Harman-klusteriin lukeutuvan klassisen jenkkihifimerkki Mark Levinsonin ensimmäinen kuuloke tähtää suoraan huipulle.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja

Tammikuun CES-messuilla päivänvalon nähneet No 5909 -kuulokkeet ovat amerikkalaisen Mark Levinsonin näkemys siitä, millaiset langattomien vastamelukuulokkeiden tulisi olla. Ja kun kyseessä on hifibrändi, joka on muun muassa suunnitellut ja toteuttanut tuoreimpien Lexus-autojen äänentoiston omien varsinaisten highend-laitteidensa ohessa, ei kyseessä ole mikään aloittelijatason malli. Päinvastoin, No 5909 maksaa langattomaksi vastamelukuulokkeeksi melko hurjat 999 euroa.
Toisaalta rahalle on olemassa vastinetta muun muassa käytettyjen materiaalien ja ominaisuuksien saralla, mutta kun kyseessä on kuitenkin arkikäyttöön suunniteltu, eräänlainen peruskuuloke, tonnin hinta poikkeaa radikaalisti siitä, mitä kyseisen kategorian kuulokkeet melko samoillakin ominaisuuksilla nykyään maksavat.
Otetaanpa esimerkiksi arvostelusta toiseen menestyneet Sonyn WH-1000XM4:t, joissa on mahdollisesti alansa kehittyneimmät vastameluominaisuudet: suositushinta 380 euroa. Entäpä sitten toinen testimenestyjä, Bose, joka korvasi QuietComfort-mallinsa NC 700 -kuulokkeilla: noin 330 euroa. Jopa Applen kalliina pidetyt AirPods Maxit maksavat vain puolet No 5909:stä. Lähimmäs Mark Levinsonia yltää esimerkiksi Bang & Olufsenin Beoplay H95, jota myydään noin 800 eurolla, ja siinä design-osaston ponnistelut jo näkyvätkin.
Tätä taustaa vasten on selvä, ettei No 5909 -kuulokkeita ole edes tarkoitettu kilpailemaan markkinoiden suosituimpien mallien kanssa.
Mikä juju näissä tonnin kuulokkeissa sitten on?

Laatua läpikotaisesti

Mark Levinson No 5909:n fokus on elimellisesti laadukkaan äänentoiston saralla, mistä kertoo jo pakettia silmäillessä Hi-Res Audio -sertifikaatti. No 5909 nimittäin käsittelee kaiken äänen 96 kilohertsin ja 24 bitin tasolla, ja käytetty bluetooth-yhteyskin on versiota 5.1 aptx adaptive- ja ldac-koodekeilla.
Kuulokkeissa on 40-millimetriset berylliumpintaiset elementit, joiden toisto on valmistajan mukaan viritetty niin kutsutun Harman Curven mukaan. Sen kohdalla kyse on Mark Levinsonin omistajan Harmanin pitkäjänteisen tutkimuksen hedelmänä syntyneestä, maailman parhaaksi koetusta korvakuulokkeiden toistoprofiilista.
Jotta soundiprofiilista saisi kaiken irti, kuulokkeiden on oltava myös mahdollisimman mukavat käyttää. Tätä valmistaja on hakenut hyödyntämällä kuulokkeiden materiaaleissa muun muassa nahkaa, muistivaahtoa ja alumiinia. Kieltämättä kombinaatio toimii, ja vaikka kuvien perusteella kuulokkeet eivät ehkä ensisilmäyksellä näytä hintansa väärteiltä, tarkempi tutustuminen ja näppituntuma tuovat hintapyynnölle jonkinlaista katetta.
Laatukuulokkeiden tapaan myös No 5909 toimitetaan siistissä, isossa paketissa, jonka sisältä löytyy erillinen kova matkakotelo, jonka sisällä taas omassa lokerossaan on nippu adaptereita ja erilaisia kaapeleita niin latausta kuin passiivikäyttöäkin varten.

Mark Levinson No 5909 toimitetaan kovassa matka-askissa, jonka sisällä omassa lokerossaan on tarpeelliset kaapelit adaptereineen.

Matkustamista ja liikkumista silmällä pitäen kuulokkeissa on aktiivinen vastameluominaisuus sekä myös nykyään yleinen ympäristöäänen läpipäästö. Ne toimivat testissämme kuten kuuluukin. Lisäksi No 5909:t on varustettu yksinkertaisilla mekaanisilla painikkeilla, jotka kokemuspohjaisesti toimivat huomattavasti hipaisukytkimiä paremmin.
Kuulokkeissa on vain yksi liitin, ja se on usb-c. Siihen tosin voi tökätä paitsi latauskaapelin, myös passiivista käyttöä varten mukana tulevan, joko lyhyemmän mobiilijohdon tai nelimetrisen kotikuuntelujohdon. Lisäksi omalaatuisena ominaisuutena on usb digital direct -toiminto, jonka avulla kuulokkeet voi kytkeä suoraan esimerkiksi tietokoneen usb-porttiin ja käyttää niitä äänilaitteena.


Mark Levinson No 5909: Kallis mutta kelpo kuuloke

Mark Levinsonin No 5909 on vastamelukuuloke sinulle, jota hinta ei paljoa kiinnosta. Kuulokkeissa ei testimme perusteella ollut varsinaisesti mitään moittimista, mutta toisaalta verrattuna markkinajohtajiin oikein mikään ei perustele No 5909:n liki kolminkertaista hintaa.
Perusominaisuudet ovat kuitenkin kunnossa ja design kelvollinen. Toisto on suhteellisen rauhallista ja helppoa, vastameluominaisuus puree ympäristöääneen, sovellus on yksinkertainen ja toimiva, ja akunkestoakin piisaa peruskäytössä 30 tunnin paremmalle puolelle.
Mark Levinsonin ystäville No 5909 saattaa olla kova sana, mutta me muut jäämme odottamaan, mitä merkki keksii seuraavan kuulokemallinsa kohdalla. Perinteisempien langallisten hifikuulokkeiden sarallahan tonni ei ole hinta eikä mikään!

HYVÄÄ & HUONOA

Materiaalit ja varustelu
Rauhallinen, siisti ääni
Toimiva kokonaisuus
Kallis ominaisuuksiinsa nähden

Mark Levinson No 5909
Hinta999 €
EdustajaHarman Suomi
Lisätiedotmarklevinson.com
fi.harmankardon.com
ToimintaperiaateLangaton vastamelukuuloke
Elementit40 mm
Bluetooth-versio5.1
Akunkesto30 t (ANC päällä) / 34 t (ANC pois päältä)
Latausaika100 min
PikalatausKyllä, 15 min -> 6 t
LatausliitäntäUSB-C
Handsfree-ominaisuudetKyllä
OhjainsovellusKyllä
MuutaKova matkakotelo, latauskaapeli, usb-c–usb-a-adapteri, 3,5–6,3 mm adapteri, lentokoneadapteri, puhdistusliina, 125 cm & 400 cm usb-c–3,5 mm audiokaapeli
Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2022 (nro.211).