Reilummista puhelimistaan tunnettu Fairphone on esitellyt uuden Fairphone 4:n. Kuten edeltävätkin mallit, myös nelosversio perustuu modulaariseen rakenteeseen. Siihen voi siis vaihtaa osia niiden rikkoutuessa ja ainakin aikaisemmassa mallissa puhelimen ominaisuuksia on voinut myös parantaa.

Uudessa mallissa vaihdettavia osia ovat näyttö, takakansi, akku, taka- ja etukamerat ja USB-C-portti. IP54-luokituksen ansiosta puhelin on saanut parannusta pölyn- ja vedenkestävyyteen. Ekologisuudesta kertoo muun muassa se, että takakansi on uudessa mallissa kierrätysmuovia, kulta on reilun kaupan kultaa, eikä pakkauksessa tule mukana laturia.

Suuria Android-päivityksiä valmistaja lupaa kaksi, mutta tarkoituksena on tarjota päivityksiä Android 15-versioon asti. Puhelimelle myönnetään takuuta viideksi vuodeksi jos sen hankkii ensi vuoden loppuun mennessä.

Myös tekniikaltaan puhelin on nyt aikaisempaa järeämpi, mikä lisää osaltaan sen pitkäikäisyyttä. Aikaisemmissa malleissa tehot ovat jääneet hieman vajavaisiksi. Järjestelmäpiirinä on uudessa mallissa Qualcomm Snapdragon 750G, joka on piirivalmistajan toiseksi järeintä sarjaa. Se tuo mukanaan myös 5G-yhteydet. RAM-muistia on mallista riippuen kuusi tai kahdeksan gigatavua ja tallennustilaa 128 tai 256 gigatavua.

Kamerapuoli on myös järeä, sillä se koostuu kahdesta 48 megapikselin kennosta. Toinen niistä on pääkamera ja toinen ultralaajakulma. 3 905 milliampeeritunnin akku sen sijaan ei ole kapasiteetiltaan aivan niin suuri kuin nykypuhelimissa tavallisesti.

Puhelin on nyt ennakkotilattavissa. Vaatimattomalla 6/128 gigatavun muisteilla varustetut mallit maksavat valmistajan kaupassa 579 euroa. Tehokkaampi 8/256 gigatavun malli on hinnaltaan 649 euroa.

www.fairphone.com/en