MySmartPrice kertoo, että kiinalainen Huawei kehittää kokonaan Androidista erillistä käyttöjärjestelmää mobiililaitteille. Asian on vahvistanut Bruce Lee, joka on yksi Huawein mobiilaitteiden johtajista. Aikataulua hän ei kertonut eikä mitään muitakaan yksityiskohtia.

Huawei on tähän asti käyttänyt Android-käyttöjärjestelmää omalla EMUI-käyttöliittymällä kuorrutettuna. Yhtiöllä on ollut ilmeisen toimiva yhteistyö Google kanssa, sillä Huawei muun muassa kehitti hakukonejätin Nexus 6P -puhelimen ja on testannut sen kehitteillä olevaa Fuchsia -käyttöjärjestelmää.

Kiinalaisella mobiililaitejätillä on kuitenkin ollut vaikeuksia Yhdysvaltojen markkinoilla, sillä yhtiöllä ei ole lupaa myydä laitteitaan tai teknologiaansa yhdysvaltalaisille yrityksille. Kiinan pelätään käyttävään Huawein mobiililaitteita vakoilutarkoituksiin, eikä sen kanssa yhteistyötä tekeviä yrityksiä myöskään katsota hyvällä. Niinpä piilee vaara, että yhteistyöhön Googlen kanssa saattaisi syntyä särö, mikä saattaisi vaikuttaa Android-käyttöjärjestelmän käyttöön Huawein puhelimissa. Tästä johtunee myös oman käyttöjärjestelmän kehittäminen.

Mobiililaitteiden käyttöjärjestelmien markkinat ovat tällä hetkellä käytännössä Androidin ja iOS:in hallussa. Hiljalleen kuopattu Windows Phone -käyttöjärjestelmä ei muodostanut parhaimmillaankaan merkittävää uhkaa Androidin ja iOSin valta-asemalle, vaikka se Suomessa olikin melko suosittu. Myös suomalainen Jolla on ollut Sailfish-käyttöjärjestelmineen pieni tekijä.