Tilaäänellä varustetut kuulokkeet auttavat tunnelman luomisessa pelisessioiden aikana. Kokeilimme, miten kalliimman hintaluokan Astro A50 -pelikuulokkeet suoriutuvat tehtävästään.

Teksti ja ruudunkaappaukset: Joni Nikkola
Kuvat: Astro

Astro Gaming julkisti viime syksynä neljännen sukupolven version Astro A50 -pelikuulokkeistaan. A50-kuulokkeet sijoittuvat reilun 300 euron hinnallaan kalliimpaan päähän. Vastineeksi ne tarjoavat muun muassa Dolby Atmos -tuen ja parempaa äänentoistoa.

Astro A50 -kuulokkeet edustavat futuristisen ulkonäkönsä puolesta melko tyypillistä pelikuulokesuunnittelua. Tarjolla on kaksi varianttia, joista testissämme ollut on tarkoitettu Playstation 4:lle. Toinen versio on tarkoitettu Xbox Onelle.

Pakettiin kuuluu langattomana lähettimenä toimiva lataus- ja liitäntätelakka, kuulokkeet sekä usb- ja optinen johto liittämistä varten. Kuulokeosat ovat korvan ympäröivät ja rakenteeltaan avoimet. Ne ovat over ear -mallisiksi pienehköt ja puristavat melko napakasti. Pehmusteet on kuitenkin päällystetty miellyttävän pehmeällä ja hiostamattomalla kankaalla. Sangan säätö on portaaton mutta pysyy hyvin paikallaan.

Oikeanpuoleisessa kuulokkeessa on virtakytkin, painike Dolby-äänen ja toistolähteen valintaan, taajuuskorjaimen esiasetusten valintapainike ja äänenvoimakkuuden säätöpyörä. Lisäksi kuulokkeesta voi säätää peli- ja puheäänten tasapainoa painamalla kuulokkeen oikeaa tai vasenta reunaa.

Kuulokkeet voi ladata telakalla, mutta kuulokkeiden alaosassa on myös usb-latausportti. Akunkestoa kuulokkeet tarjoavat kertalatauksella noin 15 tunniksi äänenvoimakkuudesta riippuen, joten pidemmätkin pelisessiot onnistuvat. Ääntä telakka ottaa vastaan analogisesti, optisesti ja usb:n kautta. Tietokoneeseen laite voidaan yhdistää usb-liitännällä, kun taas pelikonsoliin yhdistäminen vaatii optisen johdon. Kuulokkeissa on moninpeleissä tarpeellinen puomimikrofoni, jonka pystyy mykistämään nostamalla sen ylös.

Optisen läpiviennin ansiosta ääntä voi siirtää telakasta eteenpäin esimerkiksi vahvistimeen. Näin säästyy mahdolliselta johtojen irrottelulta, jos äänilähteessä on tarjolla esimerkiksi vain yksi anto.

Lisää säätövaraa komentokeskuksesta
Tietokoneelle on ladattavissa suomenkielinen Astro Command Center -ohjelmisto. Sen avulla pystyy pitämään kuulokkeiden laiteohjelmiston ajan tasalla ja tekemään säätöjä. Tarjolla on taajuuskorjaimen esivalintoja ja viisialueinen taajuuskorjain. Klikkailemalla lisäasetuksiin pääsee myös hienosäätämään säädettävän taajuuden ja kaistanleveyden. Kanavakohtaista voimakkuudensäätöä ei ole tarjolla, vaan ainoastaan kanavatasapaino ja kokonaisäänenvoimakkuus.

Mikrofonille on sovelluksessa tarjolla erilaisia kohinasalvan asetuksia äänen selkeyttämiseksi sekä mikrofonin ja sivuäänten tasonsäätö. Peli- ja keskusteluäänten, mikrofonin ja aux-tulon voimakkuuksia pääsee myös säätämään.

Sopii pelaamiseen ja musiikin kuunteluun
Astro A50 -kuulokkeet tarjoavat pelikonsoleilla virtuaalista Dolby Pro Logic llx -tilaääntä 7.1-kanavaisena. Tilavaikutelma auttaa pelitunnelmaan pääsemisessä ja vihollisen askelten kuulemisessa. Myös elokuvien katseluun tulee huomattavasti lisää syvyyttä.

Pc:llä ja Xboxilla tuettuna on myös 3D Audio eli käytännössä Windows Sonic ja Dolby Atmos. Atmos tuo tilantuntuun vielä ripauksen lisää tarkkuutta ja mukaansatempaavuutta. Ero ei ole enää yhtä suuri kuin stereo- ja surround-toiston välillä.

Kuulokkeet ovat elementissään peliäänten toistossa ja kuuluvat kirkkaasti parhaiden joukkoon lajissaan. Tehosteet jyrähtävät kunnolla, mutta toisto pysyy luonnollisena ja uskottavana. Tilaääniefekti vakuuttaa. Täydellinen vaikutelma ei ole etenkään takaa ja takasivuilta tulevien tehosteiden osalta, mikä on tavallista.

Vaikka pelikuulokkeita ei ole ensisijaisesti tarkoitettu musiikin kuunteluun, niin monille sekin on tärkeä kriteeri. Kokonaissävy on matalammilla äänenvoimakkuuksilla hieman tunkkainen, mutta tilanne helpottuu osin taajuuskorjaimella. Bassotoiston puutteet tosin esiintyvät lähinnä matalimmilla synteettisillä bassoilla ja ääritapauksissa. Jos musiikkimaku painottuu bändimusiikkiin, kuulokkeet toimivat asiallisesti siinäkin.

Miinuspuolena kuulokkeiden äänet vuotavat rutkasti ulkopuolelle. Niinpä niitä ei oikein voi käyttää ainakaan samassa huoneessa nukkuvan läsnäollessa.Liitännöistä takapaneelissa on usb-latausportti ulkoisten laitteiden lataamiseksi, optinen liitäntä sisään ja ulos, aux-sisääntulo, joka toimii myös mikrofonilähtönä, sekä telakalle virtaa syöttävä micro-usb-portti.

Telakan etupaneelissa on neljä lataustasosta kertovaa lediä. PS4- ja PC-ilmaisimet kertovat kummassa tilassa kuulokkeet ovat. Mukana on myös Dolby Audio -ilmaisin, audion läpiviennistä kertova tähti ja valitusta taajuuskorjaimen esivalinnasta kertovat numerot.

Kuulokkeet asetetaan lataukseen telakkaan latausnastojen päälle. Sillä, kumminko päin kuulokkeet laittaa, on väliä, sillä toisessa kuulokkeessa nastoja on kaksi ja toisessa vain yksi.


Ohjelmiston avulla pystyy pitämään kuulokkeiden laiteohjelmiston ajan tasalla ja tekemään säätöjä. Sieltä pystyy valitsemaan taajuuskorjaimen esivalintoja ja säätämään myös itse sävyjä viisialueisesti.


Klikkailemalla lisäasetuksiin pääsee myös valitsemaan säädettävän taajuuden ja kaistanleveyden.


Dolby Atmos -ääni on saatavilla Windows-tietokoneille ja Xbox-pelikonsolille. Se vaatii Dolby Access -sovelluksen. Astro-kuulokkeiden mukana tulee koodi kahden vuoden ilmaiskäyttöä varten. Normaalisti tilaus maksaa 18,49 euroa kertaluonteisena.

Innostavaa toistoa

Astro A50 -kuulokkeet tarjoavat pelikuulokerintamalla tavallista mukaansatempaavampaa tilaääntä ja mukavuutta. Dolby Atmos -toisto tuo Windows-koneella ja Xboxilla vielä pykälän lisää tunnelmaa. Musiikinkuuntelussakin kuulokkeet toimivat mainiosti, etenkin jos musiikkimaku painottuu vähemmän synteettiseen meininkiin. Rokin kuuntelussa kuulokkeet ovat jopa innostavat. Kanavakohtainen äänenvoimakkuudensäätö olisi hyvä lisä sinänsä monipuoliseen ohjaussovellukseen. Äänen melko reipas vuotaminen kuulokkeiden ulkopuolelle taas voi olla kynnyskysymys, jos talouteen kuuluu pelaajan lisäksi muitakin henkilöitä. Hintaa on huomattavasti enemmän kuin pelikuulokkeilla on tapana, mutta äänenlaatukin on paremmalla tolalla.

HYVÄÄ & HUONOA

 Tilaäänien toisto
Mukavuus
Ajaa asiansa myös musiikin kuuntelussa
Äänen vuotaminen
Hinta


INFO

Astro A50 Wireless PS4
Hinta: 319,99 €
Lisätietoja: Astro Gaming
Kuuloketyyppi: Korvan ympäröivä, avoin
Kuuloke-elementti: 40 mm neodyymimagneetti
Paino: 380 g
Mikrofoni: Herttakuvio, ääntä eristävä
Liitännät (telakassa): Optinen sisääntulo ja läpivienti, USB-latausportti, USB-äänikorttitulo, AUX-sisääntulo, mikrofoniulostulo
Tuetut käyttöjärjestelmät: Windows 7–10, MacOS
Muuta: 1 m micro-USB, 1 m optinen johto

Artikkeli on luettavissa AVPlus-lehdestä 3/2020 (nro. 196)