Maailman toisiksi suurin puhelinvalmistaja Huawei on ollut viime viikoilla tapetilla, kun Yhdysvallat asetti yhtiön kieltolistalle. Sen seurauksena esimerkiksi Google ilmoitti keskeyttävänsä Android-yhteistyönsä kiinalaisen mobiilijätin kanssa.

Sittemmin yhtiölle myönnettiin 90 päivää armonaikaa tilanteen korjaamiseksi. Myös esimerkiksi brittiläinen ARM-yhtiö ilmoitti keskeyttävänsä suoritinytimien toimitukset Huaweille, mikä on kova isku sen omalle järjestelmäpiirien valmistukselle.

Tänään Huawei on ilmoittanut kyseenalaistavansa rajoitusten perustuslainmukaisuuden. Yhtiö on sen vuoksi pyytänyt summaarista tuomiota tuomioistuimelta ja vaatii Yhdysvaltoja keskeyttämään boikottikampanjansa. Huawein lakiasiainjohtaja Song Liupingin mukaan valtion esittämät syytökset kyberturvallisuusuhasta perustuvat vain spekulaatioille eivätkä faktoille, eikä boikotti edistä turvallisuustilannetta.

Tuoreessa National Defense Authorization Actin kohdassa 889 mainitaan erikseen Huawei ja kielletään Yhdysvaltojen hallinnon virastoja hankkimasta Huaweilta mitään ja tekemästä myöskään yhteistyötä muiden osapuolten kanssa, jotka hankkivat Huawein palveluja tai laitteita.

Vaatimus kuullaan tuomioistuimessa 19. syyskuuta, joten aivan nopeasti tilanne ei ole näillä keinoin helpottamassa. Yksi vaihtoehto on, että Huawein tilanne ratkeaa Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluissa Kiinan kanssa, kuten Donald Trump on esittänyt.