Videovalvonta yleistyy, eikä ihme, sillä puhelimen kautta ohjattavia valvontakameroita saa alle 50 eurolla. Halpakameroissa on kuitenkin eroja. Miten suoriutui Verkkokauppa.comin oma tuotemerkki Opticam?

Teksti ja ruudunkaappaus: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Valmistaja, Teppo Hirvikunnas & Noel Otto

Opticam i5 on sisäkäyttöön tarkoitettu edullinen pienikokoinen langaton verkkovalvontakamera. Markkinoilla on toki vieläkin edullisempia kameroita, mutta tässä tapauksessa tarjolla on kuitenkin aito full hd -kuva sekä suomalainen maahantuoja kera suomenkielisen käyttöohjeen ja tuotetuen. Tähän nähden 50 euron hinta vaikuttaa kohtuulliselta.

Käyttöönotto
Itse kamera on kompakti muttei mikään erityisen pieni. Se seisoo pienellä jalustalla, joka ei ole erityisen tukeva etenkään silloin, jos kameran säätää kurottamaan etäälle. Muoviset jalat ja säätöruuvit eivät ole kovin tukevan tai luotettavan tuntuiset, mutta tämä vain ensivaikutelma; ne ajoivat kuitenkin asiansa, ja kamera kannattaa joka tapauksessa kiinnittää johonkin. Jalustassa on myös magneetti, jolla kameran saa kiinnitettyä metallipintaan helposti. I5:n mukana tulee usb-virtalähde, 3-metrinen usb-virtajohto sekä kiinnitysruuvit proppuineen sekä suomenkieliset käyttöohjeet.

Kameran käyttöönotto oli suhteellisen helppoa. Virrat kiinni, muistikortti sisään (ei kuulu hintaan, muttei ole pakollinenkaan), hallintasovelluksen asennus puhelimeen ja kameran yhdistäminen verkkoon (langattomaan tai langalliseen). Sovellus vaatii rekisteröitymisen ja tarjoaa myös maksullisia lisätoimintoja sekä pilvitallennustilaa. Tallennustilaa ei kuitenkaan välttämättä tarvita, jos käyttää kameran muistikorttia.

Sovellus ohjaa käyttöönotossa, ja lisäapua saa käyttöohjeesta (jos vain näkökyky riittää lukemaan sen todella pientä printtiä). Laite saatiin toimintakuntoon noin vartissa ilman suurempia mutkia.

Käytössä
Kun kamera oli saatu tulille, niin kuvaa pääsi heti ihailemaan livenä puhelimen sovelluksesta äänen kera. Kaksisuuntaista ääntä emme saaneet toimimaan, vaikka sellainen toiminto kamerassa pitäisi ainakin nettisivujen myyntispeksien mukaan olla.

Puhelimesta voidaan käynnistää tallennus (puhelimen muistiin), mutta kamerassa on sekä ääni- että liiketunnistin, joka käynnistää tallennuksen automaattisesti (vain muistikortille). Liiketunnistuksessa on jopa Human Detection- eli ihmisentunnitus-toiminto, joka jättää tällöin huomioimatta esimerkiksi koti-eläimet (muttei sentään karhuksi pukeutunutta murtovarasta). Muutenkin liiketunnistukselle on paljon erilaisia säätöjä. Tunnistus antaa hälytyksen puhelimeen push-ilmoituksena, jolloin kameraan voidaan ottaa heti etäyhteys. Jos kamerassa on muistikortti, se tallentaa tilanteen (jopa hieman ennakkoon) tunnistuksen tapahtuessa.

Tarjolla on myös tietokoneohjelmisto (PC ja Mac), mutta sen käyttöönotto tuntui hankalalta jo erillisen Direct 3DX -ohjelman asennuksen myötä. Ohjelma on oikeastaan tarkoitettu useamman kameran valvontakokonaisuuden kuin yhden kameran hallintaan. Muistikortille tallennetut videot voi katsoa sovelluksella puhelimesta, mutta niiden siirto muistikortilta onnistuu vain kortilta itseltään. Sovelluksesta niitä ei saanut siirrettyä mihinkään.

Kuvan laatu ei ole mitään huippua, mutta ei missään tapauksessa huono ja ajaa asiansa. Siitä erottaa kyllä riittävästi yksityiskohtia, ja livekuvaa voi jopa zoomata puhelimesta. Kuva-ala on laaja, vaikkei mitään superlaajakulmaa olekaan. Muistikortille tallennettuja videoita ei voi sovelluksessa zoomata, vaan ne pitää ensin siirtää tietokoneelle. Pimeäkuvaukseen kamerassa on infrapunaledit. Kuvan laatu on myös pimeässä melko hyvä. Ir-ledien kantama on valmistajan mukaan noin kahdeksan metriä. Itse sovellukseen olisimme kaivanneet ehdottomasti myös suomenkielisen käyttöohjeen. Sen kaikkia ominaisuuksia ei välttämättä osaa muuten käyttää.


Kameraa hallitaan Cloud IPC -sovelluksella. Sovellus hälyttää, kun kamera havaitsee liikettä tai ääntä. Kuvaa voi katsoa livenä ja käynnistää tallennuksen. Sillä voi myös katsella muistikortille automaattisesti tallennettuja videoita (kuvassa muuten pimeässä kuvattu otos). Liiketunnistukselle on monipuoliset säädöt.

Asiallinen ja toimiva kokonaisuus

Opticam i5 -kamera osoittautui kaikkiaan toimivaksi ja laadukkaaksi mutta edulliseksi valvontakameraksi, joka oli myös helppo ottaa käyttöön. Tämä ominaisuus on tärkeä. Myös sen Cloud IPC -ohjaussovellus toimi kaikkiaan hyvin. Kamera ja sovellus tarjoavat paljon toiminnallisuutta liike- ja äänitunnistukseen sekä kuvan tallennukseen. Kamera näkee ja kuvaa tarvittaessa myös pimeässä. Opticam i5 -kameran avulla on helppo toteuttaa videovalvonta monissa kohteissa. Toki sillä edellytyksellä, että kamera on lämpimissä sisätiloissa ja tarjolla on jatkuva virta sekä nettiyhteys. Suosittelemme pienin käyttöohjevarauksin.

HYVÄÄ & HUONOA

Hinta–laatusuhde
Helppokäyttöisyys
Liiketunnistuksen säädöt
Sovelluksen ohjeistus
Videoiden siirto muistikortilta

INFO

Opticam i5
Tuote: Verkkovalvontakamera
Hinta: 49,90 €
Edustaja/ostopaikka: Verkkokauppa.com
Kameran suurin tarkkuus: 1 980 x 1 080 (25 fps)
Objektiivin alue: 103° vaaka, 99° pysty
Zoom: 6x (sovelluksesta, digitaalinen)
Verkkoyhteys: RJ45 ja WiFi (2,4/5 GHz)
Muistikorttipaikka: microSD (max 128 Gt)
Ohjaussovellus: Cloud IPC (Android/iOS), Opti- cam VMS (Windows/ macOS)
Muuta: Yönäkö infrapunavalolla (max 8 m), mikrofoni, liiketunnistin ihmistunnistuksella
Käyttölämpötila: 0...+40 C° (vain sisäkäyttöön)
Virtalähde: 5V/1A (max 4,8 W)
Mitat: 70 x 70 x 120 mm
Paino: 125 g
Varusteet: Jalusta, jossa ruuvi- ja magneettikiinnitys, USB-virtalähde, 3 m liitäntäjohto, verkkokaapeli (0,5 m), kiinnitysruuvit (2 kpl) ja betoniseinäproput.

Artikkeli on luettavissa AVPlus-lehdestä 4/2020 (nro. 197)