Usein sanotaan (jopa subwoofereiden ohjeissa), että subwooferin voi sijoittaa melko vapaasti, koska matalien taajuuksien tulosuuntaa on vaikea, jopa mahdotonta paikallistaa. Tämä on sinänsä totta, mutta vain tulosuunnan paikallistamisen osalta.


Subwooferin sijainnilla on suurikin vaikutus sen toistoon

Tämä johtuu pääosin kuuntelutilaan muodostuvista niin sanotuista seisovista aalloista, jotka aiheuttavat toistoon vuorottaisia vaimentumia ja korostumia. Niiden sijainti ja voimakkuus riippuvat kuunteluhuoneen akustiikasta, koosta, mittasuhteista sekä subwooferin ja kuuntelupaikan sijainnista suhteessa rajapintoihin. Tämä on helppoa todentaa ihan vain liikkumalla huoneessa. Bassotoisto muuttuu selvästi eri kohdissa huonetta. Siten myös subwooferin sijainnilla on suuri merkitys toistoon.

Alla oleva mittaus on AVPlus lehden (8/2020) edullisten 12-tuumaisten subwooferien vertailutestistä, jossa kokeilimme eräälle mallille useita erilaisia sijoitusvaihtoehtoja kuunteluhuoneessa.
Mittauksessa ei ole käytetty mitään korjauksia. Sijainti vaikuttaa toistoon erittäin paljon. Sijainnilla on siis todella merkitystä.Subwooferin (Focal SUB600) toistovaste eri sijainneissa. Jakotaajuutena 80 hertsiä ja subwooferin tasonsäätö kaikissa mittauksissa samassa kohdassa. Sijainnit ylhäältä alas: 1) nurkassa (oikealla) ja elementti seinää kohden, 2) nurkassa (oikealla) ja elementti eteenpäin, 3) nurkasta (oikealla) yksi metri eteenpäin seinää myöten siirrettynä ja elementti sivulle (ei seinää kohden), 4) kaiuttimien keskellä (ei kuitenkaan huoneen keskellä) noin 50 senttimetriä takaseinästä ja elementti eteenpäin, 5) vasemman kaiuttimen vieressä noin 50 senttimetriä takaseinästä ja 2,5 metriä sivuseinästä (osapuilleen huoneen takaseinän puolivälissä).

Pääsääntöisesti paras sijoituspaikka subwooferille on huoneen nurkka. Se on mahdollisimman epäsymmetrinen sijainti, ja koska rajapinnat ovat lähellä, seisovien aaltojen vaikutus on mahdollisimman pieni. Rajapinnat myös voimistavat toistoa, joten subwooferista saadaan enemmän ääntä.

Subwooferin pitäisi periaatteessa sijaita myös mahdollisimman lähellä pääkaiuttimia, ainakin samalla puolella huonetta kuin pääkaiuttimet. Tässä voi olla poikkeuksia. Etenkin mitä alempaa subwooferin toisto suodatetaan.

Subwooferin paras sijainti selviää oikeastaan parhaiten vain kokeilemalla. Joskus hyvinkin erikoinen paikka voi osoittautua parhaaksi.

Paikan vaihto

Eräs hyväksi, joskin ehkä erikoiseksi, osoittautunut menetelmä on laittaa subwoofer kuuntelupaikalle, musiikkia soimaan ja mennä ryömimään pitkin nurkkia kuuntelemaan, miltä basso kuulostaa. Kun paras kohta on löytynyt, niin sitten vain vaihdetaan subwooferin ja kuuntelijan paikat. Pienelläkin muutoksella voi olla yllättävän suuri vaikutus toistoon.

Entäpä av-vahvistimien huonekorjaukset? Eivätkö juuri ne korjaa tällaisia huoneesta aiheutuvia ongelmia? Valitettavasti seisovista aalloista aiheutuvia toiston vaimentumia ja korostumia on hankala korjata menestyksekkäästi. Kun vaimentuma aiheutuu vastakkaisvaiheesta, niin alueen toiston korostaminen tuottaa vain nollasumman. Huonekorjauksen käyttäminen voi jopa pahentaa tilannetta. Subwooferille on ensin löydettävä oikea paikka ennen minkäänlaisten korjausten käyttämistä.