Vauhdikkaisiin urheilulajeihin ja ääriolosuhteisiin soveltuvat action-kamerat paranevat vuosi vuodelta. Miten DJI pärjää kilpailussa uusimmalla Osmo Action 3 kamerallaan?

Teksti: Arno Suomi
Kuvat: Arno Suomi ja valmistaja

Skeittausta, lumilautailua ja muita vauhdikkaita lajeja kuvatessa tarvitaan pientä ja kestävää kameraa. Sen ei pidä säikähtää kolhuja, kylmää eikä kosteutta. GoPro on varmasti suurin ja tunnetuin action-kameravalmistaja, mutta etenkin kuvauskoptereistaan tunnettu DJI:kin on ehtinyt Osmo Action -kameroissaan jo kolmanteen sukupolveen.


Helposti alkuun

Kameran käyttöönotto aloitetaan lataamalla DJI Mimo -sovellus. Sillä hallitaan DJI:n valmistamia laitteita, kuten kameragimbaaleja ja action-kameroita. Kameran käynnistyksen jälkeen sovellus ehdottaa automaattisesti yhdistämistä kameraan. Tämän jälkeen kamera on käyttövalmis ja kameran live-kuva näkyy sovelluksessa ja kameran näytöissä. Kameran käyttöönotto on helppoa ja nopeaa; käyttöohjeet ovat helppolukuiset ja ohjekuvat auttavat käyttöönotossa.

Standard Combo setissä kameran mukana tulee kameran akku, tarrakiinnike, usb-c latauskaapeli, kameran suojakehys, kuminen suojus objektille, adapterikiinnike pikakiinnityksellä ja käyttöohjeet. Kamera ja sen mukana tulevat osat tuntuvat laadukkailta. Kamerasta on myynnissä myös useita eri yhdistelmiä kuten Biking Combo, Skiing Combo, Diving Combo ja Adventure Combo. Esimerkiksi Adventure Combo setissä kameran mukana tulee kolme akkua, monitoiminen akkukotelo, tarrakiinnike, kaksi lukitusruuvia, usb-c latauskaapeli, kameran suojakehys, kuminen suojus objektille, 1,5 metrin pidennystanko, adapterikiinnike pikakiinnityksellä ja käyttöohjeet. 


Pieni tehopakkaus

Osmo Action 3 on kompakti ja kevyt kamera. Se loistaa erityisesti korkealla kuvataajuudellaan sekä edessä olevalla pienellä kosketusnäytöllä, joka on erittäin kätevä varsinkin vloggaajille. Pienen kosketusnäytön käyttäminen voi kuulostaa haastavalta, mutta testattuamme kameraa yllätyimme sen helposta käytettävyydestä. Molempien kosketusnäyttöjen ohjauseleet on suunniteltu helpoiksi ja niiden käyttö on sujuvaa.


Nopea kiinnitysjärjestelmä

Kamerassa on nopea kiinnitysjärjestelmä, joka toimii alapuolella ja vasemmalla sivulla olevilla voimakkailla magneeteilla. DJI myy useita erilaisia kiinnikkeitä muun muassa kypäriin, millä tämä kiinnitys toimii. Mielestämme DJI:n kehittämä magneeteilla toimiva action-kameroiden kiinnitysjärjestelmä on tällä hetkellä markkinoiden paras. Sen helppo- ja nopeakäyttöisyys lyö esimerkiksi GoPro:n kiinnitysjärjestelmän, jossa kamera pitää aina ruuvata kiinnikkeeseen.

Kameran vasemmassa sivussa on usb-c latausportti ja oikealla sivulla akun ja muistikortin paikat. Kameran suojakehystä käytettäessä akkua tai muistikorttia ei pysty vaihtamaan, mutta vasemmalla puolella olevaan latausporttiin pääsee kuitenkin käsiksi. Valmistajan mukaan kamera on vedenkestävä 16 metriin asti ja saatavilla on myös DJI:n valmistama sukelluskotelo, joka nostaa vedenkestävyyden 60 metriin. Akun kestoksi ilmoitetaan 160 minuuttia 1080p-tarkkuudella, mutta testissä saimme akunkestoksi sisälämpötilassa 145 minuuttia takanäytön ollessa pois päältä ja 4K 30fps -tarkkuudella 70 minuuttia. Kamerassa on kohtuullinen 52 minuutin latausaika, joten kameran saa nopeasti ladattua, jos ei lisäakkuja kameraan ole. DJI myy myös akkukoteloa, jolla pystyy lataamaan kolmea akkua kerralla. Tällöin kanssa kuvausaika nousee jopa kuuteen tuntiin. 


Tarkkaa ja tasaista

Kameran kuvatarkkuuden voi valita 4k 120fps asti ja 1080p laadulla 240fps asti. Korkea kuvataajuus mahdollistaa sulavat hidastetut videot. Stereoääntä videoihin saa kameran kolmella mikrofonilla. Näiden lisäksi kamerassa on kuvanvakaus, joka tasaa värähtelyn esimerkiksi juostessa. Kuvanvakausessa on eri voimakkuuksia ja se on mahdollista laittaa päälle myös vain horisontaaliseen suuntaan. Horisontaalinen kuvanvakaus valitettavasti rajaa kuvalaadun 2.7K laatuun. Vähiten vaikuttava ominaisuus kamerassa on still-kuvat, jotka kamera ottaa vain 12 megapikselin sensorilla, verrattuna kilpailija GoPro Hero 11 action-kameran 27 megapikselin sensoriin. 


DJI Osmo Action 3: Se edullisempi vaihtoehto

DJI Osmo Action 3 on erittäin hyvä action-kamera ja varteenotettava kilpailija GoProlle. Vaikka kamerassa ei ole yhtä korkea kuvanlaatu kuin kilpailijalla, on se hinnaltaan edullisempi. Kuvataajuus on korkea ja kuvanvakaus on erinomainen. Lisäksi kamera ja sen mukana tulevat osat ovat laadukkaan tuntuisia ja kiinnitysjärjestelmä on erinomainen.

HYVÄÄ & HUONOA

Korkea kuvalaatu ja kuvataajuus
Hyvä videotasaus
Laadukas ja vedenkestävä
Kiinnitysjärjestelmä
Vain 12 megapikselin still-kuvasensori

DJI Osmo Action 3 (Standard Combo)
Hinta369 € (Standard)
479 € (Adventure)
439 € (Biking)
408 € (Skiing)
438 € (Diving)
Lisätietojadji.com
Still-sensori12 MP
Objektiivi155° f/2.8 (kinovastaavuus 12.7 mm)
ISO-herkkyys100 – 12800
Maks. kuvatarkkuus 4000 x 3000 pikseliä
Video4K 120fps (16:9) asti
KuvanvakausRockSteady 3.0
Hidastusvideo4K 4x (120fps), 1080p 4x (120fps)
VideoformaattiMP4 (H.264 / HEVC) 130 Mbps bittivirta
Etunäyttö1,4" 320 x 320
Takanäyttö2,25" 360 x 640
Langattomat liitännätWiFi, Bluetooth 5.0
Mitat70.5 x 44.2 x 32.8 mm
Paino145 g
Myyntipakkauksen sisältö: Kamera, akku, tarrakiinnike, usb-c latauskaapeli, kameran suojakehys, kuminen suojus objektille, adapterikiinnike pikakiinnityksellä ja käyttöohjeet (Standard Combo)