Ulefonen edullinen panssaripuhelin kestää rajumpaakin käsittelyä. Kova kuori kätkee sisälleen perusominaisuuksilla varustetun halpispuhelimen.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Joni Nikkola & valmistaja

Kenen idea oli alkaa valmistaa puhelimia lasista? Onneksi on muitakin vaihtoehtoja. Panssaripuhelin on tarpeen esimerkiksi rakennus- tai eräihmisillä tai heillä, joilla on muuten vain tapana tiputella puhelintaan. Perheen pienimpien käsittelyssäkään lisäpanssarointi ei ole yleensä pahitteeksi. Mutta eipä tavan tallaajaltakaan tarvita välttämättä kuin yksi epäonninen lipsahdus, niin on taas asiaa puhelinkaupoille.
Otimme testiin Ulefonen Armor X7 Pro -puhelimen, joka tarjoaa järeää suojausluokitusta noin 150 euron hintaluokassa. Ulefone on valmistanut useita edullisemman pään panssariluureja. Niistä testissämme käväisi kesällä 2020 melko samantapainen Ulefone X5, joka nimestään huolimatta oli parikymppiä hintavampi.

Sotilasluokan suojausta

Ulefone Armor X7 Pro näyttää samalta kuin suurin osa muistakin panssaripuhelimista. Reunat näytön ympärillä ovat tavallista paksummat ja päällystetty muovilla. Puhelimen pölyn- ja vedenkestävyyttä ilmaiseva ip-luokitus on niin hyvällä tasolla kuin se voi. Mukana pakkauksessa tulee panssarilasi täydentämään suojausta.

Ip69k ja ip68 -luokitukset tarkoittavat, että laite kestää korkeapaineista ja kuumaa vesisuihkua. Lisäksi luuri täyttää MIL-STD-810G-sotilasstandardin kriteerit ja kestää 1,2 metrin pudotuksen betonilattialle. 

Latausliitäntä, perinteinen kuulokeliitäntä ja korttipaikat sijaitsevat roiskevesiturvallisesti kumikansien alla. Puhelimen oikealta reunalta löytyvät perinteiset virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätimet. Vasemmalla sivulla taas on monesta raksapuhelimesta tuttu painike, jolla voi esimerkiksi aktivoida radiopuhelimen.

Näyttö on kooltaan viisi tuumaa ja yltää hd-tasoiseen 720 x 1 280 pikselin tarkkuuteen. Kuvasuhde on elokuvista tuttu 16:9. Näyttöpaneelitekniikkana on edullisissa puhelimissa tavallinen ips-lcd. Kokoa näytöllä on peruskäyttöön ja surffailuun riittävästi vaikkakaan ei ruhtinaallisesti.

Kontrastiltaan näyttö ei ole erityinen, ja mustat värit ovat silkkaa harmaata, mutta parempaa ei voi tämän hintaisessa puhelimessa oikein odottaakaan.

Puhelimen akku on kapasiteetiltaan 4 000 milliampeerituntia, mikä on kutakuinkin tämän hetken perusarvo. Latausteho on kuitenkin vaatimaton, vaivaiset viisi wattia, joten akkua saa ladata aika tovin. Vertailun vuoksi toissa kesänä esitelty Quick Charge 5 -pikalataus tukisi yli 100 watin lataustehoa.

Testasimme akunkestoa laittamalla pyörimään YouTube-videon ja seuraamalla AccuBattery-sovelluksella, milloin puhelin sammuu. Näyttö jatkuvasti päällä akunkulutus oli noin 10,7 prosenttia tunnissa, ja virtaa riitti reiluksi kymmeneksi tunniksi. Peruskäytöllä akun voi odottaa kestävän parisen päivää, mikä on hyvä suoritus.


Lähtötason suorituskykyä

Järjestelmäpiirinä Ulefone Armor X7 Prossa on Mediatekin Helio A20 MT6761D, joka on vuonna 2020 julkaistu halpispuhelimien piiri. Ram-käyttömuistia puhelin tarjoaa kohtuullisen mukavat neljä gigatavua. Sisäistä tallennustilaa on 32 gigatavua, mikä on nykymittapuulla aika vähän. Halutessaan lisätilaa saa microsd-muistikortilla korkeintaan 128 gigatavua, mutta muistikortille ei pysty asentamaan sovelluksia.

Kun puhelimen suorituskykyä mitattiin Geekbench-sovelluksella, se jäi pisteiltään noin puoleenväliin viime talvena testaamaamme järeähköön budjettipuhelimeen Poco M3:een verrattuna. Mutta haittaako se peruskäyttöä, kuten surffaamista, striimausta, puheluita ja tekstarien kirjoittamista? Ei mainittavasti.

Käyttöjärjestelmä näyttää melko puhtaalta Androidilta. Versioltaan se on Android 10. Oletuksena alaosan valikkopainikkeet eivät ole päällä, vaan sen sijaan esimerkiksi taaksepäin peruutetaan eletoiminnoilla. Eleillä ohjailu osoittautui melko takkuiseksi, mutta onneksi perinteiset painikkeet saa päälle asetuksista.

Mukana on joitakin panssaripuhelimien erikoisuuksia, kuten Outdoor Tools -sovelluspaketti, joka sisältää kompassin, vatupassin, taulunripustusapurin, suurennuslasin, kulmaviivaimen, korkeusmittarin, taskulampun, hälytyskellon, äänenpainemittarin ja luotilangan. Myös lapsille on oma sovellus, josta voi hallinnoida muun muassa sallittuja sovelluksia ja ruutuaikaa.

Muita Armor X7 Pron ominaisuuksia ovat usb otg, jonka ansiosta puhelimeen pystyy liittämään esimerkiksi tulostimia, da-muuntimia, massamuisteja ja muita yhteensopivia oheislaitteita. Puhelimessa on myös nfc-lähikenttäyhteys, jota voi käyttää esimerkiksi laitteiden parinmuodostukseen tai lähimaksujen tekemiseen.

Takakameran kennotarkkuus on kohtuulliset 13 megapikseliä ja linssikin on mukavan valovoimainen f/2.2-aukkosuhteellaan. Videota takakameran avulla pystyy tallentamaan 720p @ 30 fps -laadulla. Takakameran kaverina puhelimen takana on kaksoisled-salama ja sormenjälkilukija. Etukamera yltää viiden megapikselin tarkkuuteen, joten mikään selfiehirmu tämä puhelin ei ole.

Takakameralla saa räpsittyä aivan kelpo peruskuvia siinä missä muillakin saman hintaluokan kameroilla. Värit ovat hieman ylikylläiset, mutta kohtuullisen hyvällä maulla kuitenkin. Automaattitarkennuksen osumatarkkuudessa on silti etenkin lähietäisyydeltä kuvattaessa toivomisen varaa.


Ulefone Armor X7 Pro: Positiivisen puolella

Kokonaisvaikutelma Ulefone Armor X7:stä on melko positiivinen, vaikka puhelimena se ei mikään maailmaa mullistava olekaan. Kaikkein ilmeisin syy Ulefone Armor X7:n valitsemiseen on sen järeät suojausluokitukset. Vaikka puhelin mätkähtäisikin kivelle, peli ei välttämättä ole menetetty. Ja jos onkin, 150 euron hinta ei kirvele paljon vaikkapa lasipintaiseen lippulaivapuhelimeen verrattuna.

Jos ei vaadi valtavia puhelimen tehoilta vaan käyttää sitä lähinnä perussurffailuun, soittelemiseen ja tekstailuun, potku riittää hyvin. Akun kapasiteettikin on kelpo tasolla tämän hintaiseksi puhelimeksi, joten pöpelikössä samoillessakaan ei aivan helpolla joudu pulaan.

Jostain pitää tietysti tinkiä suojausluokituksen ja hinnan vastapainoksi. Puhelin on täynnä sinänsä toimivan tuntuista mutta suorituskyvyltään suhteellisen vaatimatonta tekniikkaa. Harva loppujen lopuksi silti enempää tarvitseekaan, ja kokonaisuutena mieleen ei kuitenkaan jää mitään radikaaleja puutteita.

HYVÄÄ & HUONOA

Huipputason suojaus
Edullisuus
Akunkesto 
Vaatimaton tekniikka
Hidas lataus

Ulefone Armor X7 Pro
Hinta 149,95 €
Lisätietojaulefone.fi
Näyttö 5” IPS LCD, 720 x 1280 pikseliä, 16:9-kuvasuhde
Tallennusmuisti32 Gt
MuistikorttipaikkamicroSD max. 256 Gt
RAM-muisti4 Gt
JärjestelmäpiiriMediatek MT6761 Helio A20
KestävyysluokituksetIP68, IP69K, MIL-STD-810G
Pudotuskestävyys1,2 m
Takakamera 13 MP, ƒ/2.2 aukko
Videon resoluutio1920 x 1080p @ 30 fps, 2 x LED-salamavaloa
Etukamera 5 MP, ƒ/2.2 aukko
KäyttöjärjestelmäAndroid 10
Akun kapasiteetti4000 mAh
Latausteho 5 W
LatausliitäntämicroUSB
Mitat150 x 78,9 x 14,6 mm
Paino234 g
Muuta NFC, OTG, mukana panssarilasi

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 7/2021 (nro.208).