Haluatko projektorin, joka mahtuu vain 40 senttimetriä syvän tason päälle ja pystyy tuottamaan siitä suoraan seinälle sadan tuuman, tarkan ja laadukkaan kuvan? Tässä sellainen – tosin aika kallis.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja valmistaja

EH-LS800 on Epsonin uusi malliston yläpään, noin 3 600 euron hintainen ultra-lähiheittoprojektori. Sen heittosuhteeksi ilmoitetaan vain 0,16 mikä tarkoittaa, että EH-LS800 tuottaa 80 tuuman kuvan (leveys 171 senttimetriä) projektorin linssin ollessa vain noin 28 senttimetrin päästä seinästä. Linssin sijaitessa projektorin päällä ja sen takaosassa on projektorin etuosa tällöin käytännössä jo lähes kiinni seinässä (reilu 20 millimetriä). Sadan tuuman kuvalle (leveys 221 senttimetriä) etäisyyttä tarvitaan vain reilu seitsemän senttimetriä lisää. Sadan tuuman kuva saadaan siis jo tavallisen 40 senttimetriä syvän tason päältä tai vaihtoehtoisesti samalla etäisyydeltä seinästä kattoon sijoitettuna. Itse projektorin syvyyskin on vain 34,1 senttimetriä. Tämän lähemmäksi seinää on sadan tuuman kuvalla enää vaikea päästä.


Perusrakenne ja liitännät

Epson EH-LS800 näyttää aika isolta. Vaikutelman saa aikaan erityisesti lähes 70 senttimetrin leveys. Korkeutta projektorilla on silti kohtuulliset 16 senttimetriä, ja lähiheittoprojektoriksi syvyyttäkin on hyvin kohtuullisesti, jo edellä mainittu 34,1 senttimetriä. Ei siis ihan huomaamaton laite, mutta järkevillä mittasuhteilla. Etuosan pyöreät sivut myös keventävät olemusta. Itse kotelo on mattamaista muovia, ja väreinä on musta tai valkoinen. Etuosa on kangasta, jonka takana on kaiutinelementit. Kaiuttimista puheen ollen: ne ovat Yamahan käsialaa, ja ideana on tarjota sen verran laadukas äänentoisto, että muuta ei tarvittaisi. Kaiuttimet käsittävät kaksi 2,5 tuuman laajakaistaelementtiä ja 100 millimetrin bassokaiuttimen. Tehoa niille luvataan 2 x 5 + 1 x 10 wattia. Palaamme kaiuttimien ääneen tuonnempana. Liitännät on sijoitettu laitteen sivulle irrotettavan paneelin taakse, josta kaapelit lähtevät taaksepäin. Siisti ratkaisu.

Liitännät käsittävät kolme hdmi-tuloa (2.0 / hdcp2.3), joista yksi on arc-audiopaluukanavalla ja yksi pelikäyttöön tarkoitettu, alle 17 millisekunnin viiveen (input lag) tarjoava (ja tietyt kuvaprosessoinnit samalla ohittava) tulo. Lisäksi mukana on optinen tulo, kaksi usb-tuloa, kahden ampeerin usb-virtasyöttö sekä säädettävä kuulokelähtö, joka samalla mykistää laitteen omat kaiuttimet. Äänen saa ulos myös bluetooth-yhteydellä. Kuvaa ja ääntä voidaan myös toistaa langattomasti Chromecast-yhteydellä suoraan yhteensopivasta matkapuhelimesta ja/tai tietokoneelta, ja projektorissa on myös sisäänrakennettu Android TV -alusta sovelluksineen. Tv-viritintä laitteessa ei ole, vaan siihen tarvitaan erillinen digiboksi.

Liitännät on sijoitettu laitteen sivulle irrotettavan paneelin taakse, josta kaapelit lähtevät keskitetysti taaksepäin. Liitännät käsittävät kolme hdmi-tuloa (2.0 / hdcp2.3), joista yksi on arc-audiopaluukanavalla ja yksi pelikäyttöön tarkoitettu, alle 17 millisekunnin viiveen (input lag) tarjoava (ja tietyt kuvaprosessoinnit samalla ohittava) tulo. Lisäksi mukana on optinen tulo, kaksi usb-tuloa, kahden ampeerin usb-virtasyöttö sekä säädettävä kuulokelähtö, joka samalla mykistää laitteen omat kaiuttimet. Äänen saa ulos myös bluetooth-yhteydellä.


Erilaista kuvatekniikkaa

LS800 käyttää Epsonin patentoitua 3LCD 4K PRO-UHD -kuvaprosessoritekniikkaa, jossa on kolme erillistä lcd-paneelia. Kyseinen 3LCD-tekniikka mahdollistaa suuremman kirkkauden kaikilla rgb-osaväreillä kuin mikropeileihin perustuvalla DLP-tekniikalla ja ilman joitain häiritsevää niin sanottua sateenkaariefektiä. Lisäksi 4K PRO-UHD pitää sisällään monia kuvanparannustekniikoita, mutta sen päätehtävä on 4k-tarkkuuden kuvan tuottaminen 1 920 x 1 080 pikselin fullhd-paneelilla. Tämä tehdään niin sanotulla pikselinsiirtotekniikalla, jossa jokaista kuvapistettä siirretään diagonaalisesti 0,5 pikselin verran erittäin nopeasti ja tarkasti, jolloin resoluutio kaksinkertaistuu 3 840 x 2 160 kuvapisteeseen. Ei siis aito 4k, mutta käytännössä tekniikka toimii ja eroa varsinaiseen 4k-kuvaan oli silmämääräisesti mahdoton huomata.


Käyttöönotto
Projektorin käyttöönotto on sinänsä suoraviivaista, paitsi miinusta tulee paperisten ohjeiden puutteesta. Olisi edes qr-koodilinkki ohjeisiin. Edes liitinpaneelin kantta ei saatu auki ilman nettiä ja ohjeita.

Virtojen ja kytkentöjen jälkeen projektori kytketään verkkoon langattomasti. Laitteen valikoissa liikutaan kauko-ohjaimella, joka on selkeän yksinkertainen, mutta tässä hintaluokassa siinä olisi toivonut olevan taustavalaistuksen.

Kaukosäädin on kiitettävän yksinkertainen ja selkeä. Kuvan kirkkauden säädölle on kätevästi omat painikkeet. Kaukosäätimessä myös painike Google Assistant -puheohjaukselle. Taustavalaistusta kaukosäätimessä ei kuitenkaan ole.

Epson EH-LS800 sijoitetaan tosiaan lähes kiinni seinään tai heijastuspintaan. Kuvan koko määräytyy etäisyyden mukaan, ja sadan tuuman kuva saadaan, kun projektorin takaosa on vain noin 10 senttimetrin etäisyydellä heijastuspinnasta. Kuvan koolle ei ole optista säätöä (zoomia), mutta digitaalisesti kuvaa on mahdollista pienentää noin 30 prosenttia.

Kuvan offset eli kuvan alareunan korkeus suhteessa projektoriin on noin 112 prosenttia. Offset-arvolla tarkoitetaan, kuinka monta prosenttia kuvan alareuna on suhteessa kuvan korkeudesta linssin keskipisteen ylä- tai alapuolella. Keskellä linssin tasoa olevan kuvan offset on 50 prosenttia (kuvasta puolet on linssin yläpuolella ja puolet alapuolella). Vastaavasti 100 prosentin offset tarkoittaa kuvan alareunan olevan projektorin linssin tasolla, jolloin 100 prosenttia kuvasta on siis sen yläpuolella eli kuvan alareuna projektorin linssin tasalla (0 prosenttia korkeammalla). Sitten taas 112 prosentin offsetilla kuvan alareuna on tässä tapauksessa 12 prosenttia kuvan korkeudesta projektorin yläpintaa korkeammalla. Esimerkiksi 16:9-suhteen kuvalla 100 tuuman kuvan korkeus on 124,5 senttimetriä, josta 12 prosenttia on 14,94 senttimetriä (124,5 x 0,12). Tämän verran kuvan alareuna siis sijoittuu projektoria ylemmäksi. Epsonin nettisivujen käyttöohjeessa on tästä selkeä taulukko mittoineen eri kuvako’oille.

Kuvan pystysuunnan sijaintia voidaan muuttaa myös projektoria kallistamalla, mutta tämä aiheuttaa kuvaan geometriavirheitä, joiden korjaamiseen on toki projektorissa työkalut, mutta paras kuvanlaatu ja tulos saavutetaan, jos kuvaa ei tarvitse lähteä paljon digitaalisesti korjaamaan.

Epson EH-LS800 sisältää Android TV -alustan (versio 11), mikä tuo projektoriin paljon suoratoistosisältöä ja toiminnallisuutta, muun muassa Youtuben, Yle Areenan ja niin edelleen. Netflix kuitenkin puuttuu! Jostain syystä Epsonin projektoreissa, joissa Android TV on sisäänrakennettuna, ei ole Netflixin sovellusta. Se löytyy kuitenkin Epsonin erillisestä, HDMI-tuloon liitettävästä Android TV "-palikasta", jollainen on itse asiassa joissain malleissa "sisäänrakennettuna. Edes Epsonin Suomen myynnissä ei tiedetty syytä tähän. Periaatteessa Netflixin sovelluksen pystyy kuitenkin vippaskonstilla projektoriin asentamaan. Me ainakin onnistuimme, mutta emme sitä kerro ;-). Helppoa se ei ollut ja käyttö vaatii myös hiiren (langallisen tai langattoman).

Suoratoistopaveluiden käyttöön tarvitaan langaton verkkoyhteys (Ethernet-yhteyttä ei siis ole) ja Google-tili. Puhelinmaailmasta tuttua on myös laitteen päivitykset. Nytkin Epson halusi päivittää niin Androidin kuin oman ohjelmistonsa. Tämä kesti kaikkinensa noin 10–15 minuuttia. Sovellukset toimivat sujuvasti, ja käyttö on helppoa.

Epson EH-LS800 sisältää Android TV -alustan (versio 11), mikä tuo projektoriin paljon suoratoistosisältöä ja toiminnallisuutta, muun muassa Youtuben, Yle Areenan ja niin edelleen. Tähän tarvitaan verkkoyhteys ja Google-tili.


Tarkka heijastuspinnalle

Koska kuva heijastetaan voimakkaasti alaviistosta ja hyvin läheltä, näkyy kuvapinnan suuret epätasaisuudet ja erityisesti pinnan aaltoilu kuvassa selvästi. Siksi heijastuspinnan/valkokankaan on oltava mahdollisimman (käytännössä täysin) suora. Kokeilimme muun muassa edullista alaslaskettavaa kangasta, ja jo sen pienimmätkin mutkittelut näkyivät häiritsevästi kuvan suorissa linjoissa, valoisuuden vaihteluna ja jopa kuvan epätarkkuutena. Kangasta oli käytännössä mahdoton käyttää. Kuvapinnan on siis oltava todella suora ja myös projektorin suorassa kuvapintaan nähden. Projektorissa on toki kuvan geometrian ja muotovirheiden korjaamiseen hyvät monipistesäädöt ja jopa puhelimen kameraa apuna käyttävä sovellus, mutta ainakaan me emme saaneet automaattisäätöä toimimaan eikä käsisäädöilläkään voi tehdä mahdottomia.

Paras tulos saavutetaan kehikkoon pingotetulla kankaalla ja vieläpä käyttäen ultra-lähiheittoprojektereille suunniteltua, niin sanottua ALR- eli Ambient Light Rejection -kangasta, mikä vähentää sivuilta tulevan hajavalon vaikutusta kuvaan ja tehostaa alaviistosta heijastuvaa valoa. Yhdessä lähiheittoprojektorin hyvän valotehon kanssa tämä mahdollistaa kirkkaan ja suurikontrastisen kuvan valoisemmissakin olosuhteissa.

Alaslaskettavissa kankaissa on suositeltavaa käyttää reunakiristeistä, niin sanottua Tap-Tension-kangasta. Epson toisaalta tuottaa laadukkaan kuvan suoraan seinällekin heijastettuna (varauksin seinän suoruuden suhteen). Seinämaalin olisi oltava tällöin mielellään mahdollisimman himmeä (matta), joskaan alaviistosta heijastettavaan ei kuvaan ei voi syntyä ikäviä spottiheijastumia. Heijastuspinta voidaan tehdä myös suoralle kipsilevylle maalaamalla. Saatavana on jopa valkokangasmaaleja.

Joka tapauksessa heijastuspinnan laatuun ja suoruuteen tulee kiinnittää huomiota ja laadukas ratkaisu myös maksaa. Ja voisimme jopa suoraan suositella niin kankaan valinnassa kuin sen ja projektorin asennuksessa käytettävän asiantuntevan erikoisliikkeen apua. Sen verran tässä on liikkuvia osia.

Epson tuottaa 80 tuuman kuvan (leveys 171 senttimetriä) projektorin linssin ollessa vain noin 28 senttimetrin päästä seinästä. Linssin sijaitessa projektorin päällä ja sen takaosassa on projektorin etuosa tällöin käytännössä jo lähes kiinni seinässä. Sadan tuuman kuvalle etäisyyttä tarvitaan vain reilu seitsemän senttimetriä lisää. Itse projektorin syvyyskin on vain reilu 34 senttimetriä.


Loistava kuva

Epson EH-LS800 tarjosi hyvän, suorastaan loistavan kuvan lähes suoraan laatikosta otettuna. Tarjolla olevista kuva-asetusten esivalinnoista parhaan tuloksen tuottivat Cinema ja Natural.

Myös musta toistuu hienosti, toki riippuen huoneessa vallitsevasta valoisuudesta ja valkokankaasta. Musta oli puhdasta ilman sinistä tai vihreää sävyä.

Kuva on kirkas, ja kirkkaus on kauttaaltaan tasaista (jos vain kuvapinta on suora). Epsonista on mitattu Dynamic-asetuksella lähes 4 200 lumenin kirkkaus, Cinema-tilassa 3 200 lumenia ja Natural tilassa lähes 3 000 lumenia.

Epsonissa on myös taustavaloa mittaava sensori, jonka avulla projektori säätää kuvan kirkkautta dynaamisesti vallitsevan taustavalon määrän mukaan. Säätö toimii hyvin, ja kuvan kirkkaus, kontrasti ja näiden luoma syvyysvaikutelma kisaa tasaveroisesti laadukkaan lcd-television kanssa (edellyttäen jälleen myös laadukasta valkokangasta).

Jotkut ovat kritisoineet Epsonin tapaa tuottaa 4k-kuva keinotekoisesti pikselinsiirtotekniikalla ja kuvan epätarkkuutta verrattuina aitoon 4k-tekniikkaan. Mielestämme tähän ei ole perusteita, ei ainakaan EH-LS800:n kohdalla. Kuva on tarkka ja yksityiskohtainen. Myös hdr-sisältö toistuu hienosti tuottaen kirkkaat yksityiskohdat.

Myös pelikäytössä Epson toimii hyvin. Viive on pientä, ja nopeatempoisilla peleillä voi tarvittaessa käyttää pelikäyttöön suunniteltua hdmi-tuloa, jossa näyttöviiveen (input lag) luvataan olevan alle 17 millisekuntia. Tässä tilassa osa kuvaprosessoinneista ei ole tosin käytössä, mutta käyttötarkoituksessaan tästä ei ole haittaa.

Epsonin kuvasäädöt ovat, ainakin harrastajan näkökulmasta, suppeahkot, mutta kuvanlaatu on suoraan laatikosta otettuna ja perusasetuksilla erittäin hyvä. Tässä mittaus Natural-asetuksella ja aavistus kirkkautta pienennettynä, jolla gamma-arvo saatiin hyvin lähelle tavoitearvoa 2,2 oletusarvon ollessa 1,97. Mittaus: projectorreviews.com

Koska lähiheittoprojektorin kuva heijastetaan voimakkaasti alaviistosta ja hyvin läheltä, näkyy heijastuspinnan epätasaisuudet ja erityisesti pinnan aaltoilu kuvassa selvästi. Valkokankaan on oltava siksi mahdollisimman suora. Kuvan geometria- ja muotovirheiden korjaukseen on Epsonissa sinänsä monipuoliset säädöt ja jopa automaattinen säätö puhelimen sovelluksella, mutta automaattisäätöä emme saaneet toimimaan ja käsisäädönkin rajat tulevat äkkiä vastaan.

Epsonin kuvasäädöt ovat suppeat, ainakin jos katsoo niitä asiantuntevan harrastajan silmin. Säädöt käsittävät vain tärkeimmät: kirkkaus (brightness), kontrasti (contrast), värikylläisyys (saturation) ja värisävy (tint) sekä tarkkuus (sharpness). Gamma-, harmaasävy- (grayscale) ja cms-säätöjä ei ole. Tämä tekee ammattimaisen kalibroinnin haasteelliseksi. Mutta kuten sanottua, sille ei ollut oikeastaan tarvetta. Kuva oli oletusasetuksilla erittäin hyvä, ja perussäädöilläkin tarvittava hienosäätö onnistuu mainiosti.


Entä ääni?

Epsonin äänentoiston on suunnitellut Yamaha. Hieman sivulle suunnatut pääkaiuttimet ja erillinen bassokanava tuottavat – siis projektoriksi – yllättävän hyvän äänen ja tilavaikutelman. Äänelle on muutamia erilaisia asetuksia, mutta jäimme silti kaipaamaan jonkinlaista taajuuskorjainta, jolla äänestä saisi ehkä vieläkin enemmän irti.

Parempaa ääntä haluttaessa ääni saadaan ulos projektorista esimerkiksi erilliselle soundbar-kaiuttimelle tai av-vahvistimelle analogisesti kuulokelähdöstä tai digitaalisena optisesta sekä hdmi arc -liitännästä.

Projektorin jäähdytyspuhallin on Cinema- ja Natural-asetuksilla hiljainen, mutta Dynamic-asetuksella tai suurella kuvakirkkaudella tuulettimen ääni voimistuu selvästi. Äänitaso on silti kohtuullinen ja sävyltään miellyttävä.

Epsonin äänentoiston on suunnitellut Yamaha. Hieman sivulle suunnatut pääkaiuttimet ja erillinen bassokanava tuottavat – siis projektoriksi – yllättävän hyvän äänen ja tilavaikutelman. Äänelle on muutamia erilaisia asetuksia, mutta jäimme silti kaipaamaan jonkinlaista taajuuskorjainta, jolla toistosta saisi ehkä vieläkin enemmän irti.


Epson EH-LS800: Luokkansa parasta laatua

Epson EH-LS800 on mielestämme luokassaan tämän hetken parhaita ultra-lähiheittoprojetoreita. Sadan tuuman kuva syntyy projektorin ollessa vain 10 senttimetrin etäisyydellä seinästä eli esimerkkisi tavallisen 40 senttimetriä syvän tason päältä. Epson on toisaalta tarkka heijastuspinnan tasaisuudesta ja laadusta sekä tarkasta sijoituksesta. Kuvaan syntyy muuten helposti geometriavirheitä.

Epson EH-LS800 sisältää Android TV -alustan (versio 11), mikä tuo projektoriin suoratoistosisältöä ja toiminnallisuutta, muun muassa Youtuben, , Yle Areenan, Chromecastin ja niin edelleen. Sovellukset toimivat sujuvasti, ja käyttö on helppoa.

Mutta missä on Netflix? Jostain syystä Epsonin projektoreissa, joissa Android TV on sisäänrakennettuna, ei ole, eikä niihin saa Netflixin sovellusta. Se löytyy kuitenkin Epsonin erillisestä, HDMI-tuloon liitettävästä Android TV "-palikasta" Edes Epsonin Suomen myynnissä ei tiedetty syytä tähän.

Epson tuottaa luokassaan poikkeuksellisen väririkkaan ja kirkkaan kuvan jo suoraan paketista. Valoteho riittää hyvin hieman valoisempaankin tilaan. Etenkin jos käyttää vielä hajavalon vaikutusta vähentävää ALR-valkokangasta. Toisaalta kuva on yllättävä laadukas jo suoraan mattavalkoiselle seinällekin heijastettuna. Myös sisäänrakennettujen kaiuttimien äänenlaatu on projektiksi yllättävän hyvä. Toisto vetää vertoja jopa monelle 300–400 euron soundbar-kaiuttimelle.

Epson EH-LS800 tarjoaa periaatteessa helpon ratkaisun laadukkaaseen ja ominaisuuksiltaan monipuoliseen kotiteatteriin, mutta ilman monimutkaisia asennuksia ja johtojen vetoja. Toki helppouden suhteen pienin varauksin valkokankaan osalta. Tällä kaikella on toki myös hintansa, ja vaativampi harrastaja saattaa jäädä kaipaamaan runsaampia kuvasäätöjä. Kohderyhmä lienee kuitenkin toinen.

HYVÄÄ & HUONOA

Kuvan laatu kokonaisuutena
Kuvan laatu ja kirkkaus myös valoisemmassa tilassa
Suuri kuva erittäin pienellä heittoetäisyydellä
Toiminnot ja ominaisuudet
Kaukosäädin varauksin
Suurehko koko (leveys)
Vaatimukset kuvapinnan tasaisuudelle
Melko hinnakas, vaikka hyvä onkin

Epson EH-LS800
Hinta3 499 €
Maahantuoja/edustajaEpson Europe B.V. - Suomen sivuliike
Lisätietojaepson.fi
Projisiotekniikka3LCD 4K Pro UHD
ValolähdeLaser
Lampun käyttöikä20 000 t
Natiiviresoluutio1 920 x 1 080 px (*
Maksimiresoluutio3 840 x 2 160 px
Kuvasuhteet16:9, 16:10, 4:3
Kuvakoko80–150 tuumaa
Suurin kirkkaus> 4 000 ansi lumenia
Suurin kontrasti2 500 000:1 (dynaaminen)
Värisyvyys10-Bit HDR
Heittosuhde0,16
ZoomDigitaalinen (-30%)
LinssinsiirtoEi
TarkennusManuaalinen
Liitännät1 x HDMI (ARC), 3,5 mm kuulokelähtö, 2 x USB A, USB 5V -virtasyöttö
HDMI1 (ARC)
Äänilähtö1 (säädettävä, 3.5 mm)
USB-
WifiOn
Bluetooth-lähetinEi
Mitat (l x k x s)695 x 160 x 341 mm
PainoNoin 12,3 kg
Virrankulutus210–335 W (valmiustilassa 0,4–2 W)
MuutaAndroid TV (11) sovellusalusta
VärivaihtoehdotMusta tai valkoinen

Artikkeli on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 1/2023 (nro.217).