Jos etsit pöydällesi erityisesti kuulokekäyttöön sopivaa monitoimikonetta, Naim Audion Uniti Atomin Headphone Edition on paitsi upean näköinen myös täynnä raskaan sarjan toiminnallisuutta.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja

Esivahvistin, kuulokevahvistin, verkkosoitin, ja paljon muuta. Brittimerkki Naim Audion Uniti Atomin erityisesti kuulokekäyttöön optimoitu Headphone Edition on laite, joka tarjoaa nykyaikaisia ominaisuuksia joka lähtöön. Eikä briljeeraus jää vain ominaisuuksien varaan, sillä laite itsessään on valmistajalleen ominaiseen tyyliin myös erittäin komea ja käytettävyys edellä suunniteltu.
Laadulla toki on hintansa, ja tässä tapauksessa se on hiukan vajaat kolme tuhatta euroa. Silti varsinaisesta highend-tasosta jäädään hyvän matkan päähän, vaikka Naim Audion tuntien myös Uniti Atom Headphone Editionin dna:ssa on paljon samaa kuin merkin huippulaitteissa. Kyseessä onkin tavallaan hiukan matalamman kynnyksen mahdollisuus tutustua valmistajan filosofiaan ja poikkeuksellisen hyvään tyylitajuun.

Laiteräkkiin tai työpöydälle

Uniti Atom Headphone Edition on siis toimintaperiaatteeltaan sangen monipuolinen ratkaisu, joka kelpuuttaa kumppanikseen joko korvakuulokkeita laajalla skaalalla, aktiivikaiuttimet tai päätevahvistimen. Lähtöpuolella tarjolla on kattavasti kuulokekäyttöön sopivat liitännät aina balansoimattomasta 6,35-millimetrisestä 4,4 millimetrin balansoituun trrrs:ään sekä nelipinniseen balansoituun xlr:ään. Näistä kaksi ensin mainittua löytyvät laitteen komeasta etumaskista kirkkaan värinäytön ja muutaman ohjauspainikkeen rinnalta, jälkimmäinen taas laitteen takaa muiden liitäntöjen vierestä.
Aktiivikaiuttimia tai päätevahvistinta varten tarjolla on puolestaan balansoimaton stereo-rca-lähtö sekä balansoidut xlr-lähdöt. Langallisia medialähteitä on mahdollista kytkeä mukaan joko analogisesti stereo-rca:n kautta tai kahden optisen digitaalisen toslinkin tai koaksiaalitulon kautta. Lisäksi Uniti Atom Headphone Editionissa on pitkälle kehittynyt Naimin verkko- ja suoratoistoalusta, joka löytyy myös merkin hintavammista laitteista.
Koko komeutta ohjataan joko myyntipakkauksen mukana tulevalla kaukosäätimellä tai Naim App -ohjainsovelluksella, joka oikeastaan paljastaa laitteen todelliset valtit suoratoisto-ominaisuuksineen ja laajennettuine ohjausmahdollisuuksineen. Eräs komeimmista yksityiskohdista on liiketunnistimella varustettu iso äänenvoimakkuudensäätörulla laitteen kannessa.

Periaatteessa painotus kuulokekuunteluun vie Uniti Atom Headphone Editionin työpöydälle, mutta miksei se sopisi myöskin laiteräkkiin ja sitä kautta kodin viihdekeskuksen keskiöön.

On tosin hyvä huomioida, että Naim Audiolta löytyy myös Uniti Atom -integroitu, joka on varustettu myös hdmi-liitännällä. Vastaavasti siitä puuttuu balansoidut kuulokelähdöt.
Uniti Atom Headphone Editionia tulee mitä luultavimmin käytettyä pääosin verkkoon kytkettynä. Siten laitteen kautta avautuu laaja pääsy muun muassa nettiradiokanavien sekä Spotifyn ja Tidalin tarjontaan, ja molemmat suositut suoratoistosovellukset pelaavat laitteen kanssa suoraan Connect-tilassa. Lisäksi Uniti Atom HE tarjoaa suoratoistomahdollisuuden suoraan Apple-laitteista AirPlay 2:n kautta sekä Android-puolella Chromecastin kautta. Myös upnp-ominaisuudet ovat mukana kuten myös Roon Ready.


Takapaneelissa sijaitsee nelipinnisellä xlr-liitännällä toteutettu balansoitu kuulokeanto, tavallisin xlr-liittimin (balansoituna) sekä stereo-rca:lla toteutetut esivahvistinannot, ainoa analoginen linjaotto rca:lla, digiotot kahden optisen toslinkin ja yhden koaksiaaliliitännän muodossa, toinen laitteen usb-liitännöistä sekä ethernet-liitäntä. Tavallinen 6,35 millimetrin kuulokeanto sekä 4,4-millimetrinen trrrs-liitäntä sijaitsevat laitteen etupaneelissa. 

Iso osa Naim Uniti Atom Headphone Editionin massasta menee massiivisen rengassydänmuuntajan piikkiin. Sekin kertoo omalta osaltaan, ettei laitteen kohdalla ole tehty heppoisia ratkaisuja.

Naim Audio Uniti Atom HE: Rahalle vastinetta

Kun tarkastellaan vajaan kolmen tuhannen euron laitetta, monen asian täytyy olla täsmälleen kohdillaan. Naim Audion Uniti Atom Headphone Editionissa tämä toteutuu mainiosti, sillä se on yksi viehättävimmistä nykyaikaisista monitoimikoneista kehittyneillä verkko-ominaisuuksilla varustettuna.
Käytännössä liki mille tahansa kuulokkeille tarpeeksi tehoa antavassa vahvistimessa on myös tarkka ja helposti soljuva ääni. Mukana on myös tämän päivän standardeihin vastaavat balansoidut lähdöt niin kuulokkeille kuin esimerkiksi aktiivikaiuttimillekin.
Vaikka kodin viihdekeskuksen keskiöön sijoittamista ajatellen laitteesta saattaa puuttua tiettyjä liitäntöjä, ne eivät silti laske toteutuksen pisteitä millään saralla. On nimittäin syytä ottaa huomioon nimen Headphone Edition ja sitä kautta aivan loistavasti onnistunut optimointi kuulokekäyttöön.
Kun summaa Uniti Atom HE:n ulkonäön, äänen ja ominaisuudet, korkealle hinnalle tulee paljonkin vastinetta. Kyseessä onkin valtavan komea ja pitkälle kehittynyt monitoimikone työpöydällesi – lempikuulokkeidesi kaveriksi!

HYVÄÄ & HUONOA

Ulkonäkö ja design
Äänenlaatu ja vääntö
Kuulokeoptimointi
Ei mainittavia miinuksia

Naim Audio Uniti Atom Headphone Edition
Hinta2 990 €
EdustajaKruunuradio
Lisätiedotnaimaudio.com & kruunuradio.fi
ToimintaperiaateVerkkosoitin–esi-/kuulokevahvistin
Sisääntulot2 x spdif, koaks., 1 x stereo-rca, 2 x usb
LähdötBalansoitu xlr & stereo-rca
KuulokelähdötBalansoitu 4,4 mm, balansoitu 4-pin xlr, 6,35 mm
VerkkoyhteydetEthernet (10/100 Mbps), wifi (802.11 b/g/n/ac)
Suoratoisto-omiaisuudetApple AirPlay 2, Chromecast, UPnP, Spotify Connect, TIDAL Connect, Qobuz, Roon Ready, bluetooth, nettiradio
OhjainsovellusNaim App
MuutaKaukosäädin
Mitat (l x k x s)24,5 x 9,5 x 26,5 cm
Paino7 kg

Juttu on lyhenelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 7/2021 (nro.208).