Miltä kuulostaisi puhelin, joka kestää iskut, pakkaset ja veden? Kovaan menoon suunnitellussa Cat S61:ssä on lisäksi lämpökamera ja lasermitta.

Teksti & kuvat: Osku Kannisto
Artikkeli on julkaistu AVPlus-numerossa 6/2018.

Cat S61 ei pyri olemaan tavallinen Android-puhelin. Se on suunnattu käyttäjille, jotka arvostavat kestävyyttä ja luotettavuutta äärimmäisen suorituskyvyn sijaan. Lisäksi se on läpäissyt Yhdysvaltain asevoimien laitteille tarkoitetun MIL Spec 810G -luokituksen. Tältä pohjalta Cat S61 toimii aina -25 celsiusasteen pakkasessa ja kestää kuumatkin (+50 asteen) helteet. Betonilattialle laitteen voi tiputtaa aina 1,8 metrin korkeudelta. IP69-suojaus puolestaan takaa täyden pölytiiviyden sekä upotuksen kolmen metrin syvyyteen tunniksi. Laite kestää uutena kilpailijoistaan poiketen myös painepesun.

Muotoilu eroaa muotipuhelimista. Tuntomerkkinä puhelimen päällä on CAT-hainevä. S61 on selkeästi peruspuhelinta paksumpi, ja sen ulkoreunaa päällystää alumiini. Usb-c- ja kuulokeliitännät ovat vedenpitäviä mutta piilotettu luukkujen taakse, jottei pöly ja muta pääse tunkeutumaan ahtaisiin koloihin. Gorilla Glass 5 -panssarilasin lisäksi näytössä on suojakalvo valmiiksi paikalleen asennettuna.

Puhelin toimii käytännössä kaikissa olosuhteissa. Pakkasilla laitetta voi käyttää hansikkaat kädessä. Fyysiset näppäimet auttavat tilanteissa, kun puhelin on märkä tai sitä käytetään kostein sormin. Laite ansaitsee kiitosta liukumattomasta takakuorestaan ja paksuista reunoistaan, joiden ansiosta puhelimesta saa tukevan otteen paksuillakin hanskoilla.

IP69-suojaus pitää huolen siitä, ettei CAT S61 kavahda rapaa tai roiskeita. Lisäksi laitteen tahmea kumipohja pitää puhelimen paikallaan kovemmassakin rytinässä.

Aitoa infrapunakuvaa

Yhdysrakenteisella Flir-lämpökameralla voi mitata lämpötiloja havainnollisesti aina 400 celsiusasteeseen saakka. Lämpökamera sopii lämpövuotojen löytämisen ohella esimerkiksi auton korjaukseen, pimeässä suunnistukseen tai vaikka grillihiilten lämmön tarkkailuun. Lämpökuvia ja -videoita voi tallentaa kuten tavallisella kameralla.

Lämpökameran käyttö on todella helppoa. Kotona näkee hyvin nopeasti, miten sähkölaitteet tuottavat lämpöä ja mistä raoista kylmä ilma löytää tiensä sisään. Ruudulle voi asettaa pisteitä, joiden lämpötila päivittyy niiden vieressä.

S61:n toinen erikoisuus on lasermitta, joka on sijoitettu puhelimen taakse alalaitaan. Sen avulla voi mitata nopeasti pituuksia ja pinta-aloja kameranäkymässä. Tarkkuus ei ole absoluuttinen mutta riittää hyvin arvioiden tekemiseen.

Kunnostustöitä tekeville puhelimessa on yhdysrakenteinen sisäilmanlaadun mittari. Se kertoo ilmassa olevien epäpuhtauksien tasot. Hälytyksen sattuessa on syytä avata ikkuna tai siirtyä tauolle, jottei altistu maaleista tai puhdistusaineista aiheutuville kemikaaleille. Sensori osaa kertoa myös ilman kosteustason sekä lämpötilan.

S61:n sisäänrakennetusta, helppokäyttöisestä lämpökamerasta on hyötyä esimerkiksi lämpövuotojen ja sähkölaitteiden kuumenemisen tutkailussa tai vaikkapa grillihiilten lämmön tarkastelussa.

Suorituskyvyssä puutteita

Suorituskyvyssä S61 ei pärjää uusimmille huippupuhelimille. Suorittimeksi on valittu astetta hitaampi Snapdragon 630. Keskusmuistia on mukavasti neljä gigatavua, ja 64 gigatavun tallennustilaa voi halutessaan laajentaa jopa 256 gigatavun microsd-muistikortilla. Kokonaisuus pyörittää varsin puhdasta Android 8.1 -käyttöjärjestelmää. Akkukesto on erinomainen.
Hitaamman suorittimen haittavaikutukset ovat puhelimen tyypillisellä käyttäjällä vähäiset. S61:tä ei ole tarkoitettu pelaamiseen, vaan se on yksi päivittäinen työkalu muiden rinnalla. Suorituskykymittauksissa tulokset jäävät alle puoleen saman hintaluokan puhelimiin verratessa. Puhelimen hintaan ja perustellusti oletettuun, pitkään elinkaareen nähden huippusuoritin olisi ollut järkevämpi valinta.

Kumireunat nousevat koholle 5,2-tuumaisen näytön pinnasta, jotta ne ottavat ensi-iskut vastaan puhelimen pudotessa maahan. Näyttö on riittävän kookas kaikkeen ahkerinta viihdekäyttöä lukuun ottamatta. Ruudun kirkkaus on hyvä, mutta suorassa auringonpaisteessa se häviää selkeästi esimerkiksi iPhone X:lle.

Kamera vastaa laadultaan keskihintaluokan puhelimia, ja 16 megapikselin takakameralta luonnistuu myös 4k-videoiden kuvaus. Kuvanvakaajaa ei ole, joten videoista tulee helposti tärisevät ja hämäräkuvaus tuottaa selkeitä ongelmia. Peruskuviin ja sähköpostiliitteisiin kameran laatu kuitenkin riittää ongelmitta. Vesitiiviyden ansiosta puhelimen voi myös hyvin ottaa mukaan uimaan ja rannalle.

YHTEENVETO

Karun tien kulkija
Cat S61 on aidosti erilainen puhelin, jonka käyttöarvot eroavat peruspuhelimista. Jo pelkän kestävyytensä ansiosta sitä voi suositella suurelle joukolle huolettomia käyttäjiä. Lämpökamerasta hyötyä saavalle käyttäjälle laite on korvaamaton. Huippusuorituskykyä tai näyttävää muotoilua etsivän on kuitenkin syytä kääntää katseensa muihin merkkeihin.

+ Ergonomia
+ Akkukesto
+ Erikoisominaisuudet
– Suorituskyky varauksin
– Painava
– Hinta

CAT S61

Hinta: 899 €
Näyttö: 5,2’’ full hd
Muisti: 64 Gt + microSD-korttipaikka
Akku: 4 500 mAh
Paino: 260 g
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1