Sony on julkistanut vuoden 2023 BRAVIA XR -televisionsa. Mallistoon kuuluu niin QD-OLED, OLED- kuin Mini LED -tekniikkaan perustuvia malleja. 8K-mallit jäivät kuitenkin tällä kertaa väliin.

Televisioissa on nyt päivitetty versio Cognitive Processor XR -videoprosessorista. Sony lupaa kohinanvaimennuksen ja liikkeentoiston olevan nyt parempaa ja epätarkkuuden vähäisempää XR Clear Image -tekniikan ansiosta. Kirkkauden luvataan myös parantuneen, samoin kuin paikallisen himmennyksen hallinnan. Blooming-efektiä on Sonyn lupausten mukaan nyt vähemmän.

Ennestään tuttuun tapaan myös uusissa televisioissa on Acoustic Center Sync, jonka luvataan yhdessä Sonyn soundbarien kanssa tarjoavan täyteläisempää bassoa ja laajemman äänikentän. Uusi ominaisuus Mini LED -mallissa on Acoustic Multi-Audio+ -tekniikka, joka synkronoi kuvan ja äänen.

Televisiot on varustettu Google TV -käyttöjärjestelmällä. Uutena televisioissa on Game Menu -pelivalikko, josta pääsee pelin tiimellyksessä käsiksi asetuksiin. Eco Dashboardista puolestaan pääsee säätämään virransäästöasetuksia.

Mielenkiintoisena ominaisuutena peliruudun kokoa pystyy pienentämään, jolloin on helpompi pysytellä pelitapahtumissa mukana liikuttamatta silmiä niin paljon. Koko on säädettävissä 30–100 prosentin välillä.

Tarjolla on Bravia Core -suoratoistopalvelu, jossa elokuvia on tarjolla korkeammalla laadulla kuin suoratoistopalveluissa tavallisesti. X80L-mallista ylöspäin kaikkia televisioita pystyy ohjaamaan puhetoiminnoilla.

Malliston huipulle sijoittuvan A95L:n QD-OLED-paneelin luvataan olevan 200 prosenttia edeltäjäänsä A95K:ta kirkkaampi ja lisäksi virtapihimpi. Mukana on lämpönielu, ja lisäksi Cognitive Processor XR -prosessori pitää silmällä lämpötiloja. Kokovaihtoehdot ovat 55”, 65” ja 77”, eli mukaan on tullut pykälän isompi vaihtoehto edellisvuoteen verrattuna.

Televisio tukee Dolby Visionia pelikäytössä sekä Multi View -toimintoa, jossa voi käyttää ja näyttää samanaikaisesti kuvaa useammasta kuvalähteestä. Mihin sitä sitten tarvitsee? Sonyn antamassa esimerkissä voi pelataan peliä samaan aikaan kun ruudulla pyörii myös YouTube-opasvideo. 4K/120Hz-tasoisia HDMI 2.1-sisääntuloja on edellisvuoden tapaan kaksi kappaletta.

A95L-mallissa tulee mukana Bravia CAM -kamera, jonka tosin voi ostaa lisävarusteena muihinkin malleihin. Se mahdollistaa muun muassa videopuhelut, automaattisen virransäästötilan sekä kuvan ja äänen optimoinnin katselupisteen mukaan. Tämänvuotisessa A95L-mallissa on nyt nurkkiin sijoitetut jalat. Tosin suurimmassa 77 tuuman mallissa ne on mahdollista sijoittaa keskemmälle.

Kaikki A95L-mallit pystyy nostamaan ylemmäs soundbarin käyttöä ajatellen. Tuttuun tapaan A95L-mallissa on hyväksi havaittu Acoustic Surface Audio+ -teknologia, jonka ansiosta näyttö toimii ikään kuin kaiuttimena.

Liki tasavertainen huippumalli X95L perustuu Mini LED -tekniikkaan. Sen paneeli on jaettu edeltäjää useampiin vyöhykkeisiin ja se tarjoaa lupausten mukaan 30 prosenttia edeltävää X95K:ta korkeampaa kirkkautta. Dolby Vision -pelaamista ja Multi View -toimintoa siinä ei ole. Mukana on kuitenkin 4K/120Hz, VRR ja ALLM.

Äänipuolella uutta on reunoihin sijoitetut diskanttielementit viimevuotisen Z9K 8K -television tapaan. Kokovaihtoehdot ovat 65”, 75” ja 85”. Jalat pystyy asentamaan kulmiin, keskemmälle tai kohottamaan soundbarin asentamista varten.

A80L OLED -televisiossa ei ole juuri uutta viimevuotiseen verrattuna, ja prosessorikin on pysynyt samana. A95L-mallin tapaan myös A80L:n näyttö toimii kaiuttimena. Kokovaihtoehdot ovat 55”, 65”, 77” ja uutena vaihtoehtona myös 83”. Pienempiä 42 ja 48 tuuman kokoja kaipaaville mallistossa pysyy viimevuotinen A90K, joka ei tänä vuonna saanut uusia ominaisuuksia.

LED-televisioiden puolella suosittuun X90L:ään on tuotu parannettu taustavalaistus, jossa on edeltäjämallia useampia himmennysalueita. Kontrastin luvataan olevan sen ansiosta parempi, ja blooming-efektin vähäisempää. Kokovalikoima on varsin kattava: 55”, 65”, 75”, 85” ja 98”.

Hieman vähemmän kirkkaana vaihtoehtona on X85L. Siinä on vähemmän himmennysalueita, vähemmän kunnianhimoinen muotoilu ja vaatimattomampi 4K HDR Processor X1 -prosessori X90L:n Cognitive XR Processorin sijaan. Ominaisuuksiin kuuluvat silti 4K/120Hz, ALLM ja VRR, joten pelikäytössäkin pitäisi oleman herkkuja tarjolla. Kokovaihtoehdot ovat 55”, 65” ja 77”.

X80L-televisioissa on virkistystaajuus rajoittuu 60 hertsiin eikä siinä ole VRR:ää, joten uusimmista pelikonsoleista ei saa aivan kaikkea irti. Tarjolla on kattava sortimentti kokoja eli 43”, 50”, 55”, 65”, 75” ja 85”.

Samat kokovaihtoehdot ovat tarjolla myös X75WL:ssä 85” versiota lukuunottamatta. Erona on edelleen vaatimattomattomampi 4K X1 -prosessori, eikä siinä ole X80L:n Triluminous-teknologiaa, joka auttaa saamaan LCD-paneelin värintoistosta enemmän irti.

Hinnat ja saatavuustiedot kerrotaan ilmoitetaan myöhemmin tänä vuonna.

sony.fi