Klipschin Reference on eräs aikamme pidetyimmistä kotiteatterikaiutinsarjoista, mutta valmistajalla on mallistossaan siitä vielä tinkimättömämpi näkemys. Ja se päivittyi juuri tämän päivän tarpeisiin.


Esittelimme AVPlus-numerossa (4/22) amerikkalaisvalmistaja Klipschin tuoreimman, seitsemännen sukupolven Reference-kaiutinmalliston, joka toimi paitsi stereo- myös leffaäänentoistossa maineensa arvoisesti. Siinä missä kyseinen kaiutinmallisto on ehtinyt vakiinnuttaa asemansa vuosien varrella järkihintaisena mutta laadukkaana kotiteatterikaiutinsettinä, Klipsch on siinä sivussa miettinyt saman kaiutinsarjan toteutusta vielä tiukemmin marginaalein, ajatuksena tuottaa vielä tinkimättömämpää ääntä paikkaan kuin paikkaan – ja niin, etteivät kaiuttimet siltikään maksaisi mansikoita.

Tätä tarkoitusta varten jenkkibrändillä on repertuaarissaan Reference Premiere, tuoreimmassa tämänvuotisessa versiossaan peräti 11:stä kaiutinmallista koostuva valikoima lattiakaiuttimia (neljä erilaista), jalustakaiuttimia (kaksi erilaista), keskikaiuttimia (kolme erilaista) sekä surround-kaiuttimia (kaksi erilaista). Huomionarvoista tässä kohtaa on muun muassa se, ettei muuten kattavassa valikoimassa ole sarjaan räätälöityä subwooferia.

Me saimme Reference Premiere -valikoimasta kuunneltavaksemme RP-8000F-lattiamallista, RP-600M II -jalustamallista, RP-504C II -keskikaiuttimesta sekä RP-500SA II -Atmos-lisäkaiuttimista koostuvan paketin.

Mutta miten Premiere eroaa siitä perinteisemmästä Referencestä?


Klipsch on miettinyt saman kaiutinsarjan toteutusta vielä tiukemmin marginaalein, ajatuksena tuottaa vielä tinkimättömämpää ääntä paikkaan kuin paikkaan – ja niin, etteivät kaiuttimet siltikään maksaisi mansikoita.


Tällä hetkellä noin 500 miljoonalla ihmisellä on voimassa jonkinlainen suoratoistotilaus. Niistä liikkuvaan kuvaan keskittyneet palvelut ovat viime vuosina hiljalleen alkaneet tarjota paitsi parempaa kuvanlaatua myös monikanavaista surround-ääntä. Tämä on omalta osaltaan ikään kuin tuonut jossain vaiheessa tämän vuosituhannen kulkua hiipuneen kotiteatteriharrastuksen takaisin, vaikka esimerkiksi blu-ray-soittimen hankinta ja fyysisessä formaatissa olevien leffojen keräily ei kiinnostaisikaan. Jos taloudessa on esimerkiksi 65-tuumainen televisio, josta katsellaan säännöllisesti vaikkapa leffoja ja sarjoja, niin miksipä sen rinnalle ei samalla hankkisi isolle kuvalle oikeutta tekevää äänentoistoa?

Moni peruskäyttäjä tyytyy liian usein esimerkiksi soundbar-ratkaisuihin, jotka kyllä digitaalisen signaaliprosessoinnin avulla kykenevätkin tarjoamaan jonkinlaista tilaääntä pääkanavien lisäksi, mutta toistaiseksi vastaan ei ole tullut erillisistä kaiuttimista koostuvan monikanavajärjestelmän tasolle pääsevää vaihtoehtoa. Eikä välttämättä tulekaan.

Siksipä on hyvä, että tarjolla on esimerkiksi Klipschin Referencen kaltaisia kaiutinsarjoja: luotettavan, pitkän linjan valmistajan kokemuksella syntyneitä kaiuttimia, jotka hoitavat tehtävänsä hyvin. Mutta sitten on harrastajia, jotka havittelevat sitä parempaa.

Tälle kohderyhmälle on suunnattu Reference Premiere, joka jakaa pitkälti noin viidenneksen edullisemman sukulaisensa ominaisuusluettelon, mutta vie paketin kaikilta osin seuraavalle portaalle pienin mutta tuntuvin yksityiskohdin.

Yhdenlainen analogia löytyy esimerkiksi automarkkinoilta: usein yhdestä mallista on saatavilla eri tavoin varusteltuja erikoisversioita. Niin siis tässäkin tapauksessa.


Moni peruskäyttäjä tyytyy liian usein esimerkiksi soundbar-ratkaisuihin, jotka kyllä digitaalisen signaaliprosessoinnin avulla kykenevätkin tarjoamaan jonkinlaista tilaääntä pääkanavien lisäksi, mutta toistaiseksi vastaan ei ole tullut erillisistä kaiuttimista koostuvan monikanavajärjestelmän tasolle pääsevää vaihtoehtoa. Eikä välttämättä tulekaan.


Päällisin puolin Reference Premiere -pakettia tarkastellessa tulee ehkä aluksi miettineeksi, että mitenkäs tämä nyt eroaa varsinaisesta Reference-sarjasta. Kuitenkin itse kaiuttimia paketeistaan purkaessa huomaa, että yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota.

Vaikka esimerkiksi Reference-malliston muhkein lattiamalli R-800F näyttää äkkiseltään ihan samanlaiselta, Reference Premiere -sarjassa esimerkiksi jalat ovat tehdasasenteiset ja kaiuttimen takaa löytyy astetta laadukkaammat naparuuvit kaksoisjohdotusmahdollisuudella. Näin ollen kaiuttimien basso- ja diskanttielementtejä voi ajaa erikseen, mikäli vahvistin sen sallii.

Reference Premiere -sarjan jalusta- ja lattiakaiuttimissa on mahdollisuus myös kaksoisjohdotuksen hyödyntämiseen, mikäli vahvistinkalusto sellaisen sallii. Kuvassa myös lattiamallien päälle asennettavien Atmos- lisäkaiuttimien kanavien liitännät.
Reference Premiere -sarjan kaiuttimien kotelot on mietitty uudelleen. Tässä esimerkkinä RP-8000F-lattiamalli, jonka kohdalla Klipsch on panostanut esimerkiksi kotelon sisäisiin tukirimoihin.

Elementtien kohdalla Reference Premiere -sarjassa hyödynnetään titaanikalottidiskanttia ja kokonaan uutta diskanttielementin suunnittelua, kun taas bassokeskiääniset ovat Klipschin Cerametallic-luokkaa. Pintapuolisesti samannäköinen 90°x90°-Tractrix-torvikuormituskin on Reference Premiere -sarjassa silikonikomposiittia. Perinteisemmän mallin tavoin se tasaa kaiuttimen säteilykuviota, mutta pykälää laajempana se pitää myös huolen siitä, että sohvalla istuva vieruskaverikin saa nauttia optimaalisesta äänestä kaiutinpatteriston edessä.

Bassokeskiäänisten ohella myös diskanttielementit ovat Reference Premiere -mallistossa pykälää paremmat. Elementissä on titaanikalotti ja seisovia aaltoja ehkäisevä rei’itys. Myös Tractrix-torvikuormitus silikonikomposiittimateriaaleineen on päivitetty.

Lisäksi merkittävä ero on, että siinä missä perus-Reference on saatavilla vain mustalla viimeistelyllä, Premiere-versiossa tarjolla on samankaltaisen tumman puuviimeistelyn (ebony) lisäksi myös pähkinäpuinen walnut-versio, mikä kieltämättä muuttaa isostikin kaiuttimen vaikutelmaa.


On hyvä, että tarjolla on esimerkiksi Klipschin Referencen kaltaisia kaiutinsarjoja: luotettavan, pitkän linjan valmistajan kokemuksella syntyneitä kaiuttimia, jotka hoitavat tehtävänsä hyvin. Mutta sitten on harrastajia, jotka havittelevat sitä parempaa.


Katso tästä esittelyvideo Klipsch Reference Premiere -kaiutinsarjasta. Juttu jatkuu videon alla.


Siinä missä perus-Referencen ääntä leimasi aiemmassa testissämme tietynlainen viihteellisyys ja helppous, samaa voi heti kärkeen sanoa Reference Premieren äänestä. Kaikki toiston hyvät perusasiat ovat yhtä lailla läsnä, ääni on sekä musiikilla että leffoilla luontevaa, eikä käytössä olleella Denon AVR-X3500H -av-vahvistimella ollut minkäänlaisia vaikeuksia saada kaivettua kaiuttimista niiden hyviä puolia esiin.

Perustestit Dolby Atmos -demoilla osoittivat, että kaiutinsarjan sisäinen integraatio on varsin hyvä: erilaiset korostetun voimakkaat surround-efektit soivat tilassa luontevasti, ja esimerkiksi keski- ja taka-surround-kaiuttimien sulautuminen pääkanavien toistoon oli kaikin puolin saumatonta. Tämä on tärkeää leffaäänentoistossa, sillä ikään kuin eräänlaisen äänikuplan sisällä oleilu vahvistaa katselukokemuksen immersiivisyyttä.

Omalla tavallaan merkittävää oli myös se, että siinä missä Reference-kaiuttimien testissä mukana oli sarjan subwoofer, Premiere-mallistossa sellaista ei ole, emmekä nytkään sitä siis käyttäneet. Sen sijaan av-vahvistimen valikoista säätämällä lfe-kanavan sisältö ajettiin etukanavista, joiden toistovaste valmistajan mukaan menee peräti 35 hertsiin (tosin ±3 desibelin haarukassa).

Kiviseinäisessä ja matalakattoisessa tilassa varsinkin bassotoisto oli sellaisenaan kunnossa, napakkaa ja suhteellisen sopusuhtaista, eikä ihan ensimmäisenä tullut mieleen, että järjestelmä sinänsä kaipaisi subwooferia. Tietysti jos kuunteluvoimakkuudet kasvavat ja toistettava materiaali sitä vaatii, tulituesta basso-osastolla ei tietenkään ole haittaa, mutta toisaalta myös siinä, ettei ylimääräistä bassokaiutinta tarvitse sovittaa osaksi useamman kaiuttimen järjestelmää, on puolensa.

Subjektiivisesti arvioiden Reference Premiere -paketista irtosi toistokaistan molemmissa päissä ikään kuin tavanomaista luontevampaa ääntä. Bassotoisto oli puhtaampaa ja lineaarisempaa, ja diskantissa oli kaiken kaikkiaan hiukan sopusuhtaisempi, pehmeämpi sävy.

Testaamamme RP-504C II on todella muhkean kokoinen keskikaiutin. Sen hyvänä puolena on todella laaja toistovaste ja luontevan ulotteikas ääni. Mitat vaativat kuitenkin hiukan järjestelyjä, sillä esimerkiksi suoraan television eteen keskikaiutinta ei korkeuden puolesta voi sijoittaa.

Ja siinä missä Reference-sarjasta testaamamme keskikaiutin vaati hiukan hienosäätöä asettuakseen monikanavatoistossa paremmin osaksi kokonaisuutta, tällä kertaa asetuksiin ei ollut tarvetta kajota. Muhkea RP-504C II suoriutui suorastaan loistavasti haastavasta dialogin toistosta leffaäänellä.

Hintavahkot RP-500SA II -Atmos-surroundit jäivät tällä kertaa hiukan sivurooliin, mutta toisaalta on hyvä pitää mielessä sekin, että korkeus-/kattokanavien signaali on muutenkin vähän sitä sorttia, ettei sen pitäisi kokonaisäänisuunnittelussa korostua liikaa. Se tärkeinhän tapahtuu aina ruudulla, ja äänen tulee skaalautua tukemaan sitä.

Kuten Reference-sarjassa, myös Reference Premieressä on erilliset Dolby Atmos -surround-kaiuttimet, jotka voi laskea luontevasti joko lattiakaiuttimien päälle tai asentaa vaikka seinälle.

Taka-surroundeina toimineet RP-600M II -jalustakaiuttimet taas tarjosivat kokoonsa nähden varsin ketterän esityksen niin tilaäänentoistoa kuin musiikillisten asioidenkin selkeää jäsentelyä. Pienemmässä tilassa – tai esimerkiksi Zone B -ratkaisuna olohuoneessa – ne toimivat aivan helposti myös pääkanavissa koon ja äänen puolesta.

Kuuntelipa Reference Premiere -kaiuttimia sitten yksin tai yhdessä, niissä erottuu valmistajan pyrkimykset. Melko herkkinä kaiuttimina niiden äänentuotto on vaivatonta, ja onnistuneen virityksen ansiosta monenlaiset materiaalit toistuvat niiden kautta vaivattomasti mutta myös puhuttelevasti.

Onnistunut kokonaisuus kyseessä siis!

Reference Premiere toimii yksin ja yhdessä. Maltillisemman kokoisiin tiloihin riittää hyvin esimerkiksi jalustamallit pääkanaviksi.

Askeleen parempi

Pian 80 vuotta kaiuttimia valmistanut Klipsch tietää kyllä, mitä tekee. Kuitenkin ero Reference- ja Reference Premiere -sarjojen välillä on melko maltillinen, lähes visuaalinen. Molempiin sarjoihin lyhyen ajan sisään tutustuneena tulee lähinnä mieleen, että miksei tietyin ominaisuuksin varustetut kaiuttimet vain muodostaisi yhtä ehjää sarjaa kahden erillisen sijaan. Tähän on kuitenkin olemassa perusteensa.

Perus-Reference on suunnattu käyttäjille, jotka haluavat erinomaisen hinta–laatusuhteen ja ylipäätään hiukan suoraviivaisemmat kaiuttimet. Premiere-tason Reference taas on pienten yksityiskohtien tasolla kehittyneempi, valmiimpi ja kieltämättä monellakin osa-alueella sen pienen mutta tuntuvan askeleen verran laadukkaamman tuntuinen kokonaisuus. Merkittävää on sekin, että molempien sarjojen ääni on hyvällä tavalla todella lähellä toisiaan – paljolti hyvien elementtien ja niiden kanssa mainiosti pelaavien koteloiden ansiosta. Toinen painava pointti on se, ettei Premiere maksa lopulta niin mahdottomasti enemmän kuin perus-Reference, joten jos budjetti ei ole tavattoman tiukka, kannattaa harkita suoraan sen valintaa.

Niin tai näin, Klipsch tosiaankin tietää, miten kaiuttimet kannattaa virittää. Nimittäin Reference ja Reference Premiere tarjoavat kyllä koko rahalla mukaansatempaavaa, isoa ja ilahduttavan yksityiskohtaista ääntä. Jälemmin mainittu vain vielä pykälää paremmin!

HYVÄÄ & HUONOA

Iso ja mukaansatempaava ääni
Työn laatu ja jälki
Pomminvarma ratkaisu moneen käyttöön
Ei kaikilta osin niin iso päivitys verrattuna perus-Referenceen

Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia

Edustaja: Loudgroup Oy
Lisätiedot: Klipsch

Katso tästä Klipsch Reference- ja Reference Premium -kaiutinsarjojen laajempi esittelyvideo:


Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja & AVPlus-toimitus
Juttu on julkaistu AVPlus-lehdessä 5/2022 (nro. 214).