Harman Kardonin minikokoinen kannettava kaiutin tarjoaa persoonallista tyyliä ja roimasti äänenpainetta.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja

Harman Kardon esitteli alkusyksyllä 2022 uuden version Onyx Studio -kaiuttimestaan. Se on ehtinyt nyt kahdeksanteen sukupolveensa, mutta seitsemännen version painovoimaa uhmaava design on säilynyt ennallaan. Pikkumuutoksia on kuitenkin tullut pinnan alle.

Hintaa kaiuttimella on Suomessa 399 euroa. Huomattavasti edullisemminkin saa bluetooth-kaiuttimia, mutta mitä Onyx Studio 8 tarjoaa vastineeksi?


Hienovaraisia muutoksia

Yhdysvaltalainen hifilegenda Harman Kardon on tunnettu valtavirrasta poikkeavasta muotoilustaan. Design on Onyx Studio 8:ssakin rohkea ja varmasti jakaa mielipiteitä, mutta toisaalta kaiutin on helppo kuvitella yhtä hyvin nykyaikaisen minimalistisen kuin avaruusajan sisustuksenkin keskelle. Värivaihtoehtoina on musta, samppanja ja tummansininen.

Harman Kardon on panostanut tuoreimman sukupolven Onyxissä ympäristöystävällisyyteen käyttämällä materiaaleina kierrätysmuovia sekä suojaverkossa kierrätettyä polyesterilankaa. Tuotepakkauksessa on noudatettu FSC-sertifioidusti vastuullisen metsänhoidon ja paperinkäytön standardeja. Painomustekin on soijaa. Mukana tulee kaiuttimen lisäksi virtajohto ja opaskirja.

Onyx Studio 8 -kaiuttimessa on kolme kaiutinelementtiä. Bassoelementti on kooltaan 120 millimetriä, ja kaksi diskanttielementtiä ovat 20 millimetrin kokoisia. Edeltävässä mallissa diskanttielementit olivat 25 millimetrin kokoisia, joten pientä viilausta soundiin on ilmeisesti tehty. Tehoksi valmistaja ilmoittaa 50 wattia (RMS).

Kaiutin on kannettava mutta soveltuu parhaiten sisäkäyttöön, sillä laitteella ei ole pölyn- tai vedenkestävyysluokitusta. Kantaminen huoneesta toiseen on helppoa alumiinisen kahvan ansiosta.

Akun valmistaja ilmoittaa riittävän kahdeksaksi tunniksi, mikä on kelpo määrä. Erityistä Onyx Studio 8:ssa on, että se kalibroi aina päälle laittaessa toiston automaattisesti ympäristön akustiikan mukaiseksi.

Kaiuttimen päällä ovat hienovaraiset mutta sormituntumaltaan selkeät kohopainikkeet. Niillä voi säätää äänenvoimakkuutta, sammuttaa ja käynnistää laitteen, vastata puheluihin ja yhdistää bluetoothiin. Lisäksi kankaan alla on ilmaisinledi.

Langaton toisto hoituu bluetooth-yhteyden avulla. Se on päivitetty kaiuttimen edelliseen sukupolveen verrattuna versiosta 4.2 versioon 5.2. Se tukee kahden laitteen liittämistä samanaikaisesti, ja laitteista pystyy toistamaan kappaleita vuorotellen. Kaiutin toimii myös speakerphonena, eli sillä voi puhua handsfree-puheluita kaksoismikrofonin avulla. Jos käytössä on kaksi kaiutinta, ne pystyy yhdistämään bluetoothin välityksellä stereopariksi.

Kaiuttimen takaa löytyy virtaliitännän lisäksi usb-portti huoltotarkoitusta varten sekä ainoana fyysisenä liitäntänä 3,5 millimetrin aux-sisääntulo. Niinpä kaiuttimeen voi liittää esimerkiksi mediasoittimen tai muita toistolähteitä.


Harman Kardon Onyx Studio 8 -kaiuttimessa on kaksi 20 millimetrin diskanttielementtiä ja yksi 120 millimetrin bassoelementti. Kuvassa näkyy myös passiivisäteilijä, josta ei kuitenkaan ole mainintaa valmistajan sivuilla. Sellaisen olemassaolo kuitenkin selittäisi kaiuttimen kokoon nähden tujakan bassontoiston.

Tanakasti volyymiä

Harman Kardon Onyx Studio 8 on äärimmäisen helppo ottaa käyttöön. Kun kaiutin on kytketty seinään ja painettu virtapainiketta, bluetooth-parinmuodostus menee automaattisesti päälle. Sen jälkeen se täytyy ainoastaan valita puhelimen tai muun toistolähteen bluetooth-valikosta. Painikkeita ja ominaisuuksia ei ole liikaa, joten sormi ei mene suuhun.
Kaiutin tarjoaa kohtalaisen kompaktista koostaan melko suuret äänenpainevarat. Alle puolessa välissä äänenvoimakkuusasteikkoa volyymiä irtoaa jo riittämiin keskikokoiseen asuntoon. Bassopuolella on kohtalaisesti potkua, ja se myös pysyy suhteellisen selkeänä tanakammallakin materiaalilla. Aivan alimpaan oktaaviin se ei yllä täydellä auktoriteetilla, mutta ei sitä oikein näin pienikokoiselta kaiuttimelta voi odottaakaan.

Niin mies- kuin naislauluäänikin soivat miellyttävästi. Sävykirjoa löytyy riittämiin myös akustisen kitaran soitosta. Sähköisillä soittimilla hieman jäi kaipaamaan lisäenergiaa alemmille keskitaajuuksille.


Harman Kardon Onyx Studio 8: Helppo ja kaunis

Harman Kardon Onyx Studio 8 herättää heti huomion erikoisella ulkonäöllään. Se erottaa kaiuttimen positiivisesti useimmista kilpailijoistaan. Laitteen käyttäminen on myös harvinaisen helppoa ja suoraviivaista.

Äänentoisto jättää lievästi kaksijakoisen vaikutelman. Toisaalta potkua löytyy mukavasti, ja toisto on pääosin selkeää ja miellyttävää. Kokonaistunnelmaa kuitenkin verottaa hieman erityisesti rock-musiikissa honottava toisto. Pelkkä bluetooth-yhteys tuntuu kuitenkin nykypäivänä hieman vaatimattomalta.

HYVÄÄ & HUONOA

Rohkea design
Helppokäyttöisyys
Rutkasti ääntä
Honottava toisto
Pelkkä bluetooth-yhteys

Harman Kardon Onyx Studio 8
Hinta399 €
Lisätietojafi.harmankardon.com
Langattomat toistolähteetBluetooth
Bluetooth-versio5.2
Ilmoitettu akunkesto8 tuntia
Kaiutinelementit1 x 120 mm (basso), 2 x 20 mm (diskantti)
Nimellisteho50 W (RMS)
Taajuusvaste50 Hz – 20 kHz (-6 dB)
Mitat (L x K x S)312 x 275,8 x 163,8 mm
Paino3,52 kg
MuutaAutomaattisesti virittyvä äänentoisto

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2023 (nro.217).