Laadukas kuva, hillitty ulkomuoto sekä ultra-lähiheittotekniikan edut niveltyvät kaikki yhteen Optoman CinemaX P2:ssa – varsinkin oikean kankaan kanssa.


Kotiteatteriprojektorikenttä laajentui jälleen tänäkin vuonna, ja tarjonta lisääntyi myös niin kutsuttujen ultra-lähiheittoprojektorien kategoriassa. Kyseessä on projektoritoteutus, joka istuu olohuoneeseen huomattavasti perinteisempiä malleja suoraviivaisemmin: katto- tai seinäasennuksen sijaan ultra-lähiheittoprojektori asetetaan vaikkapa tavanomaiselle televisiotasolle vajaan metrin korkeuteen ja noin puolen metrin etäisyydelle seinästä, ja kuva heijastuu pintaan sellaisenaan.

Ei siis enää pitkiä ja hankalia kaapelivetoja, porausta ja asennustelineitä tai katonrajassa killottavaa möykkyä.


Yksi ultra-lähiheittoprojektoritekniikan tunnetuimmista hyödyntäjistä on Optoma, jonka viimevuotinen CinemaX P1 noteerattiin positiivisesti useimmissa alan julkaisuissa.

Kuluneena syksynä ilmestynyt päivitetty versio CinemaX P2 ei riko hyväksi havaittua konseptia, vaan laitetta on päivitetty hyvin hienovaraisesti. Melkeinpä keskeisin muutos on laitteen aiempaa matalampi kansainvälinen suositushinta.

CinemaX P2:n 3 099 euron hinta ei ole vähän, mutta projektorikategoriassa se osuu kilpailtuun luokkaan, jossa astetta parempaa laatua on jo syytä odottaa.

Homma tosin käy herkullisemmaksi, kun ottaa huomioon sen, että P2 on tosiaan hyvinkin helppo asentaa ja käyttää. Myös kuvanlaadun saralla projektori vastaa nykyajan vaatimuksiin.


Ulkoisesti kyseessä on kovasti P1-mallia muistuttava, mitoiltaan 576 x 383 x 130 millimetrin laite, jonka massa on 11 kilogrammaa.

Silmiinpistävin muutos on projektorin värimaailmassa: siinä missä P1 oli tummanharmaa ja sitä kautta kenties piirun sopivampi valinta dedikoituun leffaluolaan, P2:n raikas vaalea sävymaailma herättää vähemmän huomiota osana tavanomaisemman olohuoneen sisustusta.

Itse laitteen ohjauspainikkeet on riisuttu minimiin, ja mukana on vain virtakytkin. Kaikkea muuta ohjataan kätevällä taustavalaistulla kaukosäätimellä, joka toimii bluetoothin avulla.

Perinteisempien medialähteiden kytkentään tarjolla on kaksi hdmi2.0-liitäntää, yksi hdmi1.4 3d-tuella sekä usb.

P1-mallin tavoin myös P2 on resoluutioltaan uhd-tasoinen (3 840 x 2 160 pikselinsiirtotekniikalla) 0,47-tuumaisella dlp xpr -mikropeilillä ja ultra-lähiheittokategoriassa poikkeuksellisen skarpilla ja yksityiskohtaisella kuvalla.

Projektorin laser-valolähteelle luvataan 3 000 luumenin teho ja vähintään 20 000 tunnin elinkaari. Lisäksi laser-toteutuksen etuja ovat nopeampi käynnistys sekä käytön hiljaisuus, sillä laser ei tarvitse niin paljoa viilennystä tuuletuksen muodossa kuin led-toteutus.


Aiemman P1-mallin tapaan myös P2 tarjoaa integroidun äänentoistojärjestelmän, josta vastaa NuForce. Järjestelmä pohjautuu kahden 2-tuumaisen laajakaistan ja kahden 2,75-tuumaisen wooferin yhdistelmään, ja vahvistintehoksi valmistaja kertoo 40 wattia. Tällä päästään jo pitkälle, ja mikäli käyttäjä haluaa toistoon vielä lisää potkua, voi P2:n äänilähtöön kytkeä ulkoisen aktiivisubwooferin.


Kuvapuoli on toteutettu moottoroidulla optiikalla ja manuaalisesti säädettävällä tarkennuksella. Heittosuhde 0,25:1 ei ole aivan markkinoiden lyhyimpiä mutta silti se vakuuttaa: valmistajan mukaan 16:9-suhteella 85-tuumainen kuva muodostuu, kun P2:n takareunan ja seinän väliin jättää noin 15 senttimetriä, 100-tuumainen kuva vastaavasti noin 25 senttimetristä ja maksimit 120 tuumaa noin 37 senttimetristä.

“Projisoinnin hienosäädön pitäisi onnistua vaivattomasti SmartFit-sovelluksella, joka hyödyntää älylaitteen kameraa kuvan sovittamiseksi kankaalle tai muulle projisointipinnalle.”

Projisoinnin hienosäätö onnistuu SmartFit-sovelluksella, joka hyödyntää älylaitteen kameraa kuvan sovittamiseksi kankaalle tai muulle projisointipinnalle. Älyaika näkyy myös projektorin mediavalmiuksissa, sillä mukana on mahdollisuus suoratoistaa sisältöjä suoraan puhelimesta sekä pääsy suosituimpiin sovelluksiin kustomoidun Android-käyttöjärjestelmän kautta.


Valkokankaalla tärkeä rooli

Jotta CinemaX P2:n tapaisesta ultra-lähiheittoprojektorista saataisiin kaikki mehut irti, vaatimuksensa asettaa myös projisointipinta.

Periaatteessa P2:n kuvan voi heijastaa esimerkiksi valkoiseen seinään ilman kangasta, mutta pinnan täytyy olla hiottu ja täysin tasainen. Jos asianmukaista projisointipintaa ei ole, hajavalo muodostuu hyvin nopeasti ongelmaksi. Tätä voi havainnollistaa esimerkillä television ja videoprojektorin poikkeavuudesta.


Siinä missä projektoripuolella katsellaan projektorin lampun tuottamaa mutta valkokankaan kautta heijastunutta kuvaa, televisiossa koko kuvaruutu on itsessään valon lähde.

Sinänsä valkokangas pystyy heijastamaan valoa hyvinkin tehokkaasti, mutta siinä ongelma oikeastaan onkin.
Valkokangas heijastaa nimittäin tehokkaasti myös muutakin valoa kuin vain videoprojektorin tuottamaa. Tästä syystä, vaikka videoprojektorin tuottama suuri valoteho mahdollistaa kirkkaan kuvan myös valoisassa tilassa, hajavalo heikentää kontrastia erityisesti tummassa päässä.

Hajavalon vaikutusta voidaan vähentää muun muassa suunnittelemalla valkokangas siten, että vain projektorista saapuva valo heijastuu takaisin mahdollisimman hyvin mutta kulmassa tuleva valo ei.

Videoprojektorin tyypillinen sijainti enemmän tai vähemmän suoraan kankaan kohdalla ja toisaalta katselualueen riittävä laajuus asettavat kuitenkin suuria haasteita hajavalon vaimennuksen suhteen.


Tilanne on eri käytettäessä Optoma CinemaX P2:n tapaista ultra-lähiheittoprojektoria. Jos projektori sijoittuu selvästi kankaan ja katselualueen ulkopuolelle ja sen heijastaman valon kulma on tarkasti tiedossa, myös hajavalo on helpommin hallittavissa.

Käytännössä vain tietystä suunnasta saapuva valo heijastetaan kohti katsojaa, kun taas muualta tulevat heijasteet siroavat ympäriinsä.


Esimerkiksi Grandview ALR Dynamique on suunniteltu heijastamaan eteenpäin vain alaviistosta, ja muusta suunnasta saapuvaa valoa kangas taas pyrkii himmentämään. Tästä tulee kankaan mallimerkinnän ALR-lyhennekin: Ambient Light Rejection, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna hajavalon vaimennusta.

Erityisesti ultra-lähiheittoprojektoreille suunnitellun ALR Dynamiquen 100 tuuman version suositushinta on 995 euroa ja 120 tuuman version 1 795 euroa. Voit lukea arviomme kankaasta täältä.

Optoma CinemaX P2 yhdessä Grandview ALR Dynamique -kankaan kanssa muodostaa paketin, joka tarjoaa huomattavan helpon ja huomaamattoman tavan heijastaa olohuoneeseen kuin olohuoneeseen peräti 100 tuuman kuvaa, johon ei vielä pitkään aikaan päästä televisiopuolella näin edullisesti.

Perinteisemmistä projektoreista ja kankaista Optoma/Grandview-yhdistelmän erottaa paitsi asennuksen suoraviivaisuus myös hillitympi kokonaisratkaisu.


Optoma CinemaX P2 -ultralähiheittoprojektori ja Grandview ALR Dynamique -kangas ovat saatavilla Audiokaupasta. P1-projektori ja ALR Dynamique -kangas ovat esillä Audiokaupan Helsingin-myymälässä osoitteessa Fredrikinkatu 33.


CinemaX P2:n esittelyvideo: