Xiaomi Mi Smart Speaker -älykaiutin maksaa vain 59 euroa. Se kuitenkin näyttää ja myös kuulostaa paljon kalliimmalta.


Älykaiutin on wifi-verkkoon liitettävä langaton kaiutin, joka muun muassa vastaa erilaisiin kysymyksiin hyödyntämällä Google Assistant -palvelua. Älykaiuttimen kautta voi ohjata äänikomennoin myös kodin muita yhteensopivia älylaitteita ja tottakai kuunnella musiikkia, mikä lienee tässäkin tapauksessa kaiuttimen päätehtävä.
Älykaiuttimien yleistymistä on rajoittanut se, etteivät ne ymmärrä suomea. Komennot menevät toistaiseksi parhaiten perille englanniksi tai ruotsiksi. Käyttötarkoitukseen nähden vähänkään laadukkaamman oloisten älykaiuttimien hinta on ollut myös korkeahko. Toki esimerkiksi Googlen omaa Home-kaiutinta myydään alle 100 eurolla ja pienenpientä mini-versiota alle 60 eurolla, mutta niiden käyttö musiikin kuunteluun sisältää jo koon puolesta kompromisseja.


Markkinoiden edullisin

Kiinalainen Xiaomi on profiloitunut laatumerkiksi, mutta hintatasoltaan isoa brändejä edullisemmaksi niin puhelimissa kuin myös yhä laajenevassa mittakaavassa muissakin elektroniikkatuotteissa.
Nyt Xiaomi on tuonut myyntiin myös erittäin edullisen älykaiuttimen. Mi Smart Speaker maksaa vain 59 euroa. Se on kuitenkin olemukseltaan ja tuntumaltaan, aina myyntipakkausta myöten, huomattavasti kalliimman oloinen.

Laatuvaikutelma on hintaan nähden suorastaan hämmästyttävä eikä eroa yhtään satojen eurojen hintaisista älykaiuttimista.

Kaiuttimen käyttöönotto oli helppoa, jos on jo Googlen asiakas ja älypuhelimessa on Google Home -sovellus. Sovellus löysi uuden tuotteen heti ja kytki sen kodin langattomaan verkkoon, ja hetken kuluttua kaiutin oli valmis käyttöön. “Hey Google” – “Play radio Nova from TuneIn” ja radiokanava alkoi soimaan. “Hey Google” – “What is on my calendar today”, ja naisääni kertoi, että pojalla on tänään illalla musiikkikoulu.

Xiaomin älykaiutin reagoi äänikomentoihin poikkeuksellisen herkästi ja luotettavasti, vaikkei se aina ymmärtänyt kysymystä – mutta kyse oli enemmänkin tyhmistä kysymyksistä ja huonosta ääntämisestä kuin laitteen tyhmyydestä.

Kaiuttimessa on myös Chromecast-toiminto sekä bluetooth-yhteys, mutta buetooth on vain äänelle. Olisi kätevää, jos kaiuttimen kautta voisi soittaa myös bluetooth-handsfree-puheluita. Bluetoothin päällekytkennän selvittämiseen meni muuten tovi. Se tapahtuu yksinkertaisesti sanomalla kaiuttimelle “Hey Google, turn bluetooth on” tai “Pair bluetooth”, ja kaiutin ilmestyy puhelimen bluetooth-listaukseen yhdistettäväksi.


Äänenlaatu

Xiaomin äänenlaatu ei luonnollisestikaan yllä kalliimpien älykaiuttimien tasolle. Kaiuttimen ääni on hieman tummahko, purkkimainen, ja bassotoisto on joko yläbassoja korostava tai sitten bassoja ei kuulu. Mutta on niitä paljon huonompiakin kuultu, eikä esimerkiksi Googlen omassa Home-kaiuttimessa ole yhtään parempi ääni – jopa päinvastoin, vaikka sen hinta on yli 1,5-kertainen.

Xiaomin ääntä voi pitää vähintäänkin tyydyttävänä ellei hintaluokassaan jopa yllättävän hyvänä. Varsinkin kun ensin säätää Google Home -sovelluksen sävynsäädöistä reilusti lisää diskanttia ja vähän bassoakin.

Kaksi kaiutinta voidaan kytkeä oikeaksi stereopariksi, jolloin toisto muuttuu heti kertaluokkaa isommaksi. Tällainen setti voisi esimerkiksi joissain tapauksissa toimia ihan oikeasti toimistossa, nuorten huoneessa, ravintolassa ja niin edelleen. Etenkin kun hintalappu ei ole vieläkään kuin noin 120 euroa.


Xiaomi Mi Smart Speaker: Erinomainen hinta-laatusuhde

Xiaomi Mi Smart Speaker on todella edullinen älykaiutin ja hintaistaan paljon kalliimman oloinen. Sen käyttöönotto oli helppoa (jos on valmiiksi Google-tili ja kotona langaton verkko), ja kaiutin reagoi puheeseen herkästi ja loogisesti.

Myös äänenlaatu, erityisesti hintaluokassaan, on suorastaan yllättävän hyvä. Ei pidä luulla kuitenkaan liikoja; kaiuttimen koko ja vain yksi laajakaistaelementti asettavat selkeät rajat.

Taustamusikkikäyttöön Mi Smart Speaker on kuitenkin oikein passeli ja tosiaan hintaluokassaan varmaan parhaimmistoa. Suosittelemme edullista tai jopa kalliimpaa älykaiutinta harkitsevalle – jopa stereoparina.

HYVÄÄ & HUONOA

Edullinen hinta
Hinta-laatusuhde
Toiminta ja helppous
Ohjeistus varauksin

Tietoa ja tekniikkaa

Xiaomi Mi Smart Speaker
Hinta: 59 €
Maahantuoja/edustaja: Mistore.fi
Älykotialusta: Xiaomi Smart Home, Google Home
Puheohjaus: Google Assistant (englanti ja ruotsi)
Yhteydet: Wifi ja bluetooth
Suoratoisto: Chromecast ja yleisimmät palvelut
Kaiutinelementti: Laajakaista 1x 25 mm
Mitat (k x l x s): 150 x 131 x 104 mm
Paino: 0,84 kg
Muuta: USB-virtalähde 12 V (1,5 A)