Cubot C9 -älykello ei maksa juuri halvimpia aktiivisuusrannekkeita enempää mutta antaa jo ihan oikeaa kellon tuntua.

Teksti ja kuvankaappaukset: Joni Nikkola

Kuva: Valmistaja

Halpisälykelloja on tarjolla melko monenlaisia. Testissä piipahtaneista malleista kokemukset ovat vaihdelleet kehnoista varsin mainioihin.

Kiinalainen Cubot tunnetaan paremmin puhelimistaan, mutta kuten moni muukin puhelinvalmistaja, se valmistaa myös älykelloja. C9 on edullinen, noin kuuden kympin hintainen vaihtoehto. Se ei maksa siis juurikaan enempää kuin edullisimmat aktiivisuusrannekkeet, mutta näyttää kuitenkin ihan oikealta kellolla.


Nättiä viimeistelyä

Ulkonäöltään Cubot C9 on oikeastaan tyylikäs budjettikello. Kellotaulu on perinteiseen analogikellon tapaan pyöreä, mikä sopii kenties useamman makuun kuin Apple Watchin neliskanttinen toteutus. Viimeistely on laadukasta. Näyttö on kontrastiltaan ja väritoistoltaan hyvä, ja silikoninen hihna on perusasiallinen. Näytön ohella eniten laatuvaikutelmaa välittyy metallisesta, mattaharmaasta rungosta. Muina värivaihtoehtoina asiallisen mustanharmaan lisäksi on saatavilla pinkki ja sininen. Sinistä tosin ei ainakaan kirjoitushetkellä ollut suomalaisten verkkokauppojen valikoimissa.

Läpimitaltaan näyttö on melko perustasoa eli 43 millimetriä, ja siinä on vain ohuet reunat. Näyttöpaneeli on kooltaan 1,28 tuumaa ja tft lcd -tyyppinen. Se tarjoaa varsin syvää värintoistoa, ja mustakin on mustaa.

Pölyn- ja vedenkestävyysluokitus on IP68-tasoinen. Se tarkoittaa, että kello on täysin pölytiivis ja kestää upotuksen 1,5 metrin syvyiseen veteen.

Kellon sivustalla on yksi painike, josta käytännössä herätetään näyttö ja pitkään painamalla sammutetaan kellosta virta. Akku on kapasiteetiltaan 210 milliampeerituntia. Täyteen sen luvataan latautuvan korkeintaan 2,5 tunnissa mukana tulevalla, magneettikiinnitteisellä latausjohdolla. Joissain kelloissa magneettikiinnitys on ollut ongelmallinen voimattoman magneetin vuoksi, mutta Cubot C9:ssä ote tuntui olevan ihan napakka.

Akunkestoa valmistaja ilmoittaa aktiivikäytössä 12 päiväksi ja valmiustilassa 25–30 päiväksi. Jonkin verran akunkesto aina vaihtelee käyttäjän aktiivisuuden mukaan ja toisaalta esimerkiksi näytön kirkkausasetusten mukaan. Viikon testijakson jälkeen kellon akunilmaisin näytti ainakin vielä yli puolta täydestä kapasiteetista.


Napakkaa peruskäyttöä

Cubot C9:n käyttöliittymä on tutun tuntuinen ja hyväksi havaittu. Ylhäältä sipaisemalla löytyy älypuhelimista ja myös monista muista älykelloista tuttuun tapaan pikavalikko. Siellä on tarjolla päivämäärä, akun latausmäärän ilmaisin, yötila, asetukset, värinätila, tietoja kellosta ja neliportainen kirkkaudensäätö. Alhaalta sipaisemalla puolestaan pääsee lukemaan viestejä.

Oikealle päin selaamalla saa näkyviin askelet, kuljetun matkan pituuden ja kalorimäärän sisältävän koostenäkymän, sykenäkymän graafeineen, unitiedot, kolmen päivän säätiedot, musiikin hallintapainikkeet ja lopuksi menun. Vasemmalle päin rullailemalla näkyvät samat näkymät vastakkaisessa järjestyksessä.

Valikossa puolestaan on treenitila, sykemittaus, koostenäkymä, unitiedot, ajanotto, viestit ja asetukset. Treenitiloissa on 23 lajia, joihin kuuluu juoksun, kävelyn ja pyöräilyn lisäksi joitakin joitakin erikoisempia lajeja, kuten rugby, kriketti ja baseball.

Kaikkien lajien osalta kello mittaa harjoituksen pituuden, arvion energiankulutuksesta sekä sykkeen. Lisäksi kävelyn ja juoksun kohdalla kello mittaa nopeuden, keskinopeuden, askeleet ja pituuden.

Sykeseuranta on päällä jatkuvasti, ja sen tietoja pystyy tutkailemaan sekä suoraan kellosta että sovelluksesta. Unta kello seuraa automaattisesti. Molempien kohdalla tarkkuus ei ole tuttuun tapaan aivan viimeisen päälle mutta antaa suuntaa antavaa tietoa. Kellon saa myös muistuttamaan liikkumisesta. Puhelimeen paritettuna kello ilmoittaa tulevista soitoista ja tekstiviesteistä. Lisäksi valinnan mukaan kellon saa näyttämään ilmoituksista myös muissa puhelinsovelluksissa.

Gps-satelliittipaikannusta kellossa ei ole, mikä on isohko miinuspuoli. Muutaman kympin lisäpanostuksella sellaisen jo saa, ja samalla kellon monipuolisuus kasvaa. Jos ja kun haluaa seurata vaikkapa kävelylenkkejään ja piirtää niitä kartalle, se tapahtuu puhelimen gps-paikannuksen kanssa. Silloin treenejä mittaillessa ei tarvitse säheltää kännykän kanssa tai ottaa sitä edes välttämättä mukaan. Itse asiassa ainakin numerossa 8/2020 testaamamme Huawei Watch Fit on suunnilleen samoissa hinnoissa kuin Cubot C9.


Cubot C9: Vaivaton budjettikello

Cubot C9 on siisti ja edullinen peruskello, joka hoitaa hommansa sujuvasti. Käytännössä ominaisuuksissa ei ole eroa moniin aktiivisuusrannekkeisiin, mutta ulkonäkö on kuitenkin siisti ja vakuuttava ja näyttökin vetää vertoja hieman kalliimmillekin malleille. Konkreettinen todiste vakuuttavuudesta on IP68-luokitus.

Käyttöliittymä – monien älykellojen kompastuskivi – on sujuvammasta päästä lajissaan. Sovelluksen ja kellon yhteistoiminta jätti myös hiukan epävarmalle kannalle. Satelliittipaikannusta ei tässä hintaluokassa voi odottaakaan, mutta se nostaisi kellon uudelle tasolle. Silloin esimerkiksi lenkille lähtiessä voisi jättää puhelimen kotiin.

 

HYVÄÄ & HUONOA

Miellyttävä näyttö
Pitkä akunkesto
Sujuva käyttöliittymä
IP68-luokitus
Ei satelliittipaikannusta
Ei tue suomen kieltä
Sovelluksen pätkiminen

Cubot C9
Hinta 59,90 €
Lisätietoja cubot.net

Kellotaulun läpimitta 43 mm
Näyttö 1,28” TFT LCD, 240 x 240 pikseliä
IP-luokitus IP68
Akun kapasiteetti 270 mAh
Akunkesto 12 pv (aktiivikäyttö), 25–30 pv (valmiustila)
Latausaika ≤ 2,5 tuntia
Urheilulajit Juoksu, kävely, pyöräily, vuorikiipeily, jooga, naruhyppely, tennis, baseball, koripallo, sulkapallo, jalkapallo, rugby, pöytätennis, kriketti, spinning, veneily, haarahyppy, lentopallo, kiekko, sisäjuoksu, voimistelu, tanssi ja istumaannousu.
Tuetut kielet Kiina, englanti, saksa, japani, espanja, italia, ranska, portugali ja venäjä
Muuta Usb-latausjohto ja käyttöohje


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 6/2022 (nro.215).