Yale Linuksen kanssa avaimet ovat aina mukana, ja kaupan päälle tulee myös paljon toiminnallisuutta.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja valmistaja

Yale Linus -älylukko on kaikessa yksinkertaisuudessaan vain bluetooth-yhteydellä varustettu laite, pieni prosessori ja moottori, joka kääntää olemassa olevan lukon karaa. Sen älykkyys liittyy älypuhelinsovellukseen ja laitteen ohjaamiseen langattomasti bluetooth- tai verkkoyhteydellä.

Yale Linus asennetaan oven sisäpuolelle lukon kääntönupin tilalle. Oven lukkoon ei tarvitse kajota sen enempää. Lukko aukeaa edelleen ulkopuolelta normaalisti avaimella. Siksi Linus voidaan asentaa myös kerros- ja rivitaloyhtiöihin, joissa ovet ovat taloyhtiön omaisuutta. Linus on yhteensopiva kaikentyyppisten Suomessa käytettävien lukkojen kanssa.

Asennus on helppoa, ja kaikki tarvittava on työkaluja lukuun ottamatta paketissa mukana. Sovellus jopa neuvoo vaihe vaiheelta ja vie asennuksen aina lukon käyttöönottoon saakka. Erittäin hieno toteutus.
Asennus oli todella helppoa ja laite käyttökunnossa kaikkinensa alle tunnissa. 

Yale Access

Laitteen äly piilee varsinaisesti Yale Access -sovelluksessa ja Yalen pilvipalvelussa. Sovelluksella voidaan tietenkin avata lukko manuaalisesti, mutta lukko saadaan avautumaan myös automaattisesti, mutta älykkäästi vain sen jälkeen kun olet poistunut kodista. Kun saavutaan uudelleen 200 metrin päähän kodista, puhelimesi alkaa etsiä lukkoa. Kun käyttäjä on riittävän lähellä ovea ja Yale Access -sovellus havaitsee älylukon, avautuu lukko automaattisesti ja sovellus siirtyy takaisin Home-tilaan.

Käytettävissä on myös automaattinen lukitus, jolla yhtyeensopivat lukkomallit saadaan käännettyä lukkoon 0,5–30 minuutin viiveellä. Näin oven lukitus ei pääse koskaan unohtumaan. Linuksen DoorSense-magneettisensori kertoo tarvittaessa, onko ovi varmasti kiinni ja lukittu. Sensori mahdollistaa myös välittömän automaattilukituksen, kun ovi suljetaan.

Lukko voidaan avata myös numerokoodilla käyttäen erillistä Yale Linus Smart Keypad -bluetooth-numeronäppäimistöä. Tämä on useimmiten helpoin ja käytännöllisin tapa lukon avaamiseen.

Sovelluksella (tai Yalen käyttäjätilin kautta) voidaan jokaiselle perheenjäsenelle jakaa omat avaimet sekä vieraille ja muilla satunnaisille kävijöille, kuten vaikka siivoojalle, voidaan sallia lukon avaus haluttuna ajankohtana.

Liittämällä Yale Linus kodin langattomaan verkkoon voidaan toimintoja hallita etänä mistä vain. Tämä tosin vaatii erillisen Yale Connect Wi-Fi Bridge -sovittimen. Langatonta verkkoyhteyttä ei tosin tarvita muuhun kuin etähallintaan. Muutoin hallinta ja ohjaus tapahtuu aina bluetooth-yhteydellä lähietäisyydeltä.

Yale Linuksen paristojen kestoksi ilmoitetaan kuusi kuukautta. Paristojen vaihtotarpeesta tulee ilmoitus sovellukseen.

Laite voidaan liittää myös osaksi Google Home- ja Apple HomeKit -alustoja. Ja löytyypä sovelluksesta myös Airbnb-integraatio. Näiden toimivuutta emme kuitenkaan nyt kokeilleet.


Olemme kokeilleet älylukkoja jo aiemmin (esimerkiksi AVPlus-numerossa 9–10/2017), ja aiheesta löytyy sisältöä myös verkkosivuiltamme avplus.fi. Taannoin ainoastaan yksi laite toimi niin kuin pitikin, ja tämä Danaloc V3 on edelleen myynnissä hintaan 179 euroa. Jutun kirjoittajalla on ollut laite käytössä jo lähes neljä vuotta, ja se on toiminut täysin ongelmitta. Paristotkin on vaihdettu vain kerran. Tuntuu oudolta, jos joutuisi taas alkaa käyttämään avaimia. Niin kaikkeen tottuu.

Linus toimi kokeilussamme vähintään yhtä luotettavan tuntuisesti kuin Danalock ja on mielestämme sitä huomattavasti tyylikkäämmän ja samalla myös huomaamattomamman näköinen. Se oli myös helppo asentaa ja ottaa käyttöön. Raportoimme aiheesta lisää käyttökokemuksen karttuessa.Yale Linus: Helposti ilman avaimia

Yale Linus on suomalaisiin lukkoihin ja oviin suunniteltu kerrassaan tyylikäs laite ja sovellus, jolla tekee lukosta kuin lukosta avaimettoman. Lukon käytöstä tulee helpompaa. Pääsyoikeuksia on helppo luoda lisää ja tarvittaessa myös väliaikaisesti vaikkapa vieraille. Lukkoa voi ohjata haluttaessa myös numerokoodilla lisävarusteena myytävällä langattomalla näppäimistöllä. Ei ehkä kaikkein tarpeellisin älylaite, mutta kun siihen tottuu, on vaikea olla ilman. Ja täydet pisteet kerrassaan esimerkillisestä asennusprosessista ja -ohjeista.

HYVÄÄ & HUONOA

Asennuksen helppous
Tyylikäs design
Rakenne ja toiminta
Ei toistaiseksi mitään!

Yale Linus
Hinta 279 €
ValmistajaYale Global (ABLOY ASSA)
Lisätietoja yale.fi
YhteydetBluetooth v 4.2 (BLE), Wi-FI 802.11 (*
SovellusYale Access (Android- ja iOS)
ÄlykotialustatApple HomeKit, Amazon Alexa, Google Assistant (*
Virtalähde4 kpl AA-paristo
Mitat (k x l x s) 150 x 61 x 58 mm
Paino623 g (sisältäen paristot)
ToimitussisältöYale Linus -älylukko, asennuslevy, siirrinratas, “Doorsense”-ovimagneetti, paristot (4 kpl), karasovittimet, pultit
LisävarusteetYale Connect Wi-Fi Bridge (79 €), Yale Linus Smart Keypad -bluetooth-näppäimistö (79 €)
*) Wi-Fi vaatii Bridge-lisälaitteen

Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 6/2021 (nro.207).