Kuluttaja-lehden testissä arvioitiin 39 bluetooth-kaiutinta, joista 26 oli pienikokoisia ja 13 suurempia. Testitulosten perusteella havaittiin, että korkealaatuista ääntä ei saa pienessä tai halvassa kaiuttimessa. Akulliset bluetooth-kaiuttimet jaettiin kahteen ryhmään: pienikokoisiin alle 3-litraisiin ja alle 2 kiloa painaviin kaiuttimiin sekä suurempiin vähintään 4-litraisiin ja 2 kiloa tai enemmän painaviin kaiuttimiin.

Pienikokoisissa ja helposti mukana kuljetettavissa kaiuttimissa äänenlaadussa joudutaan tekemään kompromisseja. Suurikokoisemmat kaiuttimet mahdollistavat paremman äänenlaadun ja bassotoiston suurempien kaiutinelementtien ansiosta. Testissä vain kaksi pienikokoista kaiutinta sai hyvän arvosanan kuuntelutesteissä. Suurikokoisista kaiuttimista kaikki saivat vähintään hyvän arvosanan.

Kaiuttimien äänenpaineet ja äänenvoimakkuudet vaihtelivat testissä. Joissain kaiuttimissa äänenpaine oli korkea, mutta samalla äänenlaatu kärsi säröytymisestä. Suurin osa testin kaiuttimista tuotti kuitenkin riittävästi ääntä äänekkäissä ympäristöissä, mutta äänenlaadusta tingittäessä.

Kaikissa testatuissa kaiuttimissa oli sisäänrakennettu akku, jonka kesto vaihteli merkittävästi. Pisimpään akku kesti lähes 39 tuntia yhdellä latauksella. Latausajat vaihtelivat noin puolestatoista tunnista lähes viiteen tuntiin.

Suurin osa testin kaiuttimista oli käyttömukavuudeltaan hyviä. Yksikään kaiutin ei ollut hankalakäyttöinen, ja neljä kaiutinta sai erittäin hyvän arvosanan käyttömukavuudesta. Valtaosa testin kaiuttimista oli valmistettu Kiinassa, eikä yhtään kaiutinta ollut valmistettu EU:ssa.

Lähde: Kuluttaja-lehden verkkosivusto kuluttaja.fi. Artikkeli on kokonaisuudessaan maksullinen tai vain Kuluttaja-lehden tilaajille.