Sony julkisti tänään WF-1000XM4-kuulokkeet – Uusimmat, aidosti langattomat vastamelunappikuulokkeet kriitikoiden ja alan lehtien ylistämään 1000XM-sarjaan.
Tottahan se on, että Sonyn kalleimman pään kuulokkeet ovat olleet järjestään erittäin korkeatasoisia. AVPlus-lehden numerossa 3/21 olleessa kuuloketestissä Sonyn WH-1000XM4 -kuulokkeet osaittautuivat edelleen markkinoiden parhaiksi langattomiksi vastamelukuulokkeiksi. Siis sankakuulokkeeksi.

Mallinimeltään siis vain yhdellä kirjaimella poikkeava WF-1000XM4 on nappikuuloke ja ns. täyslangaton, mikä tarkoittaa sitä, että nappien välillä ei ole johtoa. Kumpikin kuulokeyksikkö on siis erillinen yksikkö.


Uutuusmallissa on paljon uutta ja tässä niistä Sonyn lehdistötiedotteen perusteella tärkeimmät:

Sonyn kehittämä uusi Integrated Prosessor V1 vie Sonyn ylistetyn QN1e-siru mahdollistaa paremman melunvaimennuksen. Kussakin kuulokkeessa on kaksi melua tunnistavaa Dual Noise Sensor -mikrofonia molempia korvia varten: yksi eteenpäin suunnattu mikrofoni ja yksi taakse. Tekniikan avulla kuulokkeet kuulevat ympäröivän melun täsmällisesti. Taustaäänet analysoidaan, mikä johtaa erittäin tehokkaaseen melunvaimennukseen. Automatic Wind Noise Reduction -tila tunnistaa tuulen kohinan ja vaimentaa sen automaattisesti.

Uudistettujen korvatulppien vuoksi WF-1000XM4-kuulokeiden luvataan istuvan korviin entistä paremmin. Tulpat on valmistettu ainutlaatuisen pehmeästä ja joustavasta polyuretaanivaahtomateriaalista, joka maksimoi tulppien ja korvakäytävän välisen kosketuspinta-alan. Materiaalin ansiosta korviin ei jää ilmarakoja, mikä lisää äänieristävyyttä ja parantaa melunvaimennusta. Samalla kuulokkeet pysyvät korvissa paremmin.

Omaan korvaan sopivan muodon voi löytää helposti Sonyn Headphones Connect -sovelluksen avulla. Sovelluksen muutamalla yksinkertaisella mittauksella löytää ihanteellisen koon korvatulpille, joilla maksimoidaan äänenlaatu ja minimoidaan ympäröivä melu.

Speak-to-Chat

Speak-to-Chat-ominaisuuden avulla käyttäjä voi käydä lyhyitä keskusteluja poistamatta nappikuulokkeita korvistaan. Speak-to-Chat-ominaisuus tunnistaa käyttäjän äänen ja heti kun käyttäjä puhuu jollekulle, Speak-to-Chat-ominaisuus keskeyttää musiikin automaattisesti ja päästää läpi ympäröivän äänen, jotta käyttäjä voi keskustella. Keskustelun päätyttyä melunvaimennus aktivoituu uudelleen ja musiikki jatkuu automaattisesti.

Mukana on myös Quick Attention -toiminto, jolla käyttäjä voi nopeasti laskea toistettavan sisällön äänenvoimakkuutta ja keskeyttää melunvaimennuksen kuullakseen esimerkiksi tärkeän kuulutuksen tai puhuakseen. Tämä onnistuu välittömästi asettamalla sormi vasemman nappikuulokkeen päälle.

Kuulokkeissa on välitön tauko ja toisto saumattoman kokemuksen aikaansaamiseksi. Kun nappikuulokkeet otetaan pois korvista, musiikki pysähtyy läheisyysanturin avulla, joka myös tunnistaa, käytetäänkö yhtä tai molempia nappikuulokkeita. Kun kuulokkeet asetetaan takaisin korviin, musiikki alkaa jälleen soida.

Adaptive Sound Control

Adaptive Sound Control -tekniikka tunnistaa missä käyttäjä on ja mitä hän on tekemässä – esimerkiksi kävelemässä, matkustaessa tai vaikkapa jonottaessa. Toiminto säätää ääniasetukset automaattisesti ympäröivän melun mukaisesti, jotta saavutetaan mahdollisimman hyvä kuuntelukokemus.

Precise Voice Pickup

Handsfree-puhelut paranevat Precise Voice Pickup -tekniikalla. Kun Precise Voice Pickup -tekniikka yhdistetään mikrofoneihin ja bone-conduction-anturiin, WF-1000XM4 kuulevat käyttäjän äänen selkeästi ja tarkasti handsfree-puheluissa. Beamforming-mikrofonit on kalibroitu tunnistamaan vain ääntä, joka tulee käyttäjän suusta.

WF-1000XM4-kuulokkeet tukevat Google Assistant (ja Alexa) ääniohjausta ekä Googlen uutta Fast Pair -ominaisuutta. WF-1000XM4-kuulokkeet ja Android-laite yhdistyvät Bluetooth-laitepariksi nopeasti ja vaivattomasti vain yhdellä napautuksella. Sony WF-1000XM4 -nappikuulokkeille luvataan jopa 8 tunnin kuunteluaika ja latauskotelolla yhteensä 24 tuntia. Latauskotelo tukee Qi-langatonta latausta. Ja tottakai kuulokkeet ovat IPX4-luokitellut ja kestävät vettä ja pölyä.

WF-1000XM4-kuulokkeiden myynti alkaa kesäkuussa 2021 väreissä musta ja harmaa. Suositushinnaksi on ilmoitettu noin 280 €.

Lisätietoja: Sonyn nettisivuilta


Sonyn WF-1000XM4 esittelyvideo: