(Tämä artikkeli on maksettua sisältöä)

Applen iPhonet ovat tunnetusti tehokkaita älypuhelimia. Vuosien varrella niiden yhteensopivuutta pelaamiseen on kiivaasti vertailtu Android-puhelimiin, joita on saatavilla myös konkreettisina pelipuhelimina. Vieraile sivuilla, joka on optimoitu mobiililaitteille parhaan pelikokemuksen takaamiseksi.

Yhteensopivuuteen pelien kanssa toki vaikuttaa puhelimen malli mutta myös pelattavien pelien tyyppi – esimerkiksi kasinopelejä pelattaessa iPhone on erinomainen valinta. Vuonna 2022 uuden iPhonen myötä päät ovat alkaneet kääntyilemään myös tähän suuntaan.

Hyvän pelipuhelimen tunnusmerkit

Puhelinostoksilla pelaajan on hyvä kiinnittää huomiota tiettyihin puhelimen ominaisuuksiin ennen ostopäätöksen tekoa. Kuitenkin ominaisuuksia verratessa on syytä ottaa huomioon se, minkä tyyppisiä pelejä puhelimella aikoo pelata, mikä vaikuttaa myös suoraan ominaisuuksien tärkeyteen.

Puhelimen tulee olla riittävän suorituskykyinen. Etenkin uudemmat, vaativamman grafiikan pelit koettelevat sen graafista suorituskykyä. Riittävän tehokkaan piirisarjan valittaessaan varmistuu siitä, etteivät pelit ala yllättäen pätkimään. Brändin puhelimet ovatkin usein sijoittuneet testeissä hyvin suorituskykynsä ansiosta .

Käsi kädessä suorituskyvyn kanssa kulkee akunkesto, mikä on hyvä selvittää myös raskaamman käytön osalta. Esimerkiksi iPhone 14 Pro Max jaksaa toistaa jopa 29 tuntia videota, mikä on tunnin enemmän kuin edeltäjänsä iPhone 13 Pro Max ja jopa 9 tuntia enemmän kuin iPhone 12 Pro Max.

iPhone 13 Pro Max pelaajien suosikki

Tähänastisista Applen puhelinmalleista iPhone 13 Pro Max on osoittautunut pelaamistarkoitukseen tähän asti parhaimmaksi, ainakin pelaajien näkökulmasta. Puhelinmallin näyttö on 6,7 tuumainen, joka on tarkkuudeltaan jopa 2 778 x 1 284 pikseliä.

Puhelimessa on A15 Bionic -siru, jossa on jopa 6-ytiminen prosessori, joista 2 ydintä on suorituskykyä ja 4 ydintä tehokkuutta prosessoivia. Erinomaisen suorittimen lisäksi pelaajien suosima malli toistaa videoita jopa 28 tuntia ja 25 tuntia striimattua videota. Akku palautuu jopa 50 prosenttiin vain 35 minuutissa.

Syyskuussa 2022 Apple julkaisi uudet iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone Pro Max -mallit ja tuoreimpana julkaisuna iPhone 14 Plus. Sama prosessori nähdään myös uusimissa malleissa. Nyt mukana on kuitenkin myös viisiytiminen grafiikkasuoritin, mikä oli aikaisemmin saatavilla ainoastaan 13 Pro -malleissa.

A 15 Bionic-prosessori parantaa suorituskykyä

Applen iPhone 13 -mallit sekä iPhone 14 -mallit ovat Applen mukaan peräti puolet nopeampia kuin sen kilpailijabrändien kännykät. Näinkin iso ero muihin laitteisiin verrattuna on saatu aikaiseksi A 15 Bionicin sekä CPU:n eli Center Processing Unit -yksikön ansiosta, joka on peräti kuusiytiminen.

Prosessorin avulla älypuhelin suoriutuu nopeasti monimutkaisissakin tehtävissä, kuten vaativista graafisista peleistä tai AR- eli lisätyn todellisuuden applikaatioista. AR-teknologian käyttö mobiilipeleissä lisääntyy ja on suosittua, joten myös prosessorien täytyy vastata tähän trendiin kestävällä suorituskyvyllä.

Pelkästään suorituskykyisellä puhelimella ei pelata, vaan mukaan tarvitaan myös nopea verkkoyhteys, joka yhä useammilla suomalaisilla on 5G-mobiiliverkkoyhteys. Nopeat verkkoyhteydet takaavat keskeytymättömät pelisessiot.

5G-verkkoyhteys

Internet-yhteyden vaativat pelit tietysti toimivat parhaiten nopealla verkkoyhteydellä. Kun 4G-verkossa nopeus saavuttaa useimmiten 100 megabittiä sekunnissa, uudemman 5G-verkon nopeus voi yltää jopa yhteen gigabittiin sekunnissa. Muutos on vaikuttava ja hyvä uutinen etenkin pelaajien näkökulmasta.

Jo vuodesta 2020 lähtien eli iPhone 12:sta alkaen Applen kännykät ovat olleet ensimmäisten joukossa 5G-tekniikalla varusteltuja. Viidennen sukupolven matkapuhelinverkon eli 5G:n käyttö tarvitsee siihen soveltuvan puhelimen sekä verkon taajuutta käyttävän mobiililiittymän. Enää kuitenkin vain harva puhelinmalli tarjoaa puhelinta vain 4G-verkolla.

Nopeuden lisäksi uuden sukupolven mobiiliverkko ei ruuhkaudu edeltäjäänsä vastaavalla tavalla, sillä verkon kapasiteetti on aivan toista luokkaa. Suomi on 5G verkkojen edelläkävijä, ja mobiiliverkko onkin peräti 83 % suomalaisten käytössä.

Peleihin lisäpuhtia Bluetooth-ohjaimella

Myös älypuhelimiin on nykyisin saatavilla peliohjaimia, joita myös Apple tarjoaa yhteistyökumppaneiden valmistamana. Langattomat, Bluetoothilla yhdistettävä peliohjain soveltuu tuhansien eri pelien pelaamiseen, jotka tukevat peliohjaimella pelaamista.

Pelikonsolista striimatut pelit tai Applen omat pelit saavat mobiilipelaamisessa aivan uudenlaisia ulottuvuuksia, kun ruutu jää kokonaisuudessaan itse pelin seuraamiseen, eikä ruututila peity sormilla.

Laiteparin langattoman ohjaimen kanssa saa muodostettua kaikilla iPhoneilla, mutta käyttöjärjestelmän pitäisi olla iOS 14.5 tai sitä uudempi. Ohjaimen käyttö vaatii joitakin appeja, jotka osa tosin tulevat jo valmiiksi puhelimeen asennettuna.

Suorituskykyiset iPhonet luottovalinta pelaajille

Apple fanien ei tarvitse enää puntaroida Android-pelipuhelimien ja uusien iOS-kännyköiden välillä, sillä vuonna 2022 iPhonet soveltuvat pelien pelaamiseen erinomaisesti.

Suorituskyvyltään Applen puhelimet ovat sijoittuneet monissa testeissä kilpailijoitaan huomattavasti paremmin. Arkikäyttöön sekä pelaamiseen soveltuvat iPhonet takaavat korkean laadun ja katkeilemattomat pelit.