Kannettavien kuulokevahvistin-daccien joukossa iFi Audion iDSD Diablo on kuin urheiluauto: ei ylimääräistä painolastia, vaan pelkkää tehoa, tehoa ja tehoa.


Olemme viimeaikoina kertoneet brittimerkki iFi Audion mainioista edullisemman laidan ZEN-sarjan laitteista, muun muassa kaikki mehut bluetooth-yhteydestä irti puristavasta ZEN Bluesta sekä kätevästä työpöytä-kuulokevahvistimesta ZEN Canista.

Nyt emme kuitenkaan tarkastele budjettiratkaisuja vaan harppaamme suoraan pykälän raskaampaan sarjaan, silläkin saralla tarjontaa iFillä nimittäin on. Merkin kannettavien laitteiden kategoriassa on nyt viisi erilaista kuulokevahvistinta erilaisin ominaisuuksin, ja sortimentin kärjessä on 999 euroa maksava uutuuslippulaiva iDSD Diablo.

Päällisin puolin iDSD Diablo on melko hillityn näköinen laite, mutta ulkomuodon ei kannata antaa hämätä. Se on kooltaan kompakti kuten muutkin iFi Audion Micro iDSD -laitteet, sisältää sisäänrakennetun akun sekä tinkimätöntä vääntöä tarjoavat sisuskalut komponentteineen ja kytkentöineen.

Ikään kuin urheiluauto, iDSD Diablo on riisuttu kaikesta ylimääräisestä. Monimutkaisten säätöjen ja vaikkapa bluetooth-yhteyden sijaan se ei tarjoa oikeastaan mitään ylimääräistä, vaan kaiken keskiössä on pelkästään äänenlaadullinen suorituskyky. Kaiken lähtökohtana on se, että iDSD Diablo pysyy ajamaan käytännössä mitä tahansa kuulokkeita maa päällään kantaa. Medialähteiden kytkentään taas tarjolla on usb ja spdif. Mukana on myös balansoitu 4,4 millimetrin plugianto.

Rohkean punaisen kuoren sisällä signaalin muunnoksesta vastaa kaksi Burr-Brownin da-muunninpiiriä kustomoidulla konfiguraatiolla, mikä mahdollistaa todella matalan pohjakohinan, parannetun kanavaerottelun sekä hienoimpienkin äänen detaljien ja mikrodynamiikan toiston.

Mukana on myös uusi matalan latenssin XMOS-mikrokontrolleripiiri, jonka prosessointitehoa on parannettu: iFi väittääkin uuden 16-ytimisen ic-piirinsä kykenevän tuplasti suurempaan kellotaajuuteen (2 000 mips) nelinkertaisella muistilla, verrattuna nykyisiin perustason 8-ytimisiin siruihin. Digipuolelta mainittakoon myös tehokas jitterinpoistoteknologia, jonka taustalla on iFin oma, uudistettu GMT- eli Global Master Timing tarkkuuskello uudella kristallioskillaattorilla.

Nykyaikaisia standardeja mukaillen iDSD Diablo tukee luonnollisesti korkearesoluutioääntä. Pcm-puolella maksimiresoluutioksi kerrotaan 32 bittiä ja 768 kilohertsiä, ja laitteelta onnistuu myös dsd512- sekä yksin- ja kaksinkertaisen dxd:n toisto. Burr-Brown-dacin nelikanavaisen True Native -toteutuksen ansiosta pcm- ja dsd-data matkaa laitteessa eri reittejä pitkin. Tämän ansiosta paitsi dsd- myös pcm-data pysyy niin sanotussa bit-perfect-muodossa natiivina aina analogimuunnokseen saakka. Halvemmilta laitteilta tämä ei onnistu, ja moni hoitaakin dsd-toiston niin sanotulla dop-menetelmällä eli käyttämällä pcm-dataväylää dsd-datan siirtoon. Pcm- ja dsd-datan lisäksi iDSD Diablo hoitaa myös muun muassa Tidalista löytyvän mqa-materiaalin toiston. Senkin laite dekoodaa asianmukaisesti ja hardware-pohjaisesti eikä toimi vain pelkkänä mqa-renderöijänä.

Digipuolen osaaminen on vain kolikon yksi puoli iDSD Diablosta puhuttaessa, sillä yhtä lailla olennaisessa osassa on sen toiminta analogisena kuulokevahvistimena. Vahvistinpuoli on toteutettu laitteessa täysin balansoituna, mikä osaltaan selittää myös iDSD Diablon korkeahkon hinnan.

Valmistajansa lupauksen mukaan iDSD Diablo tosiaankin ajaa kaikki mahdollisia kuulokkeita, kuten herkkiä in ear -tulppakuulokkeita tai virtasyöppöjä planaariluureja, ilman ongelmia 5 000 milliwatin teholla. Käyttäjä voi säätää kuulokelähdön gainin kuulokkeille sopivimpaan muotoon kolmiportaisella kytkennällä: Turbo-asetus on tarkoitettu virtaa vaativille malleille, Eco taas sopii paremmin herkemmille in ear -malleille ja toimii myös virransäästäjänä, ja Normal-asetus taas on kahden edellä mainitun välimalli.

Laitteen etumaskissa on perinteisen 6,3 millimetrin kuulokeliitännän rinnalla myös 4,4-millimetrinen pentaconn-liitäntä kuulokkeille, jotka tarjoavat balansoidun kytkennän. Suorituskyvystä puhuttaessa balansoitu lähtö tarjoaa 12,6 volttia / 4 980 milliwattia 32 ohmiin ja 19,2 volttia / 611 milliwattia 600 ohmiin, ja vastaavasti balansoimaton lähtö tarjoaa 8,8 volttia / 2 417 milliwattia 32 ohmiin ja 9,6 volttia / 153 milliwattia 600 ohmiin.

Poikkeuksellisesti iDSD Diablon usb-liitäntä on toteutettu urosliittimellä. Valmistajan mukaan tämä järjestely mahdollistaa paremman mekaanisen kytkennän, ja samalla esimerkiksi iPhone- ja iPad-käyttäjät voivat kytkeä laitteensa iDSD Diabloon suoraan Lightning to USB Camera Adapterin avulla. Näin ollen laite on oivallinen kumppani paitsi tietokoneiden myös älylaitteiden kanssa käytettäväksi.

iFi Audio iDSD Diablo on juuri tullut markkinoille Suomessa 999 euron hintaan.