Kokeilussa IsoAcoustics GAIA III- ja Aperta-kaiutinvaimentimet.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Kaiuttimen alle laitettavista vaimentimista on usein ihan oikeasti hyötyä esimerkiksi värähtelyn eristämisessä runkorakenteisiin, kaiuttimen kallistamisessa ja paikallaan pysymisessä. Juuri tämä värähtelyn vaimentaminen onkin se juttu, kuten sana vaimenninkin kertoo. Joidenkin vaimentimien luvataan myös parantavan äänentoistoa merkittävästi, suorastaan maagisesti. Näihin väitteisiin suhtaudutaan hyvin eriasteisella vakavuudella. Jotkut vakavasti, toiset naureskellen.

Otimme testiin kaksi erilaista kanadalaisen IsoAcousticsin vaimenninta: GAIA III -vaimennusjalat, jotka ovat jopa voittaneet äänen- ja kuvantoistoalan arvostetun EISA awards -palkinnon ja myös saaneet huomiota laajasti alan lehdistön testeissä, sekä edellisiä selvästi edullisemmat IsoAcoustics Aperta -vaimennusjalustat.


Arvokkaat GAIAt

GAIA-vaimentimet myydään neljän kappaleen pakkauksissa. Kaiutinparille niitä tarvitaan siis  kahdeksan eli kaksi pakettia. Malleja on kolme kaiuttimen painon mukaan. Vaimentimet maksavat alkaen 239 euroa paketti ja kallein malli jo peräti 729 euroa paketti. Se on tosin tarkoitettu jo järeille 54–100 kilogrammaa painaville kaiuttimille. Edullisin malli GAIA III on tarkoitettu maksimissaan 32 kilogrammaa painaville kaiuttimille, eli se sopii käytännössä lähes kaikille kaiutinmalleille. Kun vaimentimet maksavat kaiutinparia kohden minimissään 478 euroa, niin potentiaalisen asiakkaankin täytyy todennäköisesti olla reilusti keskimääräistä kiinnostuneempi äänentoistosta.

Rahalle saa sinänsä vastinetta, sillä vaimentimet ovat näyttävät, painavat ja kaikkiaan arvokkaan ja uskottavan tuntuiset. Mitään eksoottista rakenteessa ei sinänsä vaikuta olevan: metallirunko, jossa kumia sisällä. Itse vaimentimet ruuvataan kierretapeilla kaiuttimen pohjaan kiinni. Kaiuttimen pohjassa pitää siis olla kierreholkit, ja useimmissa sellaiset onkin, yleensä piikeille tarkoitetut. Kierreholkkien koko ja kierteen nousu voivat vaihdella, ja vaimentimien mukana toimitetaan kahdet erilaiset kierretapit. Muita kokoja saa varaosina. Mukana toimitettavat sopivat useimpiin kaiuttimiin. Vaimentimet kiinnitetään kaiuttimeen mahdollisimman tukevasti kiristysmuttereilla vaimentimien logot eteenpäin suunnattuna.

Vaimentimien tarkoitus on valmistajan mukaan vaimentaa ennen kaikkea kaiuttimen bassoelementtien liikevoimien aiheuttamaa kotelon värähtelyä.


Toimiiko?
Kokeilimme vaimentimia noin 22 kilogrammaa kappaleelta painavilla Focal Chora 826 -lattiakaiuttimilla (piikeillä varustettuna) sekä myös pienemmillä Fyne Audio F500 -jalustakaiuttimilla (7,5 kilogrammaa per kaiutin) sijoitettuna tukeville metallijalustoille, joissa oli piikit.

Mittasimme ensin, miten musiikkisignaali vaikuttaa kotelon liikkumiseen ilman vaimentimia. Tässä toki mukana oli myös kotelon seinämien resonanssia, mutta pääosin kotelon liikettä syvyyssuunnassa (eteen- ja taaksepäin) ja mahdollisesti myös sivulle. Mittaus tehtiin kaiuttimen päälle kiinnitetyllä kiihtyvyysmittarilla. Syöttimme kaiuttimelle rumpukoneella tehtyä hidastempoista rumpukomppia (vuoroiskuin bassorumpu ja virveli) suurehkolla voimakkuudella. Bassoiskut näkyvät kiihtyvyysmittarissa selvästi kaiuttimen liikkeenä, kuten kuvasta 1 voi havaita, enemmän tietenkin syvyyssuunnassa kuin sivulle päin. Kotelon liike ja värähtely oli havaittavissa selvästi myös kädellä kaiuttimen päältä kokeiltaessa.

Seuraavaksi kaiuttimen pohjaan kiinnitettiin GAIA III -vaimentimet ja mittaus toistettiin. Muutos oli niin selvä, että toistimme kokeen vielä kahteen kertaan. Vaimentimet todellakin vaimensivat merkittävästi kaiuttimen värähtelyä ja liikettä, niin mittarilla kuin käsituntumallakin havainnoituna, kuten kuvasta 2 näkyy.


Jalustan kanssa
Kokeilimme GAIA III -vaimentimia myös pienemmillä Fyne Audio F500 -jalustakaiuttimilla sekä jalustalle että tason päälle sijoitettuna. Fynen pohjassa ei ole ruuviholkkeja, joten GAIA III -vaimentimet eivät välttämättä toimi suunnitellulla tavalla. Päätimme silti kokeilla käyttäen vaimentimien ja kaiuttimen välissä vahvaa kaksipuolista teippiä.

Kaiuttimet sijoitettiin ensin normaalisti tukevalle kaiutinjalustalle siinä olevien piikkien päälle. Piikkien sanotaan pitävän kaiuttimen paremmin paikoillaan ja niin ikään vaimentavan resonansseja. Jalustassa oli piikit myös pohjassa.

Ilman vaimentimia kaiutin vaikutti värähtelevän selvästi musiikkisignaalin mukana (kuva 3).

Seuraavaksi GAIA-vaimentimet kiinnitettiin jalustojen pohjaan piikkien tilalle. Mittausten mukaan vaimentimet tekivät jostain syystä kokonaisuudesta jopa epästabiilimman (kuva 4).

Seuraavaksi vaimentimet siirrettiin kaiuttimen ja jalustan väliin. Nyt vaimennus vaikutti toimivan selvästi paremmin (kuva 5).

Tyypilliseen tapaan tason päälle sijoitettuna kaiuttimen värähtelyt olivat jalustasijoitusta pienemmät, ja luokassaan tukevana ja ennen kaikkea pienenä kaiuttimena Fynen liike-energiat olivat muutenkin oletusarvoisesti Focalin “pilvenpiirtäjiä” maltillisemmat, mutta silti mittauksessa ja käsituntumallakin havaittavat (kuva 6). Tässäkin tapauksessa GAIA III -vaimentimet näyttivät vähentävän resonansseja (kuva 7), vaikka vaimentimet olivat kiinnitettynä kaiuttimen pohjaan vain kaksipuolisella (tosin vahvalla) teipillä. Ero ei ollut kuitenkaan läheskään niin suuri kuin lattiakaiuttimilla. Tämä havaittiin myös kuuntelussa, missä eroa oli Fynen tapauksessa vaikea kuulla. Syynä todennäköisesti on kaiuttimen pienempi koko ja osittain varmaan myös kiinnitystapa.

Paraniko ääni?
Mittausten ja ihan käsituntumankin perusteella suurin vaikutus vaimentimilla näytti olevan erityisesti korkeilla lattiakaiuttimilla, joissa vaimentimet saatiin oikeaoppisesti ja tukevasti kiinni kaiuttimen pohjaan. Oli todella mielenkiintoista päästä kuuntelemaan vaimentimien vaikutusta ääneen.

Kuuntelu tehtiin sokkona. Kuuntelijoita oli kaksi eri kerroilla. Prosessin sujuvuuden johdosta kuuntelimme kerralla vain yhtä kaiutinta (monona), jossa joko oli tai ei ollut vaimentimia. Kuuntelija ei siis tiennyt onko kaiuttimessa vaimentimet vai ei. Eri kuuntelukerroilla kuuntelijan piti arvioida miten ääni muuttui ja milloin se muuttui mahdollisesti paremmaksi. Kumpikin kuuntelija kuuli muutoksen eri kuuntelukerroilla ja muutos pystyttiin tunnistamaan – tavallaan siis tunnistettiin, millä kerralla kaiuttimessa oli vaimentimet ja millä ei.

Vaikka testi ei missään tapauksessa täytä tieteellisiä kriteereitä, niin lopputulemana voidaan mielestämme todeta, että GAIA III -vaimentimilla oli vaikutusta kaiuttimien toistoon.

Mistään dramaattisesta muutoksesta ei mielestämme voi puhua, vaikka tällaistakin on kuullut väitettävän. Tulokseen varmasti vaikuttaa myös kaiuttimien rakenne, koko ja massa.

Kuuntelussa vaimentimilla varustetun kaiuttimen toisto muuttui ikään kuin kokonaisvaltaisesti koherentimmaksi, yhtenäisemmäksi ja selkeämmäksi. Ja tämä vaikutus kohdistui kokonaisvaltaisesti koko toistoalueelle eikä vain bassojen toistoon. Muutosta on vaikea kuvailla tämän tarkemmin. Kaiutin kuulosti ehkä soivan myös hieman dynaamisemmin. Muutokset olivat samansuuntaisia, mitä on muiltakin testaajilta kuultu.


Edullisempi vaihtoehto

IsoAcoustics Apertat maksavat 239 euroa parilta ja muodostuvat kahdesta, neljä vaimennustassua sisältävästä ja 75 millimetriä korkeasta jalustasta. Paketti sisältää siis jalustat kahdelle kaiuttimelle. Ne ovat näin ollen puolet GAIA III:a edullisemmat.

Apertan perusmalli on suunniteltu maksimissaan noin 16 kilogrammaa painaville kaiuttimille. Kaiuttimen kokoa rajaa myös jalustan mitat 16 x 19 senttimetriä. Pääasiassa jalustalle tai tason päälle sijoitettaville kaiuttimille tarkoitettu Aperta mahdollistaa myös kaiuttimen kallistamisen maksimissaan 6,5 astetta. Pienelläkin kallistuksella voi olla ääneen suuri vaikutus. Rinnakkaismalli Aperta 200 on kooltaan hieman suurempi ja tarkoitettu maksimissaan 34 kilogrammaa painaville kaiuttimille.

Mittasimme Aperta-vaimennusjalustojen vaikutusta Fyne Audion jalustakaiuttimilla samaan tapaan kuin GAIA III:n kanssa, mutta vain tason päälle sijoitettuna. Kun kaiuttimen alle laitettiin Apertat, vaimenivat myös värähtelyt (kuva 8), mutta eivät läheskään niin merkittävästi kuin GAIA III–lattiakaiutin-yhdistelmällä. Apertat toimivat kuitenkin tässä tapauksessa yhtä hyvin tai jopa hieman paremmin kuin GAIA III:t, niitä kun ei saatu kiinnitettyä kyseisiin kaiuttimiin oikealla tavalla pohjaan kiinni ruuvaamalla. Apertallakin vaikutus voisi olla todennäköisesti suurempi korkeammilla ja kevyemmillä kaiuttimilla. Aperta vaimentaa tehokkaasti myös värähtelyjen siirtymistä sijoituspintaan, ja kallistusmahdollisuudellakin on varmasti vaikutusta toistoon. 


Neljän vaimentimen paketeissa myytävät GAIA III -vaimentimet kiinnitetään kaiuttimen pohjaan, jossa täytyy olla kierreholkit kaiutinpiikkejä varten. Tässä ei ole mitään kovin yleistä standardia, joten mukana toimitetaan kolme sarjaa erikokoisia kierretappeja.
Aperta-vaimennusjalustat myydään pareittain. Jalustoissa on ylä- ja alapuoliset imukuppimaiset kumijalat. Itse vaimenninosa sijaitsee kaksiosaisen jalustan välissä. Jalusta mahdollistaa myös korkeuden säädön ja samalla kaiuttimen kallistamisen.
Kuvat 1 (vasemmalla) ja 2 (oikealla): Kaiuttimen (Focal Chora 826) värähtelymittaus ilman vaimentimia ja GAIA III -vaimentimien kanssa. Vaimentimet näyttävät vähentävän kaiuttimen värähtelyä merkittävästi. Kaikissa kuvaajissa punainen on X (=syvyyssuunta) ja vihreä Y (=sivusuunta).
Kuvat 3 (vasemmalla), 4 (keskellä) ja 5 (oikealla): Jalustakaiuttimen (Fyne Audio F500) värähtelymittaus jalustalla ilman vaimentimia ja GAIA III -vaimentimet kiinnitettynä jalustan pohjaan. Kuvassa 5 vaimentimet on sijoitettu kaiuttimen ja jalustan väliin.
Kuvat 6 (vasemmalla) ja 7 (oikealla): Värähtelymittaus jalustakaiuttimen ollessa tyypillisen tv-tason päällä ilman vaimentimia ja GAIA III -vaimentimien kanssa.
Kuva 8: Värähtelymittaus jalustakaiutin tv-tason päällä Aperta-vaimennusjalustalla.

Toimii todistetusti!

IsoAcoustics GAIA III -vaimennusjalat vaimensivat selvästi testin lattiakaiuttimen värähtelyä niin mitattuna kuin käsituntumallakin. Kaiuttimen toistoon vaimentimilla ei kuitenkaan ollut niin suurta vaikutusta kuin mittauksista olisi voinut päätellä. Sokkokuuntelussa ero tosin kuultiin ja kaiuttimen ääni muuttui ikään kuin selkeämmäksi, mutta kyse oli pienestä erosta. Vaikutus ei ole siis dramaattisen suuri, ja se on toki riippuvainen myös kaiuttimista itsestään, lähinnä niiden tukevuudesta ja rakenteesta. Sen verran kalliit GAIA III:t ovat, että moni miettii ehkä kerran jos toisenkin, että onko niiden tuoma muutos todella hintansa arvoinen? 

No, se on jokaisen itsensä päätettävissä. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti kokeilla. Joskus se on nimittäin pienestä kiinni.

IsoAcoustics Apertan kohdalla vaikutus ei ollut testissämme yhtä selvä. Aperta-vaimennusjalustat eivät tarjoa myöskään samanlaista highend-fiilistä kun GAIA III:t. Toisaalta niiden hintakin on GAIA-vaimentimia selvästi edullisempi, ja pienimmille kaiuttimille ei ole juurikaan tarjolla vastaavia tuotteita kallistuksineen. Apertat soveltuvat parhaiten studio- ja työpöytäkäyttöön, missä ne eristävät tehokkaasti värähtelyn siirtymistä kaiuttimista sijoituspintaan, mutta miksei pienin, ehkä ulkonäkövarauksin myös olohuoneen tv-tasolle.

IsoAcoustics Aperta
Hinta: 239 €/pari
Kaiutinsuositus: max 16 kg
Paino (kpl): 998 g
Mitat (l x s x k): 155 x 190 x 75 mm
Muuta: Säädettävä kallistus (0–6,5 astetta), musta tai hopea viimeistely

IsoAcoustics GAIA III
Hinta: 239 €/4 kpl
Kaiutinsuositus: max 32 kg
Paino (kpl): 454 g
Mitat (l x s x k): 49 (halkaisija) x 39 mm
Muuta: Kolme sarjaa erikokoisia kierretappeja, lisävarus­teena muita kierrekokoja sekä mattopiikit

Maahantuonti: Kruunuradio


Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehden numerossa 6/2020 (nro. 199)