Kosketusnäytölliset älykellot imitoivat kyllä hienosti perinteisiä viisarikelloja, mutta eivät ne ole aitoja kelloja. Niiden näytöt kulutavat myös paljon virtaa. Withings ScanWatch Horizon -hybridiälykellossa älyominaisuudet kätkeytyvät tyylikkään ja perinteisen viisarikellon kuoriin.

Teksti: Joni Nikkola ja Teppo Hirvikunnas
Ruutukaappaukset: Joni Nikkola Kuvat: Valmistaja

Withings on vakiintunut nimi terveyslaitemarkkinoilla. Aiemmin Nokian omistuksessakin käväissyt yhtiö on tunnettu perinteisen kellon näköisistä älykelloista. Lisäksi valikoimiin kuuluu muun muassa älyvaaka ja muita terveysaiheisia älylaitteita.

Vuoden 2022 keväällä julkaistu kello on pari vuotta aikaisemmin ilmestyneen ScanWatchin hieman paranneltu versio. Itse asiassa ulkonäön lisäksi ainoat erot niiden välillä ovat sukelluskestävyys, joka on Horizon-versiossa kohonnut 50 metristä sataan, sekä pyöritettävä kehys. Kaikki muut ominaisuudet, kuten lääketieteellisen tason ekg-mittaus, ovat samoja.

Hintaa ScanWatch Horizonilla on 500 euroa, mikä on jo melko paljon, toisaalta esimerkiksi tuorein Apple Watch maksaa halvimmillaankin yli 500 euroa ja kalleimmillaan lähes
tonnin. Alle satasellakin myydään älykelloksi kutsuttuja. Toisaalta perusmallin Scanwatchin suositushinta on parisataa euroa edullisempi.

Näyttö on suojattu safiirilasilla, ja metalliranneke on vakuuttava. Metalliranneke vie kyllä vaikutelman enemmän maskuliinisempaan suuntaan, mutta toisaalta se on vaihdettavissa haluttaessa toisen näköiseen. Mukana tulee urheilullisempi elastomeeriranneke, joka sekin tosin on sininen. Pakkaukseen kuuluu myös työkalut, joilla metalliketjun pystyy pidentämään ja lyhentämään. Itsellä sille ei sattunut olemaan tarvetta, sillä kello oli suoraan paketista sopivan kokoinen.

Yksi etu pienestä näytöstä on sekin, että akunkesto on saatu venytettyä huomattavasti pidemmäksi kuin kosketusnäytöllisillä, värinäytöllä varustetuilla kelloilla.

Normaalikäytössä sen luvataan kestävän 30 päivää lataamatta, ja virransäästöominaisuuksien voimin vielä parisenkymmentä päivää lisää. Silloin käytössä ovat vain kello-ominaisuudet ja aktiivisuuden seuranta. Noin 1,5 viikon testijakson jälkeen akun varausta oli jäljellä 62 prosenttia, joten välttämättä aivan kuukauteen ei meidän käytöllämme taida päästä. Lähelle kuitenkin, ja se riippuu lopulta kellon asetuksista.

Kellossa on CE- ja FDA-sertifioitu ekg-mittaus, joka tapahtuu pitämällä vapaata kättä kellotaululla 30 sekunnin ajan. Samaan tapaan hoituu myös veren happipitoisuuden mittaaminen.

Perinteisen pinnan alla on valikoima ajankohtaisia ominaisuuksia terveyden seurantaan. Mukana on ekg-mittaus rytmihäiriöiden tunnistuksella, veren happipitoisuuden mittaus sekä unenaikaisen happivajeen seuranta. Erona etenkin halvimpiin älykelloihin verrattuna on se, että happipitoisuusmittaus on muun muassa CE-sertifioitu Euroopassa ja Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksymä. Se ei ole siis pelkkä pilipaliominaisuus. Ekg-mittaus on toiminnassa ainoastaan silloin, kun toista kättä pitää kellon kehyksellä, joten se ei sovellu treenien mittaamiseen. Samoin veren happipitoisuus mitataan pitämällä kättä kehyksellä.

Jatkuvaa sykeseurantaa ja treenikäyttöä varten mukana on myös fotopletysmografian avulla toimiva sykemittaus. Halvimmistakin älykelloista ja aktiivisuusrannekkeista tuttu ominaisuus perustuu iholle vihreää valoa näyttäviin led-valoihin ja siitä heijastuvaa valoa mittaaviin antureihin.

Perusaktiivisuustoiminnot eli askel- ja kerrosmittaus on toki mukana. Ominaisuuksista puuttuu joitain käteviä asioita, kuten mobiilimaksut, musiikin hallinta, äänikomennot ja puheluiden puhuminen suoraan kelloon. On hieman makuasia, kaipaako näitä. Merkittävämpi puute sen sijaan on gps-mittauksen puuttuminen. Puhelin täytyy siis ottaa joka lenkille mukaan. Satelliittipaikannus toisaalta kuitenkin heikentäisi merkittävästi akunkestoa.


Withings Scanwatch Horizonin hallinta hoituu simppelisti kruunusta pyörittämällä ja painelemalla. Viisarit ovat analogiset, mutta yläreunassa on pienikokoinen näyttö älykello-ominaisuuksia varten. Alempi pikkuviisari puolestaan kertoo, miten suuri osa päivän aktiivisuustavoitteesta on saavutettu.

Simppeli käyttää

Jostain syystä kellon käyttö herättää enemmän James Bond -fiiliksiä kuin kosketusnäytöllisen älykellon sively. Kruunua painettaessa näyttö herää ja viisarit kääntyvät 10.10-asentoon antaen tilaa muulle informaatiolle. Valikoiden selaaminen hoituu kruunua pyörittelemällä ja valinta sitä painamalla.

Voisi luulla, että pieni näyttö ja vain yksi hallintapainike ilman kosketusnäyttöä tekisi käytöstä hankalaa. Se kuitenkin tuntuu huomattavasti loogisemmalta kuin monessa älykellossa, jossa ei tiedä, mitä painiketta pitäisi milloinkin sohia ja mistä kulmasta pitäisi mihinkin suuntaan sipaista. Pidemmissä valikoissa rullailu tosin olisi kätevämpää kosketusnäytöltä, mutta treeninäkymään pääsee myös halutessaan painamalla kruunua pidempään. Tämä toiminto täytyy kytkeä erikseen päälle. Alavalikoiden lopussa on back-vaihtoehto, jolla pääsee takaisin päävalikkoon.

Päävalikosta löytyy päivämäärä, syke, askeleet, metrit, kerrokset, ekg, veren happipitoisuus, treeniohjelmat, hengitysharjoitus, kello ja asetukset. Urheiluohjelmia tarjolla on varsin vaatimaton valikoima eli juoksu, uinti, pyöräily, kävely, sisäjuoksu ja muu. Hengitysharjoituksen kesto on valittavissa minuutin pykälissä 1–5 minuutin välillä. Kello-osiossa voi asettaa hälytyksen, ottaa aikaa ja käyttää ajastinta.

Asetuksista pääsee tarkistamaan akun varaustilan, laittamaan älä häiritse -tilan päälle ja pois, samoin quicklook-toiminnon, joka laittaa näytön päälle nostettaessa kelloa, ja kytkemään sen toiminnon päälle ja pois, joka kääntää kellon viisarit pois näytön tieltä valikkoja käytettäessä.


Withingsin Health Mate -sovelluksesta pystyy tarkastelemaan aktiivisuuttaan, terveystietojaan ja urheilusuorituksiaan päivä-, viikko- ja kuukausitasolla. Kotinäkymässä niitä pystyy katsomaan koostetusti.

Asetuksista pystyy päivittämään laiteohjelmiston sekä säätämään kellon ominaisuuksia, joista on mahdollista saada lisää toiminta-aikaa ennestäänkin pitkän akunkeston päälle.

Sovelluksesta pystyy hallitsemaan myös muita Withingsin terveyslaitteita, kuten vaikkapa älyvaakoja, jolloin saa kattavampaa dataa hyvinvoinnistaan.

Withings Scanwatch Horizon: Ihan oikea kello älylisukkeilla

Withings Scanwatch Horizon ei tarjoa pelkästään tyylikästä perinteisen kellon ulkonäköä vaan ihan oikean kellotaulun ja viisarit kera sertifioitujen terveydenseurantaominaisuuksien, mobiililaiteilmoitusten ja pitkän akunkeston. Simppeli ja suoraviivainen käyttöliittymä ei ole välttämättä nopein käyttää, mutta ainakin se on monia kilpailijoita loogisempi. Kello myös antaa itsestään todella jämäkän ja jopa arvokkaan laatuvaikutelman.

Terveydenseurantaominaisuuksien vastapainoksi mukana on vain minimimäärä treeniseurantaominaisuuksia. Satelliittipaikannustakaan ei ole. Jos haussa on ensisijaisesti tyylikäs perinteinen viisarikello pitkällä akkukestolla, edistyneillä terveydenseurantaominaisuuksilla, muutamalla liikuntalajin seurannalla ja puhelimen perusmuistutuksilla, niin tässä sellainen.

HYVÄÄ & HUONOA

Perinteinen ulkonäkö
Jämäkkä laatuvaikutelma
Laadukkaat terveysominaisuudet
Pitkä akunkesto
Looginen käyttää
Ei satelliittipaikannusta
Vain muutama urheilulaji

Withings Scanwatch Horizon
Hinta499 €
Lisätietojawithings.com
Kellon halkaisija43 mm
Rungon materiaaliRuostumaton teräs
Pyöritettävä kehysKyllä
NäyttöAnaloginen kellonäyttö luminoiduilla viisareilla, PMOLED-mininäyttö valikoille ja ilmoituksille, aktiivisuuden näyttävä mininäyttö viisarilla
NäyttölasiHeijastamaton safiirilasi
RannekkeetMetalli ja elastomeeri
Akunkesto30 päivää normaalikäytössä + 20 päivää virransäästötilassa
Vesitiiviys100 m / 10 ATM
LatausMagneettinen telakka
AnturitSyke, happisaturaatio, EKG, aktiivisuus ja unenseuranta
MuutaTyökalut metallirannekkeen lyhentämiseen, pikaopas

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2023 (nro.218).