Kyllästyttääkö tärisevä videokuva? Pienellä hinnalla saa parempaa jälkeä ja lisää hupia kännykällä kuvaamiseen.

Teksti ja kuvankaappaukset: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja

Kameralla on vaikea kuvata ammattimaisen näköistä tärisemätöntä videokuvaa etenkään liikkuessa. Nykyisin se kuitenkin onnistuu jopa kännykällä kuvatessa, kunhan käytössä on gimbaali eli kameravakaaja. Se säästää parhaimmillaan käyttäjän aikaa ja hermoja, kun uusintaottojen tarve vähenee ainakin laitteiston puolesta.

Gimbaalissa kuvan vakauttamisesta pitävät huolen kaksi- tai kolmiakseliset moottorit. Se auttaa pitämään videoiden liikkeen pehmeänä. Lisäksi olennainen osa etenkin kännyköille tarkoitettujen gimbaalien käyttöä on sovellus, josta löytyy ominaisuuksia eri kuvaustarpeisiin. Myös kameroille on tarjolla gimbaaleja, mutta ne ovat kalliimpia.

Puhelimille tarkoitettujen gimbaalien hinnat sen sijaan ovat yllättävänkin edullisia. Muutamalla kympillä pääsee jo hyvin alkuun.

DJI on valmistajista varmasti tunnetuin, mutta Kiinalainen Zhiyun on sekin kerännyt jo hieman meriittiä. Otimme kokeiluun Zhiyun Smooth Q3:n, joka maksaa Standard-perusversiona 89 euroa ja lisävarustepaketilla varustettuna Combo-versiona 109 euroa.

Standard-paketissa on gimbaalin lisäksi kolmijalkainen jalusta, usb-latausjohto ja pikaopas. Combo-paketissa taas on lisäksi säilytyskotelo, ZY Cami -sovelluksen Prime-tilauksen lahjakortti vuodeksi ja rannehihna.

Parinkympin lisärahalle saa Combo-paketissa vastineeksi säilytyskotelon, ZY Cami -sovelluksen Prime-tilauksen lahjakortin vuodeksi sekä rannehihnan.

Tuttua näköä

Ensinäkemältä Zhiyun Smooth Q3:ssa on vahvaa yhdennäköisyyttä DJI:n gimbaaleihin, kuten Osmo Mobileen. Painoa on 340 grammaa, joka ei ole aivan markkinoiden kevyin. Painavaksi sitäkään ei kuitenkaan voi sanoa. Laite tuntuu heti alkuun jämäkältä ja napakalta.

Zhiyun Smooth Q3:ssa on kolmiakselinen gimbaali, led-valo ja yksinkertainen kolmijalka. Aluksi löysätään ruuvia, jolla laite lukitaan kuljetusasentoon, vedetään varsi suoraksi, kiristetään jälleen ruuvi ja puhelin kiinnitetään puristimen väliin. Varren täytyy olla täysin suorana, jotta kontaktit toimivat.

Akun kapasiteetti on 1 300 milliampeerituntia, ja sen luvataan kestävän peruskäytössä seitsemän tuntia ja enimmillään 15 tuntia. Latausliitäntänä on ajanmukaisesti usb-c, ja sen kautta lataaminen onnistuu kahdessa tunnissa.

Laturia ei valitettavasti tule laitteen mukana. Toisaalta ratkaisu säästää ympäristöä, sillä todennäköisesti sopiva laturi jo löytyykin gimbaalin ostajalta valmiina.

Kahvassa on etupuolella ilmaisinledirivistö, mode-painike, tallennuspainike sekä joystick panorointia ja kallistusta varten. Oikeakätiselle peukkupuolella on zoom-liukukytkin, jolla käytännössä rajataan kuvaa. Gimbaali ei vaihda esimerkiksi ultralaajakulmaan tai teleobjektiiviin, joilla olisi mahdollista zoomata optisesti. Takana etusormen tavoitettavissa on virtapainike ja trigger-painike. Kahvan alareunassa on myös jenka, johon saa kiinnitettyä kameratelineen.

Kahvasta lähtee varsi, joka kiristetään kuljetusasentoon silloin kun laitetta ei käytetä. Sen yläpäässä puolestaan on kääntämällä lukittava ja vapautettava toinen varsi, jonka päässä taas on puhelinkiinnike. Puhelinkiinnikkeessä on led-valo, jonka saa käännettyä itseä kohti tai itsestä poispäin riippuen siitä, käyttääkö gimbaalia selfie-tilassa vai kuvaako sillä jotakuta muuta.

Led-valon virtapainike on kosketustoiminen. Se menee päälle ja pois, kun painaa 1,5 sekunnin ajan. Napauttamalla pystyy valitsemaan kolmen kirkkausvaihtoehdon välillä.

Vaikeuksista voittoon
Kokeilimme laitteen käyttöä suurehkon mutta kevyen Xiaomi Redmi Note 9 -puhelimen kanssa. Alku ei ollut mitenkään helpoimmasta päästä. Laitteen mukana tulee varsin vaatimaton pikaopas, joka ei kerro paljoakaan laitteen alkuasetusten tekemisestä. Lopulta koko manuaalin kaivaminen netistä auttoi ratkaisemaan alkupulmat. Se kannattaakin lukea kannesta kanteen ja mielellään tutkailla vielä ajatuksella sovelluksen opasvideotkin päästäkseen kunnolla vauhtiin.

Bluetooth-yhteyden kanssa oli alkuun ongelmia. Sovellus ei ensin löytänyt lainkaan laitetta, vaikka kuinka seuraisi pikaoppaan ja sovelluksen vinkkejä. Lopulta löytyi vaihtoehtoinen tapa nollata bluetooth-yhteys, joka toimi muutaman yrityksen jälkeen.

Gimbaalissa on viisi käyttötilaa. Pan Follow (PF) -tilassa seurataan liikettä ainoastaan sivuttaissuunnassa. Lock (L) -tilassa moottorit ovat lukittuina eivätkä seuraa liikettä, mutta joystickilla pystyy ohjaamaan kallistusta ja panorointia. Follow (F) -tilassa taas kallistus ja panorointimoottorit seuraavat liikettä. Point of View (POV) -tilassa taas kaikki kolme moottoria seuraa liikettä. Vortex-tilassa kallistus ja panorointi seuraavat liikettä nopeasti.

Puristin ei ole ratkaisuna aivan ongelmaton, sillä Android-puhelimissa virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat juuri keskellä, mihin puhelin kiinnitetään.

Puhelin täytyy saada kutakuinkin tasapainoon, jotta gimbaali toimii normaalisti, joten pelivara on kiinnityskohdan suhteen rajallinen. Joissain kilpailevissa malleissa kiinnitys tapahtuu magneetin avulla.

Puhelin pysyy vaikuttavan hyvin mukana menossa ja kuva vakaana. Joystickilla saa käänneltyä puhelinta sulavasti, ja zoomauspainikkeilla pääsee lähemmäs kohdetta. Kohteen seurantakin toimii pääosin vakuuttavasti, mutta kerran kohteen hukattuaan gimbaali alkaa sekoilla ja vispata. Toisinaan siis on tarvetta uusintaotoille, mutta sellaista se on muutenkin. Myös täytevalosta on apua hämärämmissä kuvausolosuhteissa ja toisaalta vastavalossa.

ZY Cami -sovelluksesta löytyy paitsi käyttöopas ja opetusvideoita myös varsin kattavat videoeditointimahdollisuudet leikkauksineen, sävynsäätöineen, filttereineen, tekstityksineen ja musiikinlisäysmahdollisuuksineen. Sovellus toimii myös kamerasovelluksena. Prime-tilauksella on lisäksi tarjolla muun muassa online-editointi, videon tallennus verkkoon ja lisää edistyneempiä editointimahdollisuuksia.


Zhiyun Smooth Q3: Hupia pikkurahalla

Zhiyun Smooth Q3:sta jää vakuuttava vaikutelma. Työnjälki on laadukasta, ja moottorien toiminta on vakaata. Suhteellisen maltillisella hinnalla saa niin laatua kuin hauskuuttakin. Myös 7–15 tunnin akunkesto riittänee useimpiin kuvaussessioihin mainiosti. Täytevaloakaan ei ole tarjolla kaikissa kilpailevissa malleissa.

Sovellus ei ole ehkä mikään intuitiivisuuden riemuvoitto, mutta se tarjoaa rutkasti ominaisuuksia ja opittavaa. Pientä miinusta tulee ajoittaisista ongelmista seurannan kanssa. Myös bluetooth-yhteyden ongelmat häiritsevät käyttöä, vaikka alkuvaikeuksien jälkeen testijaksollamme säästyttiin yhteysongelmilta.

HYVÄÄ & HUONOA

Täytevalo
Kelpo akunkesto
Vakaa kuva
Monipuolinen sovellus
Ajoittaiset seurantaongelmat
Alkuongelmat

Zhiyun Smooth Q3
Hinta 89 € (Standard) / 109 € (Combo)
Lisätietoja eu.zhiyun-tech.com

Akun kapasiteetti 1 300 mAh
Akunkesto 7–15 h
Tuettu puhelimen leveys 55–90 mm
Tuettu puhelimen paksuus 7–10 mm
Tuettu kuorma 150–280 g
Paino 340 g
Mukana pakkauksessa Standard-paketissa kolmijalkainen jalusta, usb-latausjohto ja pikaopas. Combo-paketissa lisäksi säilytyskotelo, ZY Cami -sovelluksen Prime-tilauksen lahjakortti vuodeksi ja rannehihna.
Muuta Käännettävä kuvausvalo


Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 6/2022 (nro.215).