasapainoinen ja jopa menevä. Bassot soivat muhkean pyöreästi ja ilmavasti, ja diskanteissa on yksityiskohtaisuutta ja kirkkautta. Vaikka R2 ei välttämättä tarjoakaan tarvittavaa nostetta bilekaiuttimena, sen edut tulevat esiin maltillisemmassa kuuntelussa – etenkin luonnollisen ja selkeän radioäänen kautta.

Mainio musiikkijärjestelmä

Ruarkin R4-mallia ei oikeastaan enää voi kutsua pelkäksi pöytäradioksi, sillä käytännössä kyseessä on jo melkeinpä täysverinen musiikkikeskus. Tämä näkyy niin ominaisuuksissa ja äänessä kuin 899 euron hinnassakin.


Ruark R4 sisältää langattomien musiikintoisto-ominaisuuksien lisäksi myös perinteisen cd-soittimen. Tämänkin ansiosta kyseessä on pöytäradion sijaan paremminkin kehittynyt musiikkijärjestelmä.

Paperilla R4 on astetta pidemmälle viety kokonaisuus. Valmistaja kertoo käyttäneensä siinä korkealuokkaisia komponentteja, ja vahvistinteho mallin kohdalla yltää jo 80 wattiin. Lisäksi R4 on niin kutsuttu 2.1-järjestelmä, jossa kahden etumaskissa olevan elementin lisäksi mukana on pohjaan sijoitettu aktiivinen subwoofer. Näiden ominaisuuksien ansiosta ääni on astetta massiivisempaa ja mukaansatempaavampaa sorttia.

Peruskuuntelussa äänenvoimakkuusasteikon yläpäätä ei oikeastaan edes tarvitse koetella, sillä isohkonkin huoneen saa soimaan varsin tasapainoisesti. Kovempaa kuunneltaessa hiukan ilmavampi sijoittelu on tosin suositeltavaa, sillä bassotoisto saattaa ottaa seinistä himpun liikaa korostusta. Tämä tosin ei ole ongelma, sillä basson tasoa voi näppärästi pudottaa sävynsäätövalikosta. R4 saa myös huomattavasti raamikkuutta, kun kytkee toiston 3d-levityksen päälle, jolloin ääni tuntuu avoimessa sijoituksessa tulevan selvästi enemmän laitteen ympäriltä kuin suoraan siitä.

Varsinaisen musiikkijärjestelmän R4:stä tekee kuitenkin sen monipuolisuus. Mukana on muun muassa, kuten sanottua, cd-soitin, joka toistaa tavallisten levyjen lisäksi myös datalevyt, dab- ja fm-viritin rds-ominaisuuksilla, yhdistetty usb-lataus- ja -toistoportti, rca-linjatulo ja -lähtö, optinen tulo, aptx-yhteensopiva bluetooth, kuulokelähtö ja niin edelleen. Kello- tai pöytäradiosta muistuttaakin oikeastaan vain näppärät ja kehittyneet herätysominaisuudet.

Olipa siis kyseessä makkari tai olohuone, R4 pitää huolen siitä, että musiikki soi ansaitsemallaan ylpeydellä niin hiljaa kuin lujaakin soitettuna.

Viihdekeskus viimeisen päälle

Ruarkin Mk3-sarjan ehdoton lippulaiva on massiivinen R7. Kyseessä on korkealuokkainen all-in-one-musiikkijärjestelmä, jonka ominaisuudet ja ulkonäkö tekevät siitä suositeltavan vaihtoehdon myös vaativaan makuun.

Huonekalu vai musiikkijärjestelmä? Ruark R7 on molempia. Kyseessä on valmistajan lippulaiva, jonka toteutus on viety viimeistä piirtoa myöten mahdollisimman pitkälle.

R7 on kaikin tavoin rohkea kokonaisuus. Kyse on sekä mittojensa että ulkonäkönsä puolesta oman tilansa sisustuksessa vaativasta design-esineestä, jonka näyttävän ulkokuoren alla on kuitenkin viimeisen päälle harkittu äänentoistojärjestelmä tehokkaalla 160-wattisella ab-luokan vahvistimella, kahdella konsentrisella 140 millimetrin kaiutinelementillä, muhkealla 200 millimetrin aktiivisubwooferilla ja älykkäillä äänensäätöominaisuuksilla.

Olipa medialähde melkeinpä mikä tahansa, R7 tukee sitä. Mukana on kattavat ja sulavasti toimivat verkko-ominaisuudet Spotify Connect -tuella, aptx hd -bluetooth 24-bittisen toiston tuella, cd-soitin, vinyylisoitintulo, kaksi rca-linjatuloa, kaksi optista toslink-liitäntää, rca-linjalähtö, verkkoliitäntä sekä usb-lataus- ja -toistoliitäntä. Paketista puuttuu oikeastaan vain hdmi-liitäntä, joka olisi kätevä lisä television yhdistämisessä, vaikka homman voi toki hoitaa myös optisella kytkennällä. Ja televisiosta puheen ollen, valmistajalla on saatavilla myös 399 euroa maksava Ruark Audio AV Mount for R7 -teline, jonka avulla R7:n yhteyteen voi asentaa television lisälaitteineen aina 50 tuumaan saakka.

Äänentoiston puolesta R7 kuulostaa juuri siltä, mitä 2 899 euron hintaiselta musiikkijärjestelmältä voi odottaa: massiiviselta, innostavalta ja kaikin tavoin tasapainoiselta. Kuuntelut aloittaessamme oletusasetuksena päällä olivat loudness ja 3d, jotka kyllä vakuuttivat tanakkuudellaan hyvin nopeasti. Ilman niitä toisto oli ymmärrettävästi hillitympää ja vähemmän huomiota herättävää, mikä on omalla tavallaan myös hyvä ominaisuus. Yleisellä tasolla kaiutinelementtien välinen integraatio on toteutettu erinomaisesti.

Musiikille kuin musiikille, paikkaan kuin paikkaan äänensävyn saa hienosäädettyä basso-, diskantti- ja sub-osastoilla, mikä toimi hienosti. Tarvittaessa R7:n saa soimaan tilassa – jos mahdollista – kokoaan vieläkin isompana varsinkin 3d-laajennuksen avulla, ja äänenvoimakkuutta riittää hiljaisesta taustakuuntelusta vaikka bilevolyymiin saakka. Tämä onkin yksi R7:n parhaista ominaisuuksista, sillä se osaa tarvittaessa ottaa täyden musiikkijärjestelmän roolin tanakalla toistollaan mutta myös astua sivuun ja toistaa sekä hienotunteisesti että tarvittavalla syvyydellä hiljaisempaa taustamusiikkia.

Kyseessä on ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen ja positiivisesti yllättävä, kokonaisvaltainen äänentoistoratkaisu, joka onnistuu tarjoamaan hintaansa vastaavaa laatua.

Yhteenveto

Pieniin ja suuriin tarpeisiin

Ruarkin tuotesortimentissa on yhteneväisyyksiä ja eroavaisuuksia. Vaikka kokoluokka ulottuu pieneenkin reppuun mahtuvasta R1:stä massiiviseen huonekalumaiseen R7:ään, valmistaja on saanut ujutettua äänen saman perusluonteen kaikkiin malleihinsa.

Ehdottoman hyvinä puolina kaikkien mallien kohdalla voidaan pitää niiden luonnollista, kokoaan isompaa ja tasapainoista ääntä, joka onnistuu innostamaan niin hiljaa kuin kovaakin soitettuna. Ja äänenpainevarantoja laitteissa kyllä piisaa, mikä on varsinkin R1:n tai MR1:n kokoluokka huomioiden todella positiivinen yllätys.

Viidestä eri mallista voikin huoletta valita tarjolla olevien ominaisuuksien pohjalta itseään parhaiten palvelevan vaihtoehdon. Jos tila on rajallinen ja kaipaa toisinaan langattomuutta, R1 on ehdoton valinta hyvä-ääniseksi kelloradioksi. Vastaavasti MR1-aktiivikaiutinpari on loistava pieni stereojärjestelmä, jos käyttötottumukset liittyvät esimerkiksi musiikin suoratoistoon. R2 ja R4 puolestaan ovat jo vähän kookkaampia laitteita, mutta samalla ne ovatkin jo lähempänä varsinaisia musiikkikeskuksia niin äänensä kuin ominaisuuksiensakin puolesta. R7-lippulaiva taas seilaa omilla vesillään. Se on tinkimätön kokonaisratkaisu, joka takuulla onnistuu yllättämään myös heidät, jotka luulevat jo kuulleensa kaiken.

+ Jokaisen mallin vakuuttava ja kokoaan isompi ääni
+ Hyvät perustoiminnot
+ Yksinkertainen ja nopea käyttää ja asentaa
+ Hillitty design
– Näytön luettavuus kauempaa


Ruark Audio R1Mk3
Hinta: 299 €
Ominaisuudet: fm-/dab-viritin rds-toiminnolla, bluetooth, herätyskello
Liitännät: usb-lataus, 3,5 mm linjatulo, kuulokelähtö
Värivaihtoehdot: pähkinäviilu, valkoinen, meren vihreä tai musta (pehmytlakatut)
Mitat: 170 x 130 x 135 mm
Paino: 1,8 kg
Muuta: Kaukosäädin, lisävarusteena saatavilla akkupaketti (69 €)

Ruark Audio MR1Mk3
Hinta: 429 € / pari
Ominaisuudet: bluetooth aptx
Liitännät: digitaalinen optinen, 3,5 mm linjatulo, sub out
Värivaihtoehdot: pähkinäviilu, harmaa (pehmytlakattu)
Mitat: 170 x 130 x 135 mm
Paino: 3,5 kg / pari
Muuta: Kaukosäädin, toimii myös yhtenä kaiuttimena, lisävarusteena saatavilla akkupaketti (69 €)

Ruark Audio R2Mk3
Hinta: 549 €
Ominaisuudet: fm-/dab-viritin rds-toiminnolla, internet-radio, bluetooth aptx, dlna-toisto, Spotify Connect, monihuonetoisto, herätyskello
Liitännät: usb-lataus/-toisto, rca-linjatulo, 3,5 mm linjatulo, kuulokelähtö
Värivaihtoehdot: pähkinäviilu, valkoinen, musta (pehmytlakatut)
Mitat: 120 x 340 x 185 mm
Paino: 3,6 kg
Muuta: Kaukosäädin

Ruark Audio R4Mk3
Hinta: 899 €
Ominaisuudet: fm-/dab-viritin rds-toiminnolla, cd-soitin, bluetooth aptx, herätyskello
Liitännät: usb-lataus/-toisto, optinen tulo, rca-linjatulo, 3,5 mm linjatulo, rca-linjalähtö, kuulokelähtö
Värivaihtoehdot: pähkinäviilu, valkoinen, musta (pehmytlakatut)
Mitat: 140 x 440 x 250 mm
Paino: 7 kg
Muuta: Kaukosäädin

Ruark Audio R7Mk3
Hinta: 2 899 €
Ominaisuudet: fm-/dab-viritin rds-toiminnolla, cd-soitin, bluetooth aptx hd, monihuonevalmius, Spotify Connect, verkko-ominaisuudet, herätyskello
Liitännät: usb-lataus/-toisto, vinyylisoitintulo, 2 x optinen tulo, 2 x rca-linjatulo, rca-linjalähtö, kuulokelähtö, ethernet-liitäntä
Värivaihtoehdot: harmaa pehmytlakattu, pähkinäviilu
Mitat: 185 x 1 000 x 425 mm (korkeus jaloilla 65 cm)
Paino: 30 kg
Muuta: Kaukosäädin, pakkauksen mukana jalat ja kumitassut

Ruark Audion edustaja Suomessa on Audelec Oy.